Avatar
Levin
Člen
Avatar
Levin:

Ahoj, mám kód:

printf("Bod #1:\n");
if(scanf("%lf%lf", &x1,&y1) != 2) {
    printf("Nespravny vstup.\n");

    exit(EXIT_FAILURE);

vše ok, jen potřebuji doplnit o to, když se nezadá jeden znak, aby podmínka vyhodila Nespravny vystup. Zatím ho vyhodí jen, když je zadán jiný znak než číslo. Díky za radu.

 
Odpovědět 19.10.2014 12:23
Avatar
xxxvodnikxxx
Člen
Avatar
Odpovídá na Levin
xxxvodnikxxx:

Nenačítal bych to přímo do floatu, ale nejdřív do stringu (char* ) a následně bych dělal validaci přes

double atof (const char* str);

(Ascii to float)
http://www.cplusplus.com/…stdlib/atof/

Případně pokud to chceš mít na jednu pozici, tak následně přes

size_t strlen ( const char * str );

http://www.cplusplus.com/…ring/strlen/?…

:)

Se scanfem jsem vždycky načítal jednu proměnnou, ale takhle to jde asi taky, očividně..

//...

char * x1,y1;
float x1f,y1f;

//nacitani
printf("Bod #1:\n");
scanf("%s",x1);
printf("\n");
scanf("%s",y1);

//validace a konverze
if(strlen(x1) > 1 || strlen (y1) > 1)
  printf("chyba, zadali jste vice cisel");
else
{
x1f = atof(x1);
y1f= atof(y1);
}


//...

Ale pak už tam můžeš dát rovnou místo float typ int .., kterej můžeš testovat na rozmezí 1-9 ok; 0 || >9 chyba...

pokud chceš mít body jako float, a aby celočíselná část byla max 9, tak bych asi testnul string, jestli je 2. znak tečka :D

Nahoru Odpovědět 19.10.2014 19:00
Unix- svět, kde chcete být nulou :) (UID)
Avatar
Levin
Člen
Avatar
Levin:

Ten float je potřeba, jedná se o úlohu, kde uživatel zadává souřadnice a to mu vyhodnotí jestli tvoří obdélník. Mě právě chybí ošetřit to, když uživatel zadá bílý znak, aby to vyhodnotilo "Spatne zadano".

Jestli to chápu, tak ten atof převádí proměnné char do double?

Tohle jsou všechno moje proměnný

double x1,x2,x3,x4,y1,y2,y3,y4

Jde to nějak najednou implementovat nebo to bude složitý dávát do jednoho ifu?

 
Nahoru Odpovědět 19.10.2014 22:12
Avatar
MrPabloz
Člen
Avatar
Odpovídá na Levin
MrPabloz:

To co píše neber vážně, je hovadina načítat to do charu* a pak převádět. Pokud se totiž koukneš na dokumentaci C, na příkaz scanf, zjistíš co ti scanf vrací a kdy. Pokud zadáš správný počet parametrů, které scanf vyžaduje, vrátí 1, pokud zadáš méně, nebo víc, vrátí 0 a nebo EOF, pokud nebylo co načíst. Z toho si vyvodíš něco ve stylu

int ret = scanf("%lf %lf %lf", &x1,&x2,&x3);
if(ret!=1)
printf("BAD INPUT!");
Nahoru Odpovědět 19.10.2014 23:20
Harmonie těla a duše, to je to, oč se snažím! :)
Avatar
Levin
Člen
Avatar
Levin:

Ať jsem to jak jsem to zkoušel, tak mi to furt nevyhodnotilo, když tam místo znaku byla mezera nebo enter, že je to špatně zadáno, takovou dobu se s tím už peru :D

 
Nahoru Odpovědět 20.10.2014 22:16
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 5 zpráv z 5.