Avatar
28tomino
Člen
Avatar
28tomino:

neviete nahodou kde by som nasiel neaky slusny tutorial, popripade neaku dobru knihu ?? :)

 
Odpovědět 25.4.2013 17:21
Avatar
Odpovídá na 28tomino
Lukáš Hruda (Luckin):

Myslíš na C++ nebo na visual studio?

 
Nahoru Odpovědět 25.4.2013 18:37
Avatar
28tomino
Člen
Avatar
28tomino:

mam na mysli microsoft visual 2010, neako sa mi nedari zorientovat sa v nom, clovek tam da 3x label, 2x textbox, a zdrojak dlhy :D

 
Nahoru Odpovědět 25.4.2013 19:06
Avatar
Odpovídá na 28tomino
Lukáš Hruda (Luckin):

Form aplikace v C++ ve visual studiu bych nedělal, je to strašná šílenost, .NET a C++ nejdou moc dohromady. Jediná výhoda je, že to snadno zprovozníš. Já pro form aplikace používam wxWidgets přes Code::blocks, sice jsem asi hodinu zjišťoval jak to vůbec nainstalovat (nakonec se mi to povedlo podle nějakého španělského návodu na youtube :D), ale funguje to daleko lépe a má to hodně dobrou dokumentaci.

 
Nahoru Odpovědět 25.4.2013 19:21
Avatar
28tomino
Člen
Avatar
28tomino:

no ja to potrebujem viac menej kôli skole, tiez sa mi dotoho neako nechce(oni nam len ukazali kalkulacku a zverejnili bez zdrojakov co mne zavana kopcenim :) ) som sa musel postazovat

 
Nahoru Odpovědět 25.4.2013 20:13
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na 28tomino
David Čápka:

Jak říká Luckin, managed C++ je minulost.

Nahoru Odpovědět 25.4.2013 20:14
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Odpovídá na 28tomino
Lukáš Hruda (Luckin):

V tom případě zkus youtube, tam určitě nějaké tutoriály najdeš.
http://www.youtube.com/results?…

 
Nahoru Odpovědět  +1 25.4.2013 20:28
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Martin Dráb:

Já na GUI věci používám Delphi. Ono to pak člověka donutí případně dodržovat návrhový vzor MV(C), když jádro napíše jako DLL knihovny v C/C++ a GUI v Delphi.

Windows Forms nemám rád ani v C#, přijde mi pomalé. A jak již je psáno výše, získáš tím závislost na .NETu, takže část kódu bude managed. To pak je otázka,. jestli celou aplikaci nechceš psát radši v C#.

Ono s tou délkou zdrojáku to bude asi trochu podobné jako u navrhovátka v Javě (Swing). Tam jsem se toho zdrojáku zalekl, naštěstí to po mně nikdy nikdo nechtěl. V Delphi je fajn, že to žádný dlouhý zdroják negeneruje, prakticky vše ohledně GUI se uloží do .dfm souboru. Škoda, že Delphi nemá žádnou novější verzi zdarma

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 12:06
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
David Čápka:

Přijde mi lepší, když to má celé normální zdroják a ne nějaký dfm soubor, kde je to bůhví jak uložené, dost možná ještě v horší podobě, než kdyby to byl zdroják :) C# toto řeší pomocí parciální třídy, část co generuje GUI designer (navázání událostí a umístění prvků) je pak oddělena od callbacků, které píše programátor. Funguje to velmi dobře.

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 12:20
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
David Čápka:

Ještě dodám, že druhý přístup je XAML, ten asi časem generování kódu překoná.

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 12:29
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Martin Dráb:

.dfm soubory mají od Delphi 6 (nebo od Delphi 7) textovou podobu, v podstatě je to pascalovský zdroják, i když trochu modifikovaný. Takže se do toho dá zasahovat i manuálně, ne jen přes IDE. A někdy je to třeba, když se něco rozbije.

Pokud vím, tak XAML souvisí s Windows Presentation Foundation, kde už se to GUI snad vykresluje i přes DirectX, takže je jeho rychlost rozumná. Ten .xaml soubor je pak obdobou .dfm.

Ale počítám, že ve škole budou asi chtít dělat GUI i aplikaci v rámci C++ a Windows Forms, takže tam buď se smířit s delším zdrojákem, nebo se zkusit naučit XAML či použít nějakou jinou knihovnu (Qt...).

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 12:39
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
Lukáš Hruda (Luckin):

Osobně bych doporučil spíše to wxWidgets než Qt, pokud vím tak Qt není uplně klasické C++.

 
Nahoru Odpovědět 26.4.2013 12:45
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

XAML je principiálně dobrá technologie. Nedivil bych se, kdyby ji nebo něco podobného používaly i ostatní programovací jazyky. Pokud to není zatíženo patenty.

Nahoru Odpovědět  +1 26.4.2013 12:48
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
David Čápka:

Ano, XAML souvisí s WPF, mám dojem, že nahrazuje WinForms, ale nejsem si tím jistý. V XAML je výhoda, že je to XML. Na dfm jsem teď koukal a je to paskviloformát. V Delphi mi vadilo, že spousta VCL komponent špatně nesla naskinování, které začalo ve Windows XP a bugovala, navíc formulář při vykreslování vždy příšerně blikal, třeba tabcontrol. Na druhou stranu .NET je pomalý, to máš pravdu, kreslení nic moc, ale zase to nebliká a je tam vše odladěné.

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 12:52
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Martin Dráb:

Jojo, .dfm je takový zvláštní zdroják... je fakt, že tady má XML výhodu, protože s ním půjde nějak standardizovaně pracovat.

Myslím, že VCL se s novějšími verzemi Delphi zlepšila. A třeba na to blikání myslím fungovala vlastnost DoubleBuffered, kterou některé komponenty dostaly. Jen nevím, zda se aktuálně VCL ještě vyvíjí, když se teď Emberacero snaží stvořit knihovnu použitelnou nejen na Windows, ale i na různých OS a mobilních platformách (iOS, Android).

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 13:01
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
David Čápka:

Dělal jsem dlouho v Delphi 7, pak chvíli v 2007, bylo tam stále hodně problémů s těmi komponentami, vím, že třeba v DateTimePickeru byl bug, že když to šlo přes půlnoci, tak to hodilo výjimku, PageControl strašně blikal při resizování, DoubleBuffered bohužel neuměl ani v té poslední verzi. Ono ty VCL jsou špatně nevržené, ve většině z nich je ještě kód pro Windows 3.x, pokud má Emberacero něco, co VCL nahradí, ej to jen dobře :)

Jinak teď dělám vlastně už jen webové aplikace, které mi připadají úplně nejlepší, odpadá spousta problémů.

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 13:09
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Martin Dráb:

Já jsem začal s Delphi pracovat od verze 3, dlouho jsem zůstal u 7, pak přešel rovnou na XE. Blikání PageControlu při změně velikosti mi jako velký problém nepřijde (i když přetrvává), protože jsem tuhle operaci nikdy nepotřeboval dělat často. Je fakt, že já si vystačím jen s pár komponentami (PageControl, ListView, TreeView, Edit, Button, Label, XxxBox), takže jsem narazil jenom na pár problémů. Kód z dob Win 3.x tam určitě bude.

Já se u té multiplatformní knihovny spíš bojím, aby nebyla moc pomalá, když musí být dost obecná, aby běžela v X prostředích. Ale naštšstí mě to moc netrápí, protože si vystačím s VCL.

Nahoru Odpovědět 26.4.2013 13:18
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
Maxfx
Redaktor
Avatar
Odpovídá na 28tomino
Maxfx:

tak použij Qt běhá to na více systémech

Nahoru Odpovědět 5.7.2013 13:45
Být ovládán znamená být sledován, pod dohledem, špehován, veden, uzákoněn, reglementován, ohrazen, indoktrinován, pře...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 18 zpráv z 18.