Diskuze: c# form - jak zjistit zda je buňka v excelu v editačním módu

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) c# form - jak zjistit zda je buňka v excelu v editačním módu American English version English version

Avatar
Michaal.K
Člen
Avatar
Michaal.K:

Ahoj,
neřešil jste někdo tento problém jak zjistit zda je nějaká buňka v otevřeném excelu v editačním módu? Potřebuji takovou buňku najít a editační mód ukončit (stisknutím enteru), jinak nemohu do excelu ze své aplikace nic zapisovat.
Díky za pomoc.

 
Odpovědět 7. června 10:04
Avatar
Odpovídá na Michaal.K
Michal Štěpánek:

Asi dost dobře nechápu dotaz. Pokud používáš excelovskou tabulku ze své aplikace, tak ji ta aplikace i otevírá, tzn., že nemůže být otevřena jiným programem. Tím pádem by žádná buňka v tom souboru neměla být v tom "editačním módu", protože programově přece zapisuješ do buňky stylem:
v buňce XY bude takový a makový obsah "teď"
a ne tak, že si otevřeš buňku, pošleš tam kurzor a píšeš...

Nahoru Odpovědět 7. června 10:35
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Honza
Člen
Avatar
Honza:

Ahoj, přímo tenhle problém jsem sice neřešil, ale opravdu potřebuješ tu buňku najít, když jí pak chceš jen deselectnout? Nestačilo by jen například pomocí SELECT vybrat nějakou jinou buňku (třeba A1)?

Nahoru Odpovědět 7. června 13:11
Snadnou cestou se daleko nedostanete, je tam velká tlačenice...
Avatar
Michaal.K
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Štěpánek
Michaal.K:

Ahoj,
můj soft otevře pomocí knihovny Microsoft.Offi­ce.Interop.Ex­cel excelový soubor přes office excel2013. A uživatel do něj může psát přes office 2013, jenže pokud zapíše něco do buňky a nedá enter tak je ta buňka v editačním módu a já pak z mého softu nemůžu do excelu, resp. do žádné buňky zapisovat ani číst, pokud se o to pokusím vyhodí to chybové hlášení.
Takže do toho excelového souboru přistupujeme dva (uživatel a můj soft).
Je to srozumitelnější?

 
Nahoru Odpovědět 7. června 14:38
Avatar
Michaal.K
Člen
Avatar
Odpovídá na Honza
Michaal.K:

Ahoj,
no nemusím jí přímo najít. A asi by možná stačil jen select.
Zkusím před každým zápisem selecnout kurzor na pozici buňky kam chci ukládat data a uložím ;-)
Vyzkouším to... Díky moc

 
Nahoru Odpovědět 7. června 14:44
Avatar
Odpovídá na Michaal.K
Michal Štěpánek:

Srozumitelnější to sice je, ale uniká mi smysl tohoto počínání... Buď potřebuji, aby s tím souborem pracoval uživatel (ať už pomocí mého programu nebo přímo v excelu) nebo s tím souborem má pracovat přímo můj soft - bez zásahu uživatele(vytáhnout odněkud data, někam je uložit apod.). Ale obojí dohromady mi nějak nedává smysl... Když s tím souborem pracuje uživatel (v podstatě nezávisle na tom programu), tak přeci nikdy nezaručíš, že ty buňky, do kterých má zapisovat sám program budou v tu chvíli existovat...

Nahoru Odpovědět 7. června 14:54
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Honza
Člen
Avatar
Honza:

To máš ten excel nastavený jako sdílený sešit? Jinak si nedokážu vysvětlit že to máte oba otevřené pro zápis. Pokud to tak skutečně máš nastavené, tak si na to dej pozor. Z vlastní zkušenosti vím, že občas to dělá nepěkné věci (ve smyslu že když dva lidi udělají blbou věc v blbý čas tak se to sesype a je problém s obnovou). Neznám detaily toho co tam máš za data a jak s tím uživatelé pracují, ale popřemýšlel bych o jiném řešení. Např. pokud excel využíváš jen jako shromaždiště dat (tabulka) tak by šlo mít data v accessu a přistupovat k nim z excelu a tvé aplikace.

Nahoru Odpovědět 7. června 20:45
Snadnou cestou se daleko nedostanete, je tam velká tlačenice...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 7 zpráv z 7.