Diskuze: asp .net VS asp.net MVC ---co pre zaciatocnika

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) asp .net VS asp.net MVC ---co pre zaciatocnika American English version English version

Avatar
renew357
Člen
Avatar
renew357:

Ahojte,
zacinam sa ucit ASP.net, velmi sa mi zapacilo. No stretol som sa aj s ASP.net MVC, čo sa zrejme podstatne líši od obyčajneho ASP.net
Cital som clanok (2009,

http://www.dotnetportal.cz/blogy/3/Tomas-Herceg/764/Diskuse-o-MVC-a-muj-nazor-na-nej

) a zaujma ma váš názor ktoré je vhodnejsie sa učiť?
Ktoré ma väčšiu budúcnosť?

 
Odpovědět 1.8.2014 11:13
Avatar
Odpovídá na renew357
Michal Štěpánek:

Co se mě týče, u mě v ASP.NET jasně vede WEBFORMS, protože MVC mi přijde zbytečně složité. Webforms je jednodušší na naučení i na tvorbu aplikací... Píše se v tom daleko méně kódu, než v MVC a věci, které jdou banálním způsobem ošetřit ve webforms, tak v MVC se musí dodělávat složitě kódem.
Ale je to jen můj názor, netvrdím, že MVC je špatné, to v žádném případě... 8-)

Nahoru Odpovědět  +2 1.8.2014 11:44
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Milan Křepelka:

Je potřeba si uvědomit, že WebForms jsou mrtvá věc. I když za onoho času měly pár podstatných výhod(zejména pro ty kteří přišli z desktopu a třeba neokusili PHP), tak dneska je to překonaná věc.

 
Nahoru Odpovědět  ±0 1.8.2014 17:52
Avatar
renew357
Člen
Avatar
renew357:

Tak sa mam ucit namiesto asp.net skôr asp.net MVC?
mne sa ten MVC moc nepozdáva, a minimálne mňa začiatočníka moc nenadchol :( .
Bol by som rád keby sem ešte viacerí popridávali svoj názor, ďakujem.

 
Nahoru Odpovědět 1.8.2014 18:22
Avatar
Odpovídá na Milan Křepelka
sadlomaslox25:

pokud vim tak microsoft nic nerikal o tom ze by mel ukoncit vyvoj webforms ne ? pokud si pamatuju tak rikali ze to pobezi paralelne.

 
Nahoru Odpovědět  +1 1.8.2014 18:52
Avatar
Odpovídá na Milan Křepelka
Michal Štěpánek:

Kdes na takovou volovinu přišel??? Webforms jsou u ASP.NET na úplně stejné úrovni jako MVC a v žádném případě to není mrtvé... A je úplně jedno, jestli je web udělaný v MVC nebo webforms, protože ani v rychlosti tam není žádný rozdíl...

Nahoru Odpovědět 1.8.2014 20:55
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Odpovídá na renew357
Michal Štěpánek:

Pro tebe jako "začátečníka" je určitě vhodnější naučit se v ASP.NET pracovat s Webforms a pak teprve až pořádně pochopíš a vžiješ si principy ASP.NET se můžeš vnořit do MVC (pokud budeš chtít, ale v žádném případě to není nutnost)...

Nahoru Odpovědět 1.8.2014 20:58
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Štěpánek
Milan Křepelka:

Začínám mít pocit, že to máš nějaké pomotané. Doporučovat začátečníkovi ASP.NET WebForm je přinejmenším pěkná zákeřnost. Ta koncepce na dnešní moderní web vůbec nepatří. Zbytečně ho naučíš něco, s čím se nikde jinde nesetká a může v klidu zapomenout. Když už něco pro začátečníka, tak ASP.NET WebPages.

http://stackoverflow.com/…et-web-pages

 
Nahoru Odpovědět 2.8.2014 7:35
Avatar
Odpovídá na Milan Křepelka
Michal Štěpánek:

Nikde není napsáno, že by webforms byly na druhé koleji. Dělám s tím již nějakou dobu a dosud jsem neviděl nic, co by se v tom nedalo udělat a rovněž jsem neviděl nic, co by bylo vytvořeno v MVC a bylo to ve výsledku nějak výhodnější a lepší, protože by to bylo v "novější technologii"...

Nahoru Odpovědět 2.8.2014 20:06
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Štěpánek
Milan Křepelka:

Ano, nikde to asi nasáno nebude.

 
Nahoru Odpovědět 2.8.2014 21:32
Avatar
Odpovídá na Milan Křepelka
Michal Štěpánek:

No, nebudeme se dohadovat, co je lepší, každému vyhovuje něco jiného... :-)

Nahoru Odpovědět 2.8.2014 22:11
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Andrej Farkaš:

Prejdi si tunajšie tuturiály k MVC. Ak nemáš problém s angličtinou, čekni aj MS virtual academy a sám zistíš, čo ti viac vyhovuje. Ja preferujem MVC. Nie som v ňom expert, tiež sa ho ešte len učím skrz diplomovku, ale neskutočne ma baví. Oddelenie logiky vďaka MVC, scaffolding + entity framework, razor je v podstate html so C#, to sú určite pozitíva.
Neviem či MS povedal / nepovedal, že prestáva vyvíjať WebForms, ale je podľa mňa vidieť, že preferuje MVC.

Nahoru Odpovědět 2.8.2014 23:02
Live. Love. Learn.
Avatar
Odpovídá na Andrej Farkaš
Michal Štěpánek:

Ano, taky se zabývám MVC (a líbí se mi), ale jsou tam věci, které se řeší o mnoho složitěji v MVC a pohodlně, resp. naprosto triviálně jsou řešitelné ve webforms...

Nahoru Odpovědět 2.8.2014 23:06
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Odpovídá na Michal Štěpánek
Andrej Farkaš:

Čo také sa tam rieši komplikovanejšie?

Nahoru Odpovědět 3.8.2014 0:06
Live. Love. Learn.
Avatar
Odpovídá na Andrej Farkaš
Michal Štěpánek:

Například, když chci mít DropDownListy, které jsou plněny daty z DB...
BudovaId, StrediskoId, FirmaId, atd. a na každou položku mám číselník, ze kterého se načítají jednotlivá data a výběry těch položek pak potřebuji uložit do jiné tabulky...
Toto je ve WebForms triviální záležitost, ale v MVC nikoliv.

Nahoru Odpovědět 3.8.2014 8:16
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
renew357
Člen
Avatar
renew357:

zatiaľ je to 2:2 budem rád ak aj další aspoň v kratkosti napíšu svoj názor;)

 
Nahoru Odpovědět 3.8.2014 20:53
Avatar
Odpovídá na renew357
Michal Štěpánek:

pročti si zdejší tutoriály a pak si vyber ten způsob, který se ti bude zamlouvat víc..., protože tady ti každý poradí to, co je jemu bližší, přitom tobě může vyhovovat něco jiného. 8-)

Nahoru Odpovědět 3.8.2014 21:36
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
sadlomaslox25:

vyber je jednoduchy:
webformy

  • nemam rad javascript
  • nevadi mi spousta "magic" kodu, hlavne ze to frci
  • nevadi mi abstrakce
  • mam zkusenost s nejakym destop frameworkem (winformy, wpf nebo jiny)

mvc

  • mam rad javascript
  • nemam rad "magic" kod, radsi si napisu kod sam
  • mam zkusenost s php nebo jinym mvc frameworkem
 
Nahoru Odpovědět 3.8.2014 23:09
Avatar
Odpovídá na sadlomaslox25
Michal Štěpánek:

Javascript se používá i na webformech

Nahoru Odpovědět 4.8.2014 7:02
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
Odpovídá na Michal Štěpánek
sadlomaslox25:

ja netvrdim ze ve webformech se nepouziva javascript vubec, ale nepouziva se zde tak moc jak v MVC.

jinak autorovi doporucuji napsat si do google mvc vs webform a projit si par odkazu. tam uz je to mockrat shrnute.

 
Nahoru Odpovědět  +1 4.8.2014 13:02
Avatar
Nahoru Odpovědět  +2 4.8.2014 13:59
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 21 zpráv z 21.