Avatar
thirdknown
Člen
Avatar
thirdknown:

Ahoj,
v září jsem začal se C#. Mimo to v PHP jsem se už někam doprogramoval.
Rád bych se zeptal na 2 věci, protože se mě C# zdá takovej tuhej.

  1. V PHP může bejt název indexu pole i řetězec. Jako toho docílit v C#?

Příklad: $pozdravy['nejaky'] = "ahoj";

  1. V PHP se můžu odkazovat na název proměnnej dvojitým dolarem. Takhle: $$.

Příklad: $nazev = "mojepromenna";
$$nazev = "nazdar";
echo $mojepromenna; // Vypíše "nazdar"
Jak to udělat v C#?

Jestli vám to přijde zbytečný, tak mě ne. Mě už tyhle 2 věci dostkrát urychlily vývoj.

Díky
Pavel

 
Odpovědět 22.11.2012 18:41
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thirdknown
Kit:
  1. Třída Dictionary.
  2. Záleží na použití. Určitě si vybereš nějakou vhodnou kolekci. C# není PHP, některé algoritmy je lepší napsat jinak.
Editováno 22.11.2012 18:56
Nahoru Odpovědět 22.11.2012 18:55
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thirdknown
Petr Nymsa:

Tak osobně bych to přirovnal jako kdyby jsi porovnával auto a knihu. Autem se jezdí, kniha se čte. Chci tím říct, že PHP je určený zcela k něčemu jinému než C# ;)

Nahoru Odpovědět  +2 22.11.2012 19:04
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
Kit:

Rozdíl je hlavně v tom, jestli programuješ serverovou nebo desktopovou aplikaci. PHP se hodí spíš na server, C# spíš na desktop. Ne že by to nešlo obráceně (PHP na desktopu běžně používám), ale trochu to skřípe.

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:09
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Petr Nymsa:

Slyším prvně, že by šlo použít PHP na desktop. Faktem je, že v programování zatím až tak bravurně zběhlý nejsem.

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:13
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
thirdknown
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
thirdknown:

V případě $$ a řetězcových indexů je jedno, na co se PHP a C# používá. To je znásilnění otázky :-)...

 
Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:18
Avatar
thirdknown
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
thirdknown:

Můžu se zeptat, jak to konkrétně napsat? Díky.

 
Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:19
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thirdknown
Petr Nymsa:

Teď jsem trochu nepochopil tvojí odpověď na můj předchozí příspěvek ...

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:22
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
Kit:

Je to programovací jazyk jako každý jiný. Dá se spustit ve třech režimech: Jako modul Apache, jako CGI nebo jako CLI. A právě v režimu CLI ho používám na desktopu. Většinou k tomu, když si z některých webů potřebuji vyzobávat konkrétní údaje, sestavovat z nich nějaké výsledky a případně ukládat do databáze. Také se v PHP velmi dobře zpracovává CSV a jiné zajímavé formáty.

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:22
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
thirdknown
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
thirdknown:

Odpovídal jsem na tohle:
Tak osobně bych to přirovnal jako kdyby jsi porovnával auto a knihu. Autem se jezdí, kniha se čte. Chci tím říct, že PHP je určený zcela k něčemu jinému než C#

Ono moc není rozdíl, když píšeš procedurální konzolovku a procedurální php...

 
Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:24
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Petr Nymsa:

Díky, zase o něco chytřejší 8-)

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:25
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thirdknown
Kit:

To, co se v C# dělá pěti různými kolekcemi, to se v PHP dělá na jednom poli. Ty píšeš, že v PHP děláš něco neurčitého na poli a chceš vědět, kterou z těch pěti kolekcí máš použít. Jak to mám vědět? Nenapsal jsi žádný konkrétní problém, který řešíš. Prostě v C# se to dělá jinak.

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thirdknown
Kit:

Jenže dnes už se v PHP ani v C# nepíše procedurálně skoro nic. Vše se dělá objektově, případně funkcionálně.

Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:29
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
thirdknown
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
thirdknown:

Promiň, ale já v C# začínám, takže 'kolekce' mě nic neříkají.
A co to dictionary?

 
Nahoru Odpovědět 22.11.2012 19:30
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thirdknown
Kit:

Dictionary je třída, která řeší slovník. Analogií v PHP je pole, ve kterém jsou slovní indexy. Dictionary je jedna z kolekcí, tedy předdefinovaných tříd. Stačí z ní vytvořit objekt a máš hned k dispozici všechny jeho metody.

Nahoru Odpovědět  +1 22.11.2012 19:35
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
thirdknown
Člen
Avatar
thirdknown:

Díky! Už jsem na to přišel a jde to! Díky!

Editováno 22.11.2012 20:45
 
Nahoru Odpovědět 22.11.2012 20:45
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 16 zpráv z 16.