Avatar
Jakub Fridrich:

Zdravím.

Můžu se zeptat, jak se volá nestatická metoda z jiné třídy v C#?
Pokud nejsem úplný ... tak ji volám takto

Pokladna() sPokladnou = new Pokladna();
sPokladnou.refreshTbl(null, null);

Ve třídě Pokladna mám veřejnou metodu refreshTbl, která vypadá takto:

public void refreshTbl(object sender, EventArgs e)
{
MessageBox.Show("Aktualizuji");
databazeSProdukty(tsTicket.Text);
}

Když tuto metodu zavolám z tutéž třídy tlačítkem, vše funguje jak má. Ovšem pokud tuto metodu zavolám tím "prvním kódem" z jiné třídy, tak se vypíše jen ten alert (MessageBox), a neprovede se ta metoda databazeSProduk­ty().

Asi náhodou nevíte co, kde by mohl být problém. Už mě vůbec nic nenapadá.

Za každou radu předem děkuji.

 
Odpovědět 3.6.2015 16:54
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jakub Fridrich
Jan Vargovský:

Jsi si vědom toho, že když vytvoříš instanci (v tomto případě) na nějaký Form, tak tam nemáš vyplněné hodnoty (tsTicket.Text), ale jsou nastavené na defaultní?

Dokážeš si to třeba tím, že si tam ještě přidáš

MessageBox.Show(tsTicket.Text);
Editováno 3.6.2015 17:25
 
Nahoru Odpovědět 3.6.2015 17:25
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
Jakub Fridrich:

Právě jsem to zkoušel, a text z tsTicket je stejný jako když volám tlačítkem, i z jiné třídy. Takže o výchozích hodnotách to nebude.

Editováno 3.6.2015 17:53
 
Nahoru Odpovědět 3.6.2015 17:52
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jakub Fridrich
Jan Vargovský:

Divný.

Můžeš někde upnout projekt?

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2015 17:59
Avatar
Jakub Fridrich:

Projekt jsem ti poslal do PM.

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2015 18:44
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Jan Vargovský:

Na 100% se ti nemůže zobrazit text, který jsi měl v tom okně. Ty totiž vytvoříš novou instanci (nový formulář), který ale ještě není viditelný. Aby jsi mohl takhle zavolat tu metodu, tka musíš na tu konkrétní instanci.

Máš několik možností jak to vyřešit:

1)Za předpokladu, že není otevřeno více Pokladen vzhledem k aplikaci:
Uděláš singleton na tvojí třídu Pokladna, to znamená, že můžeš získat aktuální instanci tvé Pokladny odkudkoliv:

private static Pokladna instance;
public static Pokladna VratInstanci()
{
    return instance;
}

A v konstruktoru jeste dopises

public Pokladna()
{
    InitializeComponent();
    instance = this;
    ...
}}

Pak ve třídě SeznamPolozek si vezmeš aktuální instanci a zavoláš ji.

Pokladna sPokladnou = Pokladna.VratInstanci();
sPokladnou.refreshTbl(null, null);
  1. Předání instance Pokladna do SeznamPolozek už v době vytváření

Přidal by sis soukromou položku typu Pokladna do třídy SeznamPolozek. Ta instance by ti přišla v konstruktoru a ty hned víš odkud přišla:

private Pokladna pokladna;
public SeznamPolozek(Pokladna pokladna)
{
    InitializeComponent();
    this.pokladna = pokladna;
    ...
}

A pak jí samozřejmě musíš i přidat, tam kde jí vytváříš:

private void btNewItem_Click(object sender, EventArgs e)
{
    SeznamPolozek ab = new SeznamPolozek(this);
    ab.Show();
}

Pozn.: this ti odkazuje na aktuální instanci

Volání už pak funguje jednoduchým způsobem:

pokladna.refreshTbl(null, null);
  1. Přes eventy/delegáty

To je ta nejhezčí varianta, ale jestli vůbec nevíš co je to event nebo delegát, tak bych se do toho nepouštěl. Jestli to budeš chtít ukázat, tak se ozvi zítra. Já se musím učit na zkoušku :)

Editováno 3.6.2015 19:08
Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
 
Nahoru Odpovědět  +1 3.6.2015 19:07
Avatar
Jakub Fridrich:

Děkuji moc za pomoc. Využil jsem druhé metody, a vše funguje jak má. Já se spíše teď C# učím, a dělám to jako projekt spíše jen tak se srandy, a tudíž delegáty zatím nepotřebuji :) Třeba se k nim časem dopracuji :) Ještě jednou díky.

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2015 19:21
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 7 zpráv z 7.