Diskuze: Co programovat

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Co programovat American English version English version

Avatar
Zdeněk Bauer
Redaktor
Avatar
Zdeněk Bauer:

Ahoj, vy máte spoustu nápadů, vy mi určitě poradíte :)
V jazycích C# a Java vůbec netuším co dělat.
Teď jsem četl ten článek o tom proč programovat, takže nejspíš zkusím nějakou hru. Co do začátku? Něco v MonoGame ve 2D jako byly ty želatinky?
Popřípadě jak je to s MySQL? Chtěl bych zkusit přepsat nějaký projekty z PHP, ale furt všude čtu jak je MySQL s C# špatný, ani nikde není jednotná rada jak se připojit...

 
Odpovědět  ±0 17.12.2013 13:47
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Zdeněk Bauer
David Čápka:

V C# se používá MS-SQL, je to tu určitě řečeno. Můžeš použít samozřejmě kteroukoli jinou databázi, ale v praxi se to nedělá. Microsoft má jinou filosofii než třeba Java, dodá kompletní odladěný balík technologií a ten se používá. Výhodou je, že prostě všechno krásně funguje a nemusíš nic řešit. MS-SQL funguje stejně jako MySQL, je zde i ukázaná syntaxe. Článek o připojení a DB aplikaci tu ještě opravdu není, pokusím se ho dneska napsat, je to asi poslední věc co tu v C# není.

Co se týče her, začni něčím jednoduchým, klidně bez XNA, pouze ve Winforms. Teď jsme na kurzu dodělali bombremana.

Nahoru Odpovědět  +3 17.12.2013 14:37
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Zdeněk Bauer
Petr Nymsa:

Dělej především to co tě bude bavit ;) Faktem je, že na hrách se naučíš hodně, nejspíše tě bude i tvorba bavit :) Takže zkus to. Pokud se učíš C# tak určitě neváhej využít MonoGame, navíc je o něm zdě několik článků, včetně těch článků o XNA (v kódu se mnoho nezměnilo)

Nahoru Odpovědět 17.12.2013 15:08
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Zdeněk Bauer
Redaktor
Avatar
Zdeněk Bauer:

Super, díky, mrknu na ten MonoGame :)
Ale ještě k té databázi. MySQL tedy jde použít, ale nedělá se to, jo? Chtěl jsem právě mít databázi která by byla jak pro webovou aplikaci tak pro desktopovou (Například údaje uživatelů).

 
Nahoru Odpovědět 17.12.2013 16:06
Avatar
Odpovídá na Zdeněk Bauer
Vojtěch Pospíchal:

Jak psal Sdraco, tak pro C# je MS-SQL ALE! s pomocí connectoru se dá stejně efektivně využít i My-SQL. Není to nic těžkého. V podstatě jen stáhneš Connector, přidáš referenci, připojíš se v kódu k databázi, provedeš co potřebuješ a až to bude nutné tak spojení zrušíš. Vše se dá snadno dohledat na internetu. Úplné základy MySQL C# máš tady na Devbooku: http://www.itnetwork.cz/…sql-databaze ovšem to je celkem nedostačující, takže bych kouknul spíž zde: http://www.codeproject.com/…t-C-to-MySQL Měla by ti stačit základní znalost AJ k pochopení o co tam jde.

 
Nahoru Odpovědět 17.12.2013 16:08
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Zdeněk Bauer
David Čápka:

Jsem asi v 70% toho článku, nějak jsem se zas rozepsal a už to dnes nestihnu, chci tam dá i SQL injection a podobné věci. Každopádně zítra to tady tutově je a můžeš databázovat :P

Nahoru Odpovědět  +1 17.12.2013 17:25
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Zdeněk Bauer
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Zdeněk Bauer:

Díky :)
Ty SQL injection jsou taky zajímavý, každý na to furt upozorňuje, ale zatím jsem tu nenarazil na článek kterej by popisoval zabezpečení těch SQL dotazů. (Nejspíš tu je, ale prostě jsem se k němu ještě nedostal)
Na PDO (v PHP) se mi přecházet nechce, takže používám MySQLi a údaje oštřuji pomocí

$nick = preg_replace('/\s+/', '', $_POST['nick']);

Co si o tom myslíš?

Editováno 17.12.2013 18:03
 
Nahoru Odpovědět 17.12.2013 18:01
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Zdeněk Bauer
David Čápka:

Že si jen myslíš, že to ošetřuješ.

Nahoru Odpovědět 17.12.2013 18:02
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Zdeněk Bauer
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Zdeněk Bauer:

Tak to je v háji :D
Ze začátku jsem používal htmlspeacialchar­s(), ale když jsem tam jednou dal ten regex tak jsem dostal pochvalu jak je to dobrý a že jsem udělal správně -.-

 
Nahoru Odpovědět 17.12.2013 18:05
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 9 zpráv z 9.