Diskuze: Code in Csharp

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Code in Csharp American English version English version

Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Jurajs:

Ahoj hazím sem kód, který bych chtěl okomentovat co je špatně a tak.. prosím!
Jsem začátečník, takže mi to moc nejde. (Učený z nebe nespadl že?) :)
Zkouším se pochopit OOP v C#

 public class Hra
    {
        public int postava;
        public int nepritel;
        public bool zije = false;
        public string jmeno;
        public int zivot;


        public Hra(bool zije, string jmeno, int postava, int nepritel)
        {
            this.zije = zije;
            this.jmeno = jmeno;
            this.postava = postava;
            this.nepritel = nepritel;

        }
        public bool Nazivu()
        {
            if (zivot > 0)
                return true;
            else
                return false;
        }

        public void GrafickyZivot()
        {
            zije = true;
            zivot = 100;

            Console.WriteLine(zije + "Máš 100 životů");


        }


    }
}
Editováno 5.10.2013 22:23
 
Odpovědět 5.10.2013 22:21
Avatar
luky
Neregistrovaný
Avatar
Odpovídá na Jurajs
luky:

No, mas se jeste co ucit. Ale ano, uceny z nebe nespadl.

  1. V metode nikdy nepouzivej c.wr() , v metode se pro vypis pouziva klicove slovo return.
  2. Promene co mas nad konstruktorem - atributy, hodnota se prirazuje v konstr. Nebo metode, nikdy tak jak mas ty.
  3. Ty atributy by meli byt privatni nebo vytvorene jako vlastnosti
public bool Zije{get;set;}

dale je nepsane pravidlo, ale je to tzv. best practice - nazvy metod a vlast. zacinam velkym pismenen.
4. Metoda ktera nic nevraci a nema zadny vstup je na h***o
to je ode mne vse,

 
Nahoru Odpovědět 5.10.2013 23:16
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na luky
Kit:

Měl jsem problém pochopit, co jsi těmi radami myslel. Jurajs podle mne moc šancí na pochopení nemá.

  1. Někdy musíš udělat finální výstup. Kde? V metodě.
  2. Atributům, které nejsou závislé na parametrech konstruktoru se přiřazují hodnoty při deklaraci
  3. Univerzální get; set; také není v pořádku. Vytváří se tím anemické objekty.
  4. Viz 1. Uznávám, že je hodně divně napsána.

Vlastnost Zije bych udělal zcela závislou na hodnotě atributu zivot.

Nahoru Odpovědět 6.10.2013 8:48
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Jurajs:

Ještě dotaz:
1.Jaký je rozdíl mezi public a private. Proč dávat public nebo private, k čemu je to dobre?

 
Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:05
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jurajs
David Čápka:

Pomocí private se skrývají prvky, které nemají být veřejně přístupné. Objekt se tak může používat jen tím správným způsobem a nelze narušovat jeho vnitřní funkci, která je skrytá.

Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:12
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Jurajs:

A při jakém příkladu se dává public??

Editováno 6.10.2013 11:15
 
Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:15
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Petr Nymsa:

K hodně věcem, nejlépe to pochopíš z následujícího příkladu. Public položky jsou přístupné zvenčí objektu a tedy můžeš je libovolně měnit. Vem si následujcí příklad (podobný je i v tutoriálech)

class Clovek
{
   public int vek;
   public bool plnolety;

   public Clovek(int vek)
   {
      this.vek=vek;
      if(vek >=18) plnolety = true;
   }

}

Když založíš instanci Clovek nastavíš mu pouze věk a bool plnolety se dopočítá sám.

Jenže, máme tu vlastně chybku. Oba atributy jsou public. Když později změním věk, třeba na 5, atribut plnolety se nezmění.

Proto se využívají Vlastnosti (gettery , settery) a proto také public a private

Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:15
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
Jurajs:

Takže vlastně plnoletý bude stále true?

 
Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:20
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Petr Nymsa:

Ano bude a to je chyba v návrhu. Public atributy, lépe Vlastnosti ti umožní hlídat závislosti uvnitř objektu, uhlídat špatné nastavení apod. Tento problém by šle řešit několika způsoby

1. Metodou a atributy by byly privátní

private int vek;
private bool vek;

...

public void NastavVek(int vek)
{
  ...
}

Zde by se odehrávalo to samé co v kontruktoru.

2. Lepší řešení -> vlastnosti
Zde je spousta možností. Můžeš nastavit věk přes Setter nebo metodu. Následující příklad deklaruje vlastnosti pouze ke čtení a nastavení dojde přes metodu.

public int Vek{get;private set;}
public bool Plnolety {get;private set;}

public void NastavVek(int vek)
...

Dále tě okdážu už na tutoriály. Je zde vše krásně vysvětlené :)

BTW

David Čápka jak píšeš {} ? Protože mě ve FF kombinací CTRL+B to vytovří vždy tučný text resp. toto

**{**
Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:35
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
Jurajs:

Dík moc za rady...A ještě kdyz napisu public void nebo private void a slovo return? Jak je tady v tutorialech, ze return vraceni hodnoty..porad nechapu jak jako vraceni neceho?

 
Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:42
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Petr Nymsa:

Metody ti mohou a nemusí vracet hodnoty.

public int SectiCisla(int a,int b)
{
  return a+b;
}

public void VypisPozdrav(string jmeno)
{
   Console.WriteLine("Ahoj "+jmeno);
}

Tj void značí že metoda nic nevrací, jinak označíš typem co vrací (int,double,string, NejakouInstan­ciTridy,...)

Mrkni na ty tutoriály, vše tu je napsané

Nahoru Odpovědět 6.10.2013 11:56
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Kit:

Zkus si tohle:

using System;

class Clovek {
    static void Main(string[] args) {
        Clovek adam = new Clovek(17);
        Console.WriteLine("Adamovi bylo " + adam.Vek + " let. Plnoletý: " + adam.Plnolety);
        adam.Vek = 18;
        Console.WriteLine("Adamovi je   " + adam.Vek + " let. Plnoletý: " + adam.Plnolety);
    }

    public int Vek {get; private set;}

    public bool Plnolety {
        get {
            return (Vek >=18);
        }
    }

    public Clovek(int vek) {
        this.Vek=vek;
    }

}
Nahoru Odpovědět  +1 6.10.2013 11:56
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Martin Gabriel:

void použiješ tehdy, kdy chceš metodou změnit např. obsah nějaké proměnné.
return použiješ tehdy, kdy chceš např. do nějaké proměnné uložit výsledek nějaké metody (funkce)..

Když vytváříš metodu a zvolíš cokoli jiného, než void, tak musí mít vždy návratovou hodnotu, čili musíš použít return.

Příklad pro void:

private int cislo = 0;

private void ulozCislo()
{
cislo = 2;
}

Příklad pro return:

private int cislo = 0;

private void ulozCislo()
{
cislo = zmenCislo();
}

private int zmenCislo()
{
cislo = 5;
return cislo;
}

Není to úplně přesně, ale pro začátečníka to snad bude dobře pochopitelné. :)
Zkoušej si to na nějakých příkladech třeba s kalkulačkou - ukládej si čísla a tak.. na tom nejlíp uvidíš, jak to funguje.

Editováno 6.10.2013 16:40
Nahoru Odpovědět  -3 6.10.2013 16:39
"Be the change you want to see in the world" - Michael Scofield
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 13 zpráv z 13.