Diskuze: Invalid Operation Exception

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Invalid Operation Exception American English version English version

Avatar
Maroš Detko
Člen
Avatar
Maroš Detko:

Dobry den,

vo Visual Studiu som zaciatocnik a potrebujem urobit aplikaciu ktora mi bude zbierat udaje zo seriovej linky a podla potreby ich spracovavat. Spravil som zatial to ze cez seriovku si posielam do PC nejake data ktore nasledne zobrazujem v textboxe, grafe a na process bare. Problem je ze ked spustim program vo Visual Studiu tak mi vyhodi tuto hlasku:

Invalid Operation Exception:
Cross-thread operation not valid: Control 'Data1' accessed from a thread other than the thread it was created on

Pokial ale spustim program v Debug adresari tak vsetko funguje tak ako ma a nemam s tym ziaden problem a uz dva dni sa snazim prist na to kde robim chybu, lebo logicky nevidim zeby malo byt nieco zle. Vedel by niekto pomoct? Dakujem

Prikladam kus zdrojaku:

namespace Seriova_komunikacia
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        String serial_data;
        String displej;
        Int32 data;

//NACITANIE FORM1
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
            getAvailablePorts();
            chart1.Series["prevodnik"].Points.AddXY(0, 0);
            Serial_Port.DataReceived += new SerialDataReceivedEventHandler(SerialDataReceived);
        }

//CITANIE DAT ZO SERIOVEJ LINKY
        private void SerialDataReceived(object sender, SerialDataReceivedEventArgs e)
        {
            if (Serial_Port.IsOpen == true)
            {
                serial_data = Serial_Port.ReadLine();
                Serial_Port.DiscardInBuffer();

                Int32.TryParse(serial_data, out data);
                displej = Convert.ToString(data);

                if (data != 0)
                {
                    Data_1.Text = displej;
                    progressBar1.Value = data;
                    chart1.Series["prevodnik"].Points.AddXY(0, data);
                }

            }
        }
 
Odpovědět 6.9.2015 14:09
Avatar
vodslon
Člen
Avatar
Odpovídá na Maroš Detko
vodslon:

Ahoj, hlásí to, že ke kontrolce Data1 ( což je asi ten TextBox ) přistupuješ z jiného vlákna, než byla vytvořena. Potřebuješ data plnit přes dispatchera a nebo jednoduše přes metodu u Textboxu. BeginInvoke(Tadle metoda umí pustit asynchroně příkaz na vláknu na kterém ta controlka byla puštěna) ...

Data_1.BeginInvoke(new Action(() => { Data_1.Text = displej; }));

Takže tam zkus dát něco takového a dej pryč prozatím ten progressBar a Chart1. At víš, že to je určitě tím. Jinak u nich by byl postup stejný. Divné je, že Ti to funguje v Debugu nebo jak si to tam psal

 
Nahoru Odpovědět 7.9.2015 8:09
Avatar
Maroš Detko
Člen
Avatar
Maroš Detko:

Ahoj,

dakujem za odpoved. To aku chybu hlasi mi je jasne, len nechapal som tomu preco to tak je. V Ccku programujem dlho, ale ja som doteraz programoval len procesory a preto nerozumiem tomu ze ked si zadeklarujem globalnu premennu tak preco by som k nej nemohol mat pristup hocikde v kode, ale vidim ze tu to bezi inak a preto sa snazim pochopit ako to vlastne funguje.
Progressbar a Chart som vyhodil este pri skusani, no taku istu odpoved dostanem aj ked necham povoleny progressbar a chart a textbox vypnem, co je logicke lebo znova pristupujem k progressbaru z ineho vlakna ako bol vytvoreny.

Ked otvorim *exe subor z adresara debug tak vsetko funguje krasne.

Skusim to co si mi napisal a uvidim ci to pomoze, momentalne som v praci a tak sa k tomu dostanem az neskor ale urcite to skusim

 
Nahoru Odpovědět 7.9.2015 9:05
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Milan Křepelka:

Maroš ti to napsal dobře. Ber to prostě jako omezující pravidlo pro všechny vizuální záležitosti.

 
Nahoru Odpovědět 7.9.2015 15:01
Avatar
Maroš Detko
Člen
Avatar
Maroš Detko:

Tak akurat som to dorobil a funguje to tak ako to ma a velmi pekne dakujem za radu. Teraz musim prist na to ako cely ten riadok vlastne funguje lebo bez toho aby som to pochopil to nema vyznam lebo som to len skopiroval a graf a progressbar som si podla toho prisposobil.
Este raz dakujem za radu

 
Nahoru Odpovědět 7.9.2015 16:54
Avatar
vodslon
Člen
Avatar
Odpovídá na Maroš Detko
vodslon:

Tak obecně, DataReceived event pouští tu metodu na jiném vlákně ( je to tak i popsané na MSDN) . TextBox je na hlavním vlákně a je zamčený tím vláknem, takže z toho druhého mu nejde měnit property Text. ten TextBox má ale metodu BeginInvoke, která umí pustit tu metodu na stejném vlákně jako je textbox, takže ho "odemkne" a může do něj psát. BeginInvoke přijímá delegata mohl by to být něco jako

private delegate void Metoda();

body
{
   Metoda met = test;

   public void test()
   {
      textbox1.text = "něco"
   }
}

píšu to z hlavy, tak tam bude chyba v zápisu, ale vlastně vyvoláš tu delegovanou metodu na vláknu GUI a tím pádem můžeš změnit property Text.

já používám místo delegatu rovnou new Action(), která pustí novou akci bez návratové hodnoty kdyby si někdy potřeboval něco s návratem tak je to Func() a no ted pomocí lambda je to new Action( () => {} ) je to upně to samé jako public void akce() {}

 
Nahoru Odpovědět 8.9.2015 10:05
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 6 zpráv z 6.