Avatar
Pavel Srp
Člen
Avatar
Pavel Srp:

Ahoj,

věděl by někdo jak na multithreading pomocí funkce parallel.for/fo­reach? Stačí jednoduchý návod např. Jak pomocí této funkce dynamicky vytvořit 4 textboxy, něco do nich zapsat a vykreslit je v novém formuláři.

Zkoušel jsem všechno možné, ale vždy se mi vykreeslí pouze první. Message boxy se mi zobrazí všechny bez problémů. Nevím co dělám špatně. Tady je můj testovací kód.

Public Sub par()


        Dim n As Integer = 5
        System.Threading.Tasks.Parallel.For(1, n, Sub(i)

                                                      Dim newbox As New TextBox
                                                      newbox.Name = "box" + i.ToString()
                                                      newbox.Location = New Point(20, 20 + i * 30)
                                                      newbox.Text = i.ToString()
                                                      Form1.TabPage1.Controls.Add(newbox)
                                                      MsgBox(newbox.Name + " , cislo iterace " + i.ToString() + " , y souradnice " + CStr(20 + i * 30))


                                                  End Sub)

    End Sub

Díky všem za jakoukoliv radu.

 
Odpovědět 19. dubna 9:29
Avatar
Odpovídá na Pavel Srp
sadlomaslox25:

z jinych vlaken nemuzes primo modifikovat UI. pristup se musi synchronizovat pres Invoke nebo Dispatcher. Ale ten tvuj navrh je celkove nejak nelogicky protoze nechapu jaky prinos maji ty dalsi vlakna?

 
Nahoru Odpovědět  +1 19. dubna 10:41
Avatar
Pavel Srp
Člen
Avatar
Odpovídá na sadlomaslox25
Pavel Srp:

Díky za odpověď. Moje stávající aplikace využívá klasickou funkci for V každém cyklu se provádí poměrně složitý a zdlouhavý proces s očekávanými získanými informacemi. Na základě těchto získaných informací se dynamicky vytvářejí ovládací prvky - textboxy, label, picturebox atp. Problém je v neefektivnosti - příliš zdlouhavé. Potřeboval bych celý cyklus zrychlit. Možná je moje představa naivní, ale myslel jsem, že použít pro získání informací více vláken, celý proces urychlí - proto parallel.for.

 
Nahoru Odpovědět 19. dubna 11:18
Avatar
Honza
Člen
Avatar
Honza:

Ahoj, já bych to rozdělil na dvě části. Složité výpočty bych nechal dělat vedlejší vlákna a textboxy bych vytvářel v hlavním vlákně. Prostě spustíš tu časově náročnou funkci s výpočtem ve vedlejším vlákně a ta ti vrátí výsledek do hlavního vlákna kde s ním naložíš dle libosti (např. vytvoříš ten textbox).

Pokud se nechceš zabývat synchronizací mrkni se na BackgroundWorker, tam to je už vyřešené. Když funkce ve vedlejší vlákně skončí, tak ti to vyhodí v hlavním vlákně event i s výsledným datama který si jen vezmeš a zpracuješ.

Editováno 19. dubna 11:34
Nahoru Odpovědět 19. dubna 11:32
Snadnou cestou se daleko nedostanete, je tam velká tlačenice...
Avatar
Odpovídá na Pavel Srp
sadlomaslox25:

jo takhle. no to by uz asi davalo smysl. napsal bych to neco jako:

private void CreateUIForRe­sult(object result){...}

Parallel.For(1, n, Sub(i)
var result=DoCalcu­lation();
this.Invoke(Cre­ateUIForResul­t(result));

 
Nahoru Odpovědět 19. dubna 11:51
Avatar
Pavel Srp
Člen
Avatar
Odpovídá na Honza
Pavel Srp:

BackgroundWorker je asi pro moji funkci nepoužitelné. Já potřebuji v jednu chvíli (současně) zpracovávat data z více zdrojů - počítačů. V podstatě jde o přístup na vzdálené pc, tam získat data a zobrazit je. Těch pc může být různý počet - 20 až 30. Zatím to funguje v klasické smyčce, ale je to pomalé protože se vždy čeká na zpracování dat z jednoho pc. Pak se začnou zpracovávat data z dalšího atd. Potřeboval bych zjištovat stav na více počítačích současně. Proto hledám nějakou funkci, která bude pracovat paralelně na více zdrojích - parallel.for mi přišlo ideální.

 
Nahoru Odpovědět 19. dubna 13:52
Avatar
Honza
Člen
Avatar
Honza:

BackgroundWorker můžeš vytvářet dynamicky, takže by neměl být problém s použitím pro libovolný počet paralelních výpočtů. Ale možná že to je pro tvůj případ zbytečně robustní. Každopádně držel bych se toho, že ty funkce bežící ve více vláknech budou provádět jen časově náročné výpočty, ale samotné vykreslování UI bude dělat hlavní vlákno.

Nahoru Odpovědět  +1 19. dubna 15:04
Snadnou cestou se daleko nedostanete, je tam velká tlačenice...
Avatar
Pavel Srp
Člen
Avatar
Odpovídá na Honza
Pavel Srp:

OK v každém případě díky za odpovědi

 
Nahoru Odpovědět 19. dubna 15:37
Avatar
Odpovídá na Pavel Srp
Michal Štěpánek:

BackgroungWorker je super hlavně v tom, že nemusíš řešit synchronizaci vláken, on si toto řeší sám a můžeš ho bez problémů spustit vícekrát...

Nahoru Odpovědět 20. dubna 9:49
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 9 zpráv z 9.