Diskuze: Textová hra

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Textová hra American English version English version

Avatar
Johny
Neregistrovaný
Avatar
Johny:

Ahojte dělám si takovou lamáckou textovou hru a potřeboval bych poradit mám:

               int kp1svetlo;

                while (!int.TryParse(Console.ReadLine(), out kp1svetlo))
Console.WriteLine("Neplatná volba, zadejte prosím znovu:");

                if(kp1svetlo == 1)
                {
                       goto Kapitola1;
                }
                else if(kp1svetlo == 2)
                {
                       Console.Clear();
                       Console.WriteLine("\n Vydal jsi se ke světlu");
                }
                else
                {

                }

A potřeboval bych poradit jak ošetřit uživatelský vstup když někdo napíše např "64" tedy co mam napsat do else protože s TryParse mi to nešlo a divně to bugovalo nahoře ho mam ale bere jen písmenka když napíšu jiné číslo než tam má být nic se neděje..doufám že ste mě pochopily neumím moc vysvětlovat :D

 
Odpovědět 27.4.2013 21:32
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Johny
Jiří Gracík:

Pod pojmem "lamácká hra" si toho asi moc nepředstavíme :P

Nicméně pokud nechceš nebo neumíš použít TryParse, tak bych použil try a catch

do{
  bool opakuj = false;
  try{
    int cislo = Console.ReadLine();
  }
  catch{
    Console.WriteLine("Zadej pozadovany vstup");
    opakuj = true;
  }
while (opakuj);
Nahoru Odpovědět 27.4.2013 21:37
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Johny
Jiří Gracík:

Nejsem si tím jistý, ale myslím si že to házi FormatException?

Nahoru Odpovědět 27.4.2013 21:38
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Michal Žůrek (misaz):

http://lmgtfy.com/?…

1. odkaz

Mimochodem zabralo mi to 10s.

Editováno 27.4.2013 22:11
Nahoru Odpovědět 27.4.2013 22:09
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Jiří Gracík:

Jak bych to tak řekl slušně ... jsem na malinkatý parodii na netbook, která otevře v prohlížeči novou záložku během čtyřech přesýpacích hodin, druhá věc je ta, že jsem to sem dal jenom jako domněnku a necítil jsem nutnou potřebu čekat takovou dobu na otevření nový karty jenom proto abych zjistil něco co nepotřebuju vědět :D

Editováno 27.4.2013 22:15
Nahoru Odpovědět  +1 27.4.2013 22:15
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Johny
Neregistrovaný
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Johny:

No hází to toto: Název jazyka cs-CZ je neplatný. (CS2038)
Chyba syntaxe, očekáváno: ( (CS1003) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:112,19
Chyba syntaxe, očekáváno: while (CS1003) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:112,19
Byl očekáván středník (;). (CS1002) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:113,9
Byl očekáván znak ). (CS1026) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:113,9
Neplatný term výrazu } (CS1525) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:113,8
Byl očekáván středník (;). (CS1002) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:117,15
Neplatný term výrazu : (CS1525) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:117,14
Byl očekáván středník (;). (CS1002) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:117,14
Neplatný term výrazu case (CS1525) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:117,6

Kód:

                                              int kp1svetlo;

                                               while (!int.TryParse(Console.ReadLine(), out kp1svetlo))
                               Console.WriteLine("Neplatná volba, zadejte prosím znovu:");

                                               if(kp1svetlo == 1)
                                               {
                                                      goto Kapitola1;
                                               }
                                               else if(kp1svetlo == 2)
                                               {
                                                      Console.Clear();
                                                      Console.WriteLine("\n Vydal jsi se ke světlu");
                                               }
                                               else
                                               {
                                                              do{
bool opakuj = false;
try{
  int cislo = Console.ReadLine();
}
catch{
  Console.WriteLine("Zadej pozadovany vstup");
  opakuj = true;
}
while (opakuj);}
                                               }
                                      break;
 
Nahoru Odpovědět 27.4.2013 22:23
Avatar
Odpovídá na Johny
Michal Žůrek (misaz):

Protože v tom je bordel, v třetí čtvrtině je sousta syntaxčních chyb.

Nahoru Odpovědět 28.4.2013 9:03
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Theodor Johnson
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Johny
Theodor Johnson:
bool opakuj = true;
int cislo;
while(opakuj)
{
    try{
    cislo = int.Parse(Console.ReadLine());
    opakuj = false;
    }
    catch{
    Console.WriteLine("Zadej pozadovany vstup");
    opakuj = true;
    }
Editováno 28.4.2013 9:38
Nahoru Odpovědět 28.4.2013 9:35
Přecházím na "Cross-Platform Development"
Avatar
Johny
Neregistrovaný
Avatar
Odpovídá na Theodor Johnson
Johny:

No toto furt divně buguje ale zkusil sem to to stím TryParse vyřešit takto:

while (!int.TryParse(Console.ReadLine().tostring(), out kp1svetlo))
                                 Console.WriteLine("Neplatná volba, zadejte prosím znovu:");

ale píše to toto: string neobsahuje definici tostring a nebyla nalezena žádná metoda rozšíření tostring, která by přijímala první argument typu string (nechybí direktiva using nebo odkaz na sestavení?) (CS1061) - C:\Users\Honza\Do­cuments\SharpDe­velop Projects\Temny­les\Temnyles\Pro­gram.cs:89,48

Potřebuju aby mi to zárověn vracelo čísla i string když napíšu třeba "abcd" Vyhodí mi zadejte vstup znovu, ale když dám třeba "64" tak se to prostě vypne

 
Nahoru Odpovědět 28.4.2013 16:58
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Johny
Petr Nymsa:

Ono Console.ReadLine ti vrací string, tj string nemá metodu toString, logicky :). A to je správně. int.TryParse snaží načíst číslo typu INT, pokud nemáš v programu dál nic a poušítš přes F5 program skončí, nemá co dál běžet.

Nahoru Odpovědět 28.4.2013 17:09
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
Nahoru Odpovědět  +1 28.4.2013 17:14
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Johny
Neregistrovaný
Avatar
Odpovídá na Petr Nymsa
Johny:

No tak jak by to šlo udělat ? to stim try a catch nefungovalo tak jak sem chtěl při špatném zadání sem ještě jednou musel zmáčknout enter aby se objevila zpráva zadejte vstup znova tak sem zadal co tam má být správně ale stejně se ten program vypnul. A mimochodem ani nevím jak přesně try a catch funguje :D

 
Nahoru Odpovědět 28.4.2013 17:26
Avatar
Odpovídá na Johny
Michal Žůrek (misaz):

ach jo, další ...

Čti tento tutorial dál, třeba se to dozvíš a pokud ne tak věř že try cath funguje tak že se skusí (proto try) kód mezi složenými závorky v try a pokud bude fungovat tak pokračuje až za catch, pokud tam dojde k chybě tak se provede kód mezi složenými závorky, které jsou za catch.

Nahoru Odpovědět 28.4.2013 17:34
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Johny
Jiří Gracík:

Tak Catch funguje přesně takhle

try{
  tady.Se(něco.Děje);
  // spadlo by to? pokud ne, pokračujeme, pokud ano, přeskočíme do catche
  zase něco = dělám;
  // spadlo by to? pokud ne, pokračujeme, pokud ano, přeskočíme do catche
  teď.Dělám(něco.Jiného);
  // spadlo by to? pokud ne, tak končíme, přeskočíme catch a pokračujeme
  // pokud ano, tak skočíme do catche
}

catch{
  //do tohoto bloku se dostaneme pouze v případě, že se nahoře něco nepovede
  Console.WriteLine("po..alo se to");
}

To není tak složité, ne :)?

Nahoru Odpovědět 28.4.2013 22:11
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Johny
Petr Nymsa:

Kdyby sis to přečetl pochopil by jsi ;). A pokud ne máme tu dva další díly věnující se čistě vyjímkám (sekce Práce se soubory). Každopádně doplním FunebrakaCZ, vyjímky (chyby) lze ještě rozlišit a podle toho usměrnit další chod programu :)

Nahoru Odpovědět  +1 29.4.2013 8:07
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 15 zpráv z 15.