Diskuze: Třída pro cyklení bez opakování

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Třída pro cyklení bez opakování American English version English version

Avatar
kolamen
Člen
Avatar
kolamen:

Čau dneska už snad poslední dotaz, už u toho sedím od rána a mám další problém.
Dělám teďka program na náhodné cyklení bez opakování. Mám 10 labelů jako lavice kam musím z pole random generovat bez opakování jména žáků. Nějak mi to vyhazuje chybu nevím co stím.
Díky za rady kdyžtak

 
Odpovědět 17.11.2014 21:02
Avatar
Odpovídá na kolamen
sadlomaslox25:

nemel bys napsat pod to InitializeComponent neco jako:
poleLB[0]=label1;
poleLB[1]=label2;
poleLB[2]=label3;
....
jakoze inicializovat to poleLB ? :)

Editováno 17.11.2014 21:21
 
Nahoru Odpovědět 17.11.2014 21:21
Avatar
kolamen
Člen
Avatar
kolamen:

Jo to mi sice už ukazuje ve všech labelech, ale v každým mi to ukazuje všech 10 jmen ale já potřebuji v každém labelu jedno neopakované jméno.

 
Nahoru Odpovědět 17.11.2014 21:29
Avatar
Odpovídá na kolamen
sadlomaslox25:

udelej metodu neco jako initialize() nebo reset() ve tride generovanizaku; ve ktere si obsah pole jmena zkopirujes do listu (neco jako list<string> pomocny_seznam=new list<string>(jmena) ).

pak v metode NahodneJmeno udelas presne toto:
nahodny_index = nahoda.next(po­mocny_seznam.len­gth);
nahodne_jmeno= pomocny_seznam[na­hodny_index];
pomocny_seznam­.remove(nahod­ny_index);
return nahodne_jmeno;

chapes ? :)

 
Nahoru Odpovědět 17.11.2014 21:49
Avatar
kolamen
Člen
Avatar
kolamen:

Promin ale tohle jsem nepochopil, nejsem tak znalej programátor jsem teprv na střední a učim se to, ale nějak mi nejde udělat tu metodu ve který kopíruji to pole Jména do toho listu

 
Nahoru Odpovědět 17.11.2014 22:05
Avatar
Odpovídá na kolamen
sadlomaslox25:

No mas tridu napriklad int. Pokud mas vic tech intu tak si je ulozis do pole coz je int[]. Pole ma statickou velikost tzn. ze nazacatku musis rict, kolik veci bude v tom poli jako napr. int [] pole= new int[10]; rikas ze mas pole o veliskoti 10 prvku typu int (pole kde de ulozit 10 cisel).

"Opak" pole je napr. trida List. List ma dynamickou velikost. Nazacatku si udelas proste prazdny list a pomoci metody Add do neho muzes vlozit libovolny pocet prvku a ono se to nejak "samo" udela. Trida list je genericka coz znamena, ze musis oznamit jakou tridu tam chces davat. To se dela pres ty ostre zavorky. Napr. pokud chces list celych cisel napises List<int> muj_list=new List<int>(); to ti vytvori prazdny seznam pro cisla kde muzes pak pridavat/odebirat jen prvky typu int. Pokud mas List<int> tak tam uz nemuzes dat nic jineho nez int. Tato trida ma pretizeny konstruktor ktery umoznuje vytvorit List napr. z pole. Zapis je List<int> muj_list=new List<int>(vstup­ni_pole);. To ti prekopiruje prvky z pole do promene muj_list.

Abys mohl pouzit List je treba nahore dopsat using System.Collec­tions.Generic;
Vice info o Listu je napr. http://www.itnetwork.cz/…kolekce-list

 
Nahoru Odpovědět  +1 17.11.2014 22:59
Avatar
vodslon
Člen
Avatar
Odpovídá na kolamen
vodslon:

Ahoj,
Mohlo by to být takhle?

Random r = new Random();
        List<string> SeznamZaku = new List<string>();

        private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            NaplTridu();

            foreach(Control c in this.Controls)
            {
                if (c is Label)
                {
                    Label l = c as Label;
                    l.Text = nahoda();
                }
            }

        }

        private string nahoda()
        {
           int i = r.Next(SeznamZaku.Count);
            string vrat = SeznamZaku[i];
            SeznamZaku.RemoveAt(i);
            return vrat;
        }

        private void NaplTridu()
        {
            SeznamZaku.Add("Honza");
            SeznamZaku.Add("Petr");
            SeznamZaku.Add("Robert");
            SeznamZaku.Add("Ruda");
            SeznamZaku.Add("Lenka");
            SeznamZaku.Add("Eliška");

        }
 
Nahoru Odpovědět 19.11.2014 11:29
Avatar
Odpovídá na vodslon
sadlomaslox25:

No fungovat to asi bude ale je to hodne kostrbate. Chtelo by to trosku oddelit logiku od UI a udelat tu tridu tak aby mohly byt i "znovupouzitelna".

 
Nahoru Odpovědět 19.11.2014 20:22
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.