Avatar
niderle.l
Člen
Avatar
niderle.l:

Ahoj, mohl by mi někdo poradit jak v C# mám provést v aplikaci vypráznění paměti? Abych uvedl do mého problému: mám aplikaci, ve které vytvářím dynamicky záložky a v těch záložkách mám datasety naplněné daty. Když dám ukončit aplikaci, tak ve VS2015 vidím, že místo toho, aby se aplikace hned ukončila, tak si začíná brát více paměti. Někdy to dojde i k dvojnásobku před stisku vypnout. Nakonec se aplikace vypne, ale je to pro mně hodně nepraktické, jelikož pokud bych chtěl aplikaci vypnout a následně zapnout, tak mi to nedovolí a musím ji přes správce ukončit.

Předem moc děkuji za případné nápady nebo radu.

 
Odpovědět 25.11.2015 8:49
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na niderle.l
David Čápka:

O uvolnění paměti se až na výjimky ve vysokých jazycích vůbec nestaráš, děje se plně automaticky. Pokud trvá příliš dlouho, měl by jsi se zamyslet nad tím, jaké instance si držíš v paměti a jestli je tam vážně potřebuješ. Do proměnné stačí např. pouze přiřadit null, uvolnění potom proběhne po nějaké době samo, až se to C# bude hodit. Více čtení pod klíčovým slovem Garbage Collector.

EDIT: Ještě jsem si vzpomněl, že se v C# nějak musí řešit sdílení připojení a obalení určitých volání přes using bloky, aby docházelo k uvolňování zdrojů. Měl by tu být dostatek seriálů podle kterých si zkontroluješ zda to děláš právně.

Editováno 25.11.2015 10:36
Nahoru Odpovědět  +2 25.11.2015 10:34
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
Odpovídá na niderle.l
ostrozan:

Zkus přepnout debug na release a pak aplikaci spustit .exem z bin/release místo z VS , jestli se to bude chovat stejně.

 
Nahoru Odpovědět 25.11.2015 11:15
Avatar
niderle.l
Člen
Avatar
niderle.l:

Zkusil jsem to přepnout i na release, ale nic nepomohlo. Pokoušel jsem se využít právě Garbage Collector a ten mi v mnoha věcech pomohl. Ale ikdyž dávám všude nejdříve inicializaci, tak místo uvolňování paměti si to bere čím dál více. Já se snažím i pokud není nutné, tak mít datasety prázdné, ale evidentně v tom nejsem všude úspěšný. Ale děkuji za rady.

 
Nahoru Odpovědět 1.12.2015 6:59
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Marian Benčat:

Pokud ti aplikace bezi i po "ukonceni" aplikace, je to pravdepodobne tim, ze tam poustis (ty , nebo neco pdotim) nejaky paralelni thread, ktery ma nastaveny IsBackground = false... v tom okamžiku i když ukončíš hlavní thread s render threadem (zavřeš aplikaci), framework čeká, než skončí všechny thready (všechny "foreground" thready).

Koukni se jestli někde v kódu nemáš new Thread() to implicitně vytváří foreground thread :-)

Editováno 26. února 0:40
 
Nahoru Odpovědět 26. února 0:38
Avatar
Petr Čech (czubehead):

Používáš důsledně using bloky?

Nahoru Odpovědět  +1 26. února 13:04
Why so serious? -Joker
Avatar
niderle.l
Člen
Avatar
niderle.l:

Nepoužívám je všude hlavně ne v TCP spojení, ale asi je budu muset nějak začlenit, ale podle mně je problém ten, že mám v aplikaci několik dynamicky vytvořených záložek, kde mám UserControly a v nich jsou datasety, které nevím jak vyprázdnit při rušení záložky. Používám totiž komponenty DevComponents pro WFA a tam když má záložka tlačítko ukončit (zavřít), tak nejsem schopen odchytit tu událost a nějak se o to postarat.

 
Nahoru Odpovědět 26. února 14:49
Avatar
coells
Redaktor
Avatar
Odpovídá na niderle.l
coells:

Budu tipovat - děláš větší množství záložek a máš v nich datasety s větším množstvím dat, že?
Desetitisíce záznamů tohle způsobit nemůžou, ale statisíce nebo miliony už ano.

Ty návrhy od ostatních nahoře jsou k ničemu, protože tenhle problém nemůže způsobit nic, co by vyřešily postupy, které uvádějí.
Ani s garbage collectorem to nesouvisí, to by se to chovalo jinak.

Problém je v datasetu, který funguje jako transakční in-memory databáze.
Dataset se váže na vizuální komponentu, která zprostředkovává in-memory CRUD operace s podporou transakcí.
Ve chvíli, kdy dáš zavřít okno, se posílají události na uložení datasetů, což způsobí jeho duplikování (proto paměť skočí na dvojnásobek), porovnání změn a uložení (proto to trvá hrozně dlouho).
Ta vtipná část je, že to ani nemusíš dělat ručně, vizuální komponenty tohle mají tendenci dělat samy přes bindingy.

Potřebuješ si pečlivě pročíst dokumentaci, jak se která komponenta a dataset chovají, vypnout trackování změn a před zavřením okna zakázat ukládání. A to dokonce i v případě, že nic takového neděláš, protože se to děje samo.

 
Nahoru Odpovědět  +2 26. února 16:15
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.