Diskuze: v C# triedenie

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) v C# triedenie American English version English version

Avatar
loobka
Člen
Avatar
loobka:

Ako mam v tomto programe zotriedit slova podla dlzky slov. Zdroj:
using System;
using System.Collec­tions.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
class Program
{

public static void Main(string[] args)
{

List<string> Slovicka = new List<string>();
List<string> Slovicka1 = new List<string>();

while (true)
{
Console.Write­Line("Zadaj slova a ich preklad vo formate slovo:slovo. " +
"Ukonči pomocou >koniec<");
string prikaz = Console.ReadLine();
if (prikaz == "koniec")
{
break;
}
string[] slovo = Slovicka.ToArray();
string[] slovo1 = Slovicka1.ToA­rray();

var riadok = prikaz.Split(Con­vert.ToChar(":")­);
Slovicka.Add(ri­adok[0]);
Slovicka1.Add(ri­adok[1]);

}

Console.Write­Line("Slovensky jazyk");

foreach (string slovo in Slovicka)
{

Console.Write­Line("{0} : {1}", slovo, slovo.Length);

}

Console.Write­Line("Anglicky jazyk");
foreach (string slovo in Slovicka1)
{
Console.Write­Line("{0} : {1}", slovo, slovo.Length);

}

Console.ReadKey();
}

}
}

 
Odpovědět 20.1.2015 21:11
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na loobka
Jan Vargovský:

Vzestupně:

Slovicka.Sort();

Sestupně:

Slovicka.Sort();
Slovicka.Reverse();

Vzestupně:

Slovicka = Slovicka.OrderBy(s => s).ToList();

Sestupně:

Slovicka = Slovicka.OrderByDescending(s => s).ToList();
 
Nahoru Odpovědět 20.1.2015 21:50
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
loobka:

Dik. A ked to chcem zotriedit podla dlzok slov, mam vytvorit pole dlzky?

 
Nahoru Odpovědět 20.1.2015 22:03
Avatar
rwn
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
rwn:
Slovicka = Slovicka.OrderBy(x => x.Length).ToList(); // od nejkratšího
Slovicka = Slovicka.OrderByDescending(x => x.Length).ToList(); // od nejdelšího

Na vložení kódu je tu i tlačítko..

Editováno 20.1.2015 22:07
Nahoru Odpovědět 20.1.2015 22:05
Co můžeš naprogramovat dnes, neodkládej na zítřek.
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na rwn
loobka:

Dik. Ako mám upraviť program aby mi to vypisalo v takomto tvare: auto 4 car 3

 
Nahoru Odpovědět 21.1.2015 0:29
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
loobka:

Dá sa v takto zotriedenom poli podľa dlžky reťazca vyhľadať najmenší alebo stredný prvok?

 
Nahoru Odpovědět 21.1.2015 0:44
Avatar
rwn
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
rwn:

Pokud to chceš vypisovat v uvedeném tvaru, tak ti seřazaní bude k ničemu, když chceš mít překlady vedle sebe. Můžeš si to vypsat v tom tvaru, který chceš, třeba takhle:

for (int i = 0; i < Slovicka.Count; i++ )
{
    Console.WriteLine(Slovicka[i] + " " + Slovicka[i].Length + " " + Slovicka1[i] + " " + Slovicka1[i].Length);
}

Přičemž teda vycházím z faktu, že obě slovní kolekce mají stejný počet prvků. :)
Pokud bys provedl setřídění prvků podle délky, tak ten nejdelší/nejkraší najdeš vždy pod indexem 0 (podle toho jestli jsi to třídil vzestupně nebo ne), střední hodnotu pak pod indexem Slovicka.Count/2. Jinak teda je možná zbytečné si dělat dva Listy, klidně by stačil jeden, který by měl dva stringy, tím bys měl slovo a překlad vždy u sebe. Jo a btw nepracuješ s polem, ale s listem.

Nahoru Odpovědět 21.1.2015 4:01
Co můžeš naprogramovat dnes, neodkládej na zítřek.
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na rwn
loobka:

Dakujem. Ešte by som sa chcela spýtať, ak by som chcela ukončiť zadavanie slov nie tak ako mám "koniec" ale stlačením napr. klávesu K, ako by som to mohla zadať. Dik

 
Nahoru Odpovědět 21.1.2015 18:13
Avatar
rwn
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
rwn:

Jak si to přesně představuješ? :) Žeby uživatel zadával slova a najednou by nějaké slovo obsahovalo písmeno K a zadávání by se zastavilo? To mě nepřijde jako štastné řešení, když slova mohou obsahovat písmeno K.

Nahoru Odpovědět 22.1.2015 0:42
Co můžeš naprogramovat dnes, neodkládej na zítřek.
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na rwn
loobka:

No napríklad ukonči zadavanie slov stlačením klávesu ESC. Alebo zobraz zotriedene údaje stlačením klávesu T. Neviem ako to mám naprogramovať. Niečo som si našla v knihe ale nejde mi to. Dik

 
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 11:15
Avatar
rwn
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
rwn:

Tak to vy stačilo ten cyklus předělat takto:

while (true)
{
    Console.WriteLine("Zadaj slova a ich preklad vo formate slovo:slovo.");


    if (Console.ReadKey(true).Key == ConsoleKey.Escape)
        break;

    string prikaz = Console.ReadLine();

    var riadok = prikaz.Split(Convert.ToChar(":"));
    Slovicka.Add(riadok[0]);
    Slovicka1.Add(riadok[1]);
}

V podstatě jen před zadáváním další hodnoty kontroluju vstup z klávesnice, pokud někdo klikne ESC, tak se cyklus zastaví a dojde k vyhodnocení.. pokud bys to chtěla na písmeno, tak jen přepíšeš konec podmínky na ConsoleKey.T a taky jsem z kódu vymazal dva řádky, to string[] slovo = Slovicka.ToArray(); a string[] slovo1 = Slovicka1.ToA­rray(); protože nepracuješ s polem, ale listem a tahle pole nikde nepoužíváš. :)

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 11:55
Co můžeš naprogramovat dnes, neodkládej na zítřek.
Avatar
loobka
Člen
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 19:10
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
loobka:

Ak chcem vypisať napr. najkratšie slovenske slovo alebo najdlhsie pouzijem BinarySearch?

 
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 20:08
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na loobka
Jan Vargovský:

Jestli je kolecke seřazená, tak najdeš tyto prvky pod extension metdama First() a Last(). Jestli kolecke seřazená není, můžeš použít zase extension metody Min(s => s.Length) nebo Max(s => s.Length)

 
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 20:13
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
loobka:

Ok idem to vyskušať. Mam tu ešte jeden algoritmus na triedenie a vyhľadavanie, podari sa mi zotriediť len mi tam medzi tým vypisuje nejaké hlaseniaa System int32, prečo?
using System;
using System.Collec­tions.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
List<int> numbers = new List<int>();

while (true)
{
Console.Write­Line("Zadaj číslo a ukonci zadavanie stlacenim klavesu ESC "); // zadavanie nahodnzch cisiel a konci sa stlacenim klavesu ESC
if (Console.Read­Key(true).Key == ConsoleKey.Escape)
{
break;
}
numbers.Add(in­t.Parse(Conso­le.ReadLine()));
}
int[] pole = numbers.ToArra­y();//naplnenie pola udajmi
Console.Write­Line("Pole pred zotriedenim" + pole );
vypispole(pole); // volanie vypisu pola
selectionSort(po­le); // volanie triedenia

vyhladaj(pole);

}
public static void selectionSort(int[] pole)
{
int pomocna, min;
for (int i = 0; i < (pole.Length - 1); i++)
{
min = pole.Length - 1;
for (int j = i; j < (pole.Length - 1); j++)
{
if ((pole[min] > pole[j]))
min = j;
}
pomocna = pole[min];
pole[min] = pole[i];
pole[i] = pomocna;

Console.Write­Line("Pole po zotriedeni");

Console.Write­Line(string.Jo­in(", ", pole));
vypispole(pole);

Console.ReadKey();
}

}
public static void vypispole(int[] pole)
{
for (int i = 0; i < pole.Length; i++)
{
Console.Write­Line(pole);

}
}
public static void vyhladaj(int[] pole)
{
int x = 2;
int j = Array.BinarySe­arch(pole, x);
if (j >= 0)
System.Console­.WriteLine("hod­nota {0} má index {1}", x, j);
else if ((j = ~j) == pole.GetLength(0))
System.Console­.WriteLine("hod­nota {0} je větší než všechny prvky pole", x);
else
System.Console­.WriteLine("hod­nota {0} patří před {1}. prvek", x, j);

}

}
}

 
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 21:59
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na loobka
loobka:

Už mi to ideeeee:)

 
Nahoru Odpovědět 22.1.2015 23:34
Avatar
loobka
Člen
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
loobka:

ako vyhladam stredny prvok?

 
Nahoru Odpovědět 25.1.2015 23:05
Avatar
loobka
Člen
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 25.1.2015 23:06
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Jan Vargovský:
Slovicka[Slovicka.Count/2]

Ale jen V seřazeném poli ofc.

Editováno 25.1.2015 23:08
 
Nahoru Odpovědět 25.1.2015 23:07
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 19 zpráv z 19.