Diskuze: Velikost formuláře

C# .NET .NET (C# a Visual Basic) Velikost formuláře American English version English version

Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
ostrozan:

Vytvořil jsem si aplikaci s formulářem se spoustou prvků - byl jsem rád, že jsem je tam vůbec dostal.
Aplikaci jsem ale dělal pro PC, který je součástí výrobní linky - je tam kvůli kamerám a vyhodnocování snímků z nich.

A protože program na vyhodnocení kamer poskytuje jen malé snímky, které nejdou ani zoomovat - tak aby tam vůbec něco bylo vidět je to celé roztažené natavením nižšího rozlišení zobrazení v ovládacích panelech (XP).

Můj formulář je tím pádem taky roztažený, takže se nevejde a musím ho scrolovat - což je ale dost otravné.

Jde pro formulář nastavit nějaká vlastnost, aby se vždycky vešel na screen a byl při tom celý?

 
Odpovědět 18.10.2013 10:50
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na ostrozan
David Čápka:

Úplně jako první bys měl zvážit, zda jsi formulář dobře navrhl. Dělal jsem již poměrně složité aplikace a nikdy jsem neměl problém s tím, aby se mi tma kontrolky vešly. Existují panely, taby, oddělené věci mají být v dalších formulářích.

Na malém rozlišení si logicky velký formulář nezobrazíš. Jak bys to chtěl udělat, když se tam prostě nevejde?

"A protože program na vyhodnocení kamer poskytuje jen malé snímky, které nejdou ani zoomovat" - To mi přijde dost podivné, nemůže být takový problém zvětšit obrázek.

Nahoru Odpovědět 18.10.2013 11:28
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
ostrozan:

Mně se to tam normálně vejde, jenom je (hlavně na výšku) formulář zaplněný odshora dolu celý, takže se to při menším rozlišení ořízne.
Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem zadal velikost formuláře rovnou zadanému rozlišení - zde 1024x768 a prvky ručně zmenšil a nacpal do toho, což u 300 labelú v patnácti groupboxech byla docela piplačka - jediné co se mi podařilo změnit hromadně byly fonty.

Já měl spíš na mysli, jestli formulář neje nastavit na něco podobného jako některé prvky na něm umístěné (richTextBox, pictureBox,atd) - to je, že mění své rozměry v závislosti na rozměrech formuláře - teď nevím tu vlastnost- autosize??

 
Nahoru Odpovědět 21.10.2013 15:04
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na ostrozan
David Čápka:

Pokud tam máš 15 groupboxů, tak je něco špatně. K tomu jsou taby. Bylo by lepší poslat screenshot toho formuláře.

Nahoru Odpovědět 22.10.2013 16:19
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na ostrozan
Jan Vargovský:

Buď jí někde přilepíš (Dock) a nebo použiješ Anchor, aby se roztahovala všude, tak nastavíš anchor na všechny 4 strany a bude to vždycky stejně velké k ohledu okna. Každopádně jestli máš 15 groupboxů a 300 labelů ... tak máš poněkud divný design. Jestli je to typické, tak bych si udělal 1 komponentu, tam narval klidně groupbox, těch 300/15 = 20 labelů a ovládal by si "jen" 15 groupboxů ... stejně to je hodně, vážně by mě zajímalo co tam máš.

 
Nahoru Odpovědět 22.10.2013 16:24
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
ostrozan:

Marně se snažím o vložení čehokoliv do příspěvku - milerád bych poskytl screenshot - ale prostě nevím jak - možná je problém ve vyhledávači - Opera.

než na to příjdu tak sem dám aspoň výpis csv souboru, jehož data zobrazuju

jedná se prakticky o výpis chyb na jednotlivých stanicích výrobní linky ve třech směnách
všechny údaje tam potřebuju mít, groupboxy jsem použil spíš jen kvůli grafice - rámeček s popisem značí jednotlivé stanice a labely v nich jsou pro popisky a počítadla chyb

/////////////­////////////////////////­///////////

;BRAUN SE 7000
;14.10.2013;NOČ­NÍ;RANNÍ;ODPO­LEDNÍ;
;Celkem cyklů ;0;2273;2267;
;Opakování kolečka ;0;53;25;
;1. jehla VÍCE ;0;7;0;
;1. jehla MÉNĚ ;0;12;4;
;2. jehla VÍCE ;0;8;0;
;2. jehla MÉNĚ ;0;9;13;
;3. jehla VÍCE ;0;8;17;
;3. jehla MÉNĚ ;0;13;25;
;Opakování hvězdy ;0;14;23;
;1. jehla VÍCE ;0;0;0;
;1. jehla MÉNĚ ;0;4;13;
;2. jehla VÍCE ;0;0;0;
;2. jehla MÉNĚ ;0;8;10;
;Záchyt ;0;32;40;
;Chyby vozík ;0;14;12;
;1. řada;0;5;4;
;2. řada;0;11;3;
;3. řada;0;10;9;
;4. řada;0;26;0;
;1. support;0;2;6;
;2. support;0;3;5;
;Chyby výstup ;0;21;16;
;Chyby osazení;0;8;3;
;Prázdné výstup;0;19;15;
;Chyby Support;0;14;8;
;Chyby Lisování;0;1;19;

/////////////­////////////////////////­///////////////

Možná si někdo řekne, proč si to neotevřu v excelu, nebo open office, nebo něčem takovém v tabulce?
Za prvé je ta tabulka nepřehledná (do teď jsem to tak dělal), za druhé otravné určování oddělovače u každého souboru .csv (open office), za třetí stejně otravné otvírání každého souboru přes open file dialog, ale hlavně bych se neprocvičil psaní v C# a .NETu. :) Takhle jsem se vyřádil na kolekcích - i když tam nebyly potřeba,vystačil bych i s polem stringů a hlavně na třídě DateTime a dateTimePickeru.
No a koneckonců - ono asi nebude moc mých aplikací, které najdou nějaké uplatnění.

 
Nahoru Odpovědět 22.10.2013 22:21
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
ostrozan:

Takhle to vypadá,

je nějaké lepší řešení než použití labelů?

Editováno 25.10.2013 23:57
 
Nahoru Odpovědět 25.10.2013 23:55
Avatar
Odpovídá na ostrozan
Jakub Lásko[Saarix]:

Možná by šlo místo labelů využít tabulku, ale to ti nijak velikost nezmenší.

Nahoru Odpovědět 26.10.2013 14:14
Časem je vše možné.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na ostrozan
David Čápka:

Jak jsem si myslel, špatně navržený formulář. Vždyť to jde sundat na třetinu místa tím, že tam uděláš 3 sloupce (ráno, odpoledne, v noci).

Nahoru Odpovědět 26.10.2013 14:19
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
ostrozan
Redaktor
Avatar
ostrozan:

Já už to ale v tomto stavu nepotřebuju zmenšovat - mám tam vše co potřebuju, groupBoxy jsem použil pro grafické oddělení jednotlivých sekcí - jednoduché nastavení back color.
Jen se mi tento formulář navržený pro max. rozlišení monitoru nevešel při nižším rozlišení.

Měl jsem na mysli, jestli se to neumí nějak přepočítat, jako třeba u plochy - můžu mít nastavené rozlišení jaké chci a plochu mám pořád stejnou - nezmizí mi z ní třetina ikon - jen jsou víc rozmazané

 
Nahoru Odpovědět 26.10.2013 21:01
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.