Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jakubův příběh – Z manažera tvůrcem webových stránek

Nedostatečný balanc mezi prací a volným časem je problém, se kterým se potýká mnoho z nás. Hon za kariérou může člověka stát mnohé, včetně příjemných chvilek trávených s rodinou a přáteli. Podobně to měl i bývalý manažer Jakub, který se však rozhodl z tohoto kolotoče vystoupit. Rekvalifikoval se proto na programátora, založil si svou vlastní firmu na tvorbu webových stránek a nyní je tak konečně pánem svého času.

Kolik hodin denně Jakub strávil přípravou na kurz? A jakému směru se chce ve své firmě věnovat?

Blog ITnetwork.cz

Chtěl mít čas na svou rodinu a koníčky

Kdy ses začal zajímat o počítače?

V podstatě od dětství, na střední škole jsem pak začal vytvářet webové stránky v HTML a ve WordPressu. Po škole jsem se IT už ale profesně nevěnoval.

Čím ses tedy živil?

V posledních třech letech jsem dělal vrcholového manažera pro jednu českou firmu zabývající se prodejem elektrospotřebičů.

Proč ses rozhodl k rekvalifikaci?

Nebyl jsem úplně spokojený se svým životem, trávil jsem totiž spoustu času v práci. Často to bylo na úkor koníčků nebo chvil strávených s rodinou. Rozhodl jsem se proto v této práci skončit.

Zatoužil jsem se vrátit zpátky k tvorbě webových stránek, chtěl jsem se ale předtím posunout a naučit se programovat. Chvíli jsem brouzdal po internetu a první, co na mě vyskočilo, byla Java. Následně jsem narazil na ITnetwork a už se to rozjelo.

Nebyl jsem úplně spokojený se svým životem, trávil jsem totiž spoustu času v práci. Často to bylo na úkor koníčků nebo chvil strávených s rodinou. Rozhodl jsem se proto v této práci skončit.

Co tě na Javě nejvíc zaujalo?

Přišlo mi tehdy, že je to hodně komplexní jazyk a téměř každý ho zná. Navíc jsem se chtěl do budoucna posunout do odvětví vývoje mobilních aplikací a tam se Java hodně využívá.

Nechal sis kurz proplatit prostřednictvím úřadu práce?

Ano, bylo to až překvapivě rychlé. Přes datovou schránku jsem podal žádost, došel jsem na úřad a tam mi řekli, že s tím nemají žádný problém. Úplnou náhodou hned na druhý den zasedala komise a zhruba do týdne od podání žádosti jsem tak měl vyrozumění o schválení.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Při kurzu si užíval studijní prázdniny

Jaké byly začátky kurzu?

Úplně v pohodě. Učili jsme se HTML a CSS, se kterými jsem měl už předchozí zkušenosti.

A jak ti šla samotná Java?

Základy mi přišly celkem jednoduché, až potom objektově orientované programování bylo podle mě těžší. Trochu mě také zaskočil JavaScript. Myslím, že to bylo způsobené tím, že jsem se mu v té době nechtěl ani příliš věnovat. Je to celkem paradoxní, neboť v současnosti pracuji právě s JavaScriptem a jeho frameworkem.

Byl jsi spokojený s našimi studijními materiály?

Velmi, musím říct, že jsou výborně napsané a strukturované. Některé kapitoly jsem samozřejmě musel číst vícekrát, než jsem si je zapamatoval, látce jsem ale obvykle porozuměl. Pokud jsem se u něčeho přece jen zasekl, docela se mi osvědčilo jít ve studiu dál a ono mi to většinou samo nakonec došlo.

Musím říct, že studijní materiály jsou výborně napsané a strukturované.

Kolik hodin denně ses na kurz připravoval?

Myslím, že to bylo okolo dvou až tří hodin. Vzhledem k tomu, že jsem během kurzu nepracoval, užíval jsem si takové studijní prázdniny. Mohl jsem si tedy dovolit studovat po krátkých časových intervalech v průběhu celého dne, což mi vyhovovalo.

Využil jsi někdy konzultací s lektory?

Ne, ani jednou. Látku jsem většinou pochopil sám a případně jsem si zbytek nechal dovysvětlit na prezenčních školeních v Praze.

Jaký jsi měl pocit ze závěrečné zkoušky?

Bylo to celkem v pohodě, ani jsem z toho nebyl moc nervózní. Myslím, že tam byla jen jedna otázka, která mě trochu zaskočila.

Rozhodl se rozjet svůj vlastní byznys

Kde sis hledal práci?

Po skončení kurzu jsem se díval na různé kariérní portály jako Jobstack.it nebo Jobs.cz, kde jsem hledal nabídky pro Java junior developery. Nakonec jsem oslovil dohromady asi deset firem.

Vyšlo ti to v některé z nich?

Částečně, u několika firem jsem šel na ústní pohovor, udělal nějaké testy a v jedné z nich mi pak nabídli práci. Nakonec jsem do této firmy ale nenastoupil.

Proč jsi nabídku odmítl?

Ta práce byla bohužel v Brně a já žiju v Olomouci. Nechtěl jsem se stěhovat a došlo mi, že kdybych na tuto nebo podobnou nabídku přistoupil, tak na tom budu časově úplně stejně jako předtím.

Co jsi tedy udělal?

Rozhodl jsem se, že si založím vlastní firmu. V současnosti se věnuji tvorbě webových a e-shopových stránek na zakázku a do budoucna plánuji, že si najmu několik zaměstnanců a budeme tvořit mobilní aplikace. Zajímají mě především ty, které lidem usnadňují každodenní život. Mou práci můžete vidět na webu RAXI.

Podařilo se ti už získat první klienty?

Ano, některé mé současné klienty jsem oslovil sám, a jiní naopak kontaktovali mě. Nyní také spolupracuji s jednou agenturou, které pomáhám s programováním některých dílčích částí jejich projektů.

Blog ITnetwork.cz

Jaké technologie z kurzu nyní nejvíce využíváš?

HTML, CSS, Bootstrap a JavaScript.

Jsi v této práci spokojený?

Ano, užívám si především časovou flexibilitu, kdy můžu pracovat téměř odkudkoliv. Já i moje přítelkyně máme jeden velký společný koníček, kterým je rybaření. Můžu si tedy nahodit udici, sednout si vedle na lehátko a přitom pracovat. To je přesně to, čeho jsem chtěl rekvalifikací dosáhnout.

Jsi tedy rád, že ses rekvalifikoval?

Určitě. Myslím, že kdybych se učil programovat sám vlastními silami, tak bych to tak dobře nezvládl. Líbilo se mi, že měl člověk k dispozici bohatý e-learning a zároveň k tomu byla prezenční výuka, která byla hrozně fajn a přínosná.

Myslím, že kdybych se učil programovat sám vlastními silami, tak bych to tak dobře nezvládl. Líbilo se mi, že měl člověk k dispozici bohatý e-learning a zároveň k tomu byla prezenční výuka, která byla hrozně fajn a přínosná.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:

V následujícím kvízu, Znáš historii počítačů? Ověř si své znalosti, si vyzkoušíme nabyté zkušenosti z předchozích lekcí.


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Přeskočit článek
(nedoporučujeme)
Znáš historii počítačů? Ověř si své znalosti
Článek pro vás napsala Radka Konečná 27.12.2023 10:15
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity