Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Programování je jazyk budoucnosti, tvrdí 2. Statečný, Jiří

O tom, že za kariérním úspěchem do velké míry stojí celoživotní vzdělávání, ví učitel informatiky a moderní Viking Jiří více než dost. Když tedy po letech vyučování začal cítit ve svých vědomostech určitou stagnaci, rozhodl se pro řešení v podobě rekvalifikačního kurzu. Doufá, že pomocí nových znalostí a dovedností na své škole zkvalitní výuku IT a svým studentům předá co nejužitečnější informace.

Jak vidí Jiří počítačové vzdělávání v Česku? A jak se k IT vůbec dostal?

Poučil se z chyb svého profesora

Jiřího zpočátku počítače vůbec nelákaly, oblíbil si pouze PC hry jako Wolfenstein, Duna nebo třeba World of Warcraft. Když se pak naučil šermovat, na nějakou dobu dokonce z virtuálního světa úplně odešel. Vždy ho totiž zajímali Vikingové a jejich životní styl se stal dodnes Jirkovým největším koníčkem. „Co se týče informatiky, z mého mládí mám pouze několik traumatických vzpomínek, kdy jsme se ve škole snažili naučit Pascal," směje se Jiří.

Do světa počítačů se dostal až později díky svým zaměstnáním. Nejprve zpracovával a vyhodnocoval data, následně řešil objednávky v systému, a nakonec dělal i obchodního zástupce pro firmu specializující se na těžkou techniku. Během toho si postupně osvojoval různé činnosti a naučil se pracovat třeba s operačními systémy, e-shopem nebo tvořil webovky. Své vědomosti však chtěl předávat dál, a proto se přihlásil na místo učitele informatiky na soukromém gymnáziu ve středních Čechách.

Svou negativní zkušenost z mládí se rozhodl použít jako vzor pro to, jakým pedagogem se určitě nikdy nechce stát. „Snažím se svým studentům vždy vysvětlit, k čemu se jim bude daná látka v životě hodit. Když jim to totiž nezdůvodníte, může se stát, že tomu nebudou chtít věnovat svůj čas,“ vysvětluje svůj přístup Jirka. Navíc se domnívá, že IT výuka na školách potřebuje větší propojení s aktuálním pracovním trhem a hlavně s vývojem IT obecně. "Již dávno to není jen o svaté triádě Excel, Word a Powerpoint. Programování je rozhodně krok správným směrem. Cílem není naučit se na zkoušku výrazy nebo vzorce, ale umět vše využít k tvorbě vlastních projektů a k řešení problémů," dodává učitel.

Chce inspirovat další zájemce o rekvalifikaci

Když pak Jirka sám začal cítit jistou stagnaci ve svých počítačových vědomostech a znalostech, rozhodl se rozšířit si obzory. „Chtěl jsem hlouběji porozumět tomu, jak vše funguje a nebýt pouhým uživatelem. Programování je totiž podle mě jazykem budoucnosti,“ říká Jiří.

Začal si tedy hledat na internetu různé rekvalifikační programovací kurzy a narazil při tom na výzvu 5 Statečných od ITnetwork. Představa, že svým příběhem navíc může inspirovat další zájemce o rekvalifikaci, ho velmi zaujala. Neváhal proto a odeslal přihlášku.

Blog ITnetwork.cz

Uspět na rozmanitém trhu práce

Od kurzu má Jiří mnohá očekávání, především se těší, že se dozví co nejvíce informací o programování a aktuálních trendech. „Chtěl by být po kurzu schopný vybrat nejdůležitější a nejužitečnější znalosti, a ty pak dále předávat svým studentům,“ vysvětluje učitel. Přemýšlí také nad tím, že by do budoucna poskytoval zájemcům soukromé lekce programování. V každém případě by si ale přál ve svém kariérním životě zůstat v odvětví vzdělávání, v němž vidí největší smysl.

Očekává také, že mu absolvování kurzu pomůže lépe obstát na rozmanitém pracovním trhu. „Ačkoliv již mám nějaké zkušenosti z předchozích zaměstnání, vím, že je potřeba na sobě neustále pracovat a rozvíjet se. Chci být moderním Vikingem, takže se musím naučit používat současné technologie a rozumět jim,“ zakončuje optimisticky Jiří.

Jak se mu bude na jeho cestě k programování dařit? Sleduj s námi jeho cestu.

Hledáš i ty novou příležitost a kariérní cestu? Našich 5 Statečných už jsme sice našli, to ale neznamená, že nemůžeš získat práci snů. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 14.7.2023 11:02
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity