Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Absolvent Lukáš – Litoval bych, kdybych se nerekvalifikoval

Už od malička byly počítače Lukášovým velkým koníčkem. Po ukončení učiliště proto nastoupil jako IT technik do jedné české firmy, kde následně 5 let pracoval. Toto zaměstnání jej však úplně nenaplňovalo, neboť vždy toužil po tom, aby uměl programovat. Řekl si tedy „teď anebo nikdy“ a přihlásil se na rekvalifikaci. Ta mu dala potřebné znalosti a díky ní získal i práci vývojáře, která jej baví.

Jak zvládl Lukáš studium C# .NET? A čemu se ve svém současném zaměstnání věnuje?

Blog ITnetwork.cz

Rekvalifikací chtěl napravit dávnou chybu

Kdy ses poprvé začal zajímat o IT?

Technika, a především počítače mě bavily již od malička. Postupně jsem jim jako samouk začal přicházet na kloub a přiučil se nové věci. Po ukončení školy jsem dokonce asi pět let v IT pracoval jako správce hardwaru.

Co jsi vystudoval?

Vyučil jsem se jako kuchař a číšník. Původně jsem chtěl studovat právě IT, ale můj bratr, který v oboru pracuje, mě od toho kvůli mým špatným školním výsledkům odrazoval. Nechtěl jsem mít ukončenou pouze základní školu, tak jsem si vybral učňák. Nyní už ale vím, že to byla chyba.

Pracoval jsi tedy někdy jako kuchař?

Ano, ale jen asi na měsíc po škole. Bohužel gastronomie je hodně problematický a nestálý obor. Proto jsem nakonec přešel do IT.

Co bylo pro tebe impulsem k rekvalifikaci?

Poté, co jsem skončil s prací správce hardwaru, jsem během jednoho roku vyzkoušel ještě další dvě pozice. Ani jedna mě však nebavila a nenaplňovala, neboť jsem se nedostal k programování. Říkal jsem si tehdy, že se buďto budu takhle dál trápit, anebo to konečně změním. Navíc mě napadlo, že je dobré rekvalifikaci podstoupit, dokud jsem mladý a nemám žádné větší závazky.

Nechal sis rekvalifikaci proplatit přes Úřad práce?

Ano, vše proběhlo úplně v pořádku. Odeslal jsem žádost a následně mi jen zavolali, že je schválená. Mé odhodlání pro rekvalifikaci na programátora ale bylo tak velké, že jsem byl ochotný si ji v případě zamítnutí uhradit i sám.

Odeslal jsem žádost a následně mi jen zavolali, že je schválená. Mé odhodlání pro rekvalifikaci na programátora ale bylo tak velké, že jsem byl ochotný si ji v případě zamítnutí uhradit i sám.

Na školení se vždy těšil

Jak ses dozvěděl o ITnetwork?

Narazil jsem na něj už před mnoha lety, když jsem hledal nějaké informace o HTML. Postupně jsem si na vašich stránkách četl nějaké články a dělal různé lekce. Ještě před kurzem jsem tak něco málo o programování věděl.

Proč sis vybral zrovna C# .NET?

Ze všech jazyků mi přišel nejjednodušší, a to jak vizuálně, tak i na pochopení.

Jaké byly tvé začátky na kurzu?

Jelikož jsem se již s HTML při svém samostudiu setkal, začátky byly poměrně jednoduché a rychlé. Pak přišly samozřejmě nějaké novinky, takže jsem zpomalil, ale na žádný větší problém jsem nenarazil.

Jak ti šel C# .NET?

To už bylo trochu těžší. Ze začátku jsem si ty články v e-learningu musel hodně pročítat, abych látce porozuměl. Obecně mám už od školy trochu problém se zapamatováním čteného textu, takže jsem tomu musel studium přizpůsobit. Učil jsem se každý den okolo čtyř hodin, dvě dopoledne a dvě odpoledne.

Využil jsi během studia konzultaci s lektorem?

Ano, asi dvakrát kvůli závěrečnému projektu. Hodně mi to tehdy pomohlo, protože mám tendenci nad věcmi přemýšlet až příliš složitě, a přitom často existuje mnohem jednodušší řešení.

Blog ITnetwork.cz

Co se ti na kurzu líbilo?

Především to byla prezenční školení v Praze. Panovala na nich skvělá atmosféra a byli tam i výborní lektoři, kteří nám vše ochotně vysvětlili. Navíc jsme si vždy užili i hodně srandy, takže na to rád vzpomínám.

Na prezenčních školeních panovala skvělá atmosféra a byli tam i výborní lektoři, kteří nám vše ochotně vysvětlili. Navíc jsme si vždy užili i hodně srandy, takže na to rád vzpomínám.

Jak jsi zvládl závěrečný test?

Když jsem viděl otázky, byl jsem hodně nervózní. Nakonec to ale dopadlo dobře a já kurz úspěšně dokončil.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

V práci ocenili jeho znalosti programování

Jakým způsobem jsi hledal práci?

Už před koncem kurzu jsem začal projíždět různé inzeráty na kariérních portálech, kde hledali programátory. Po nějaké době jsem narazil na nabídku práce IT specialisty ve firmě 4camping. Napsal jsem jim a asi za týden se mi ozvali s termínem na pohovor.

Jak pohovor probíhal?

Kromě mě tam byl jednatel IT oddělení a zástupce z vývoje. Trochu jsme se pobavili o mých zkušenostech i o dané pozici a následně mě pozvali do druhého kola výběrového řízení. Myslím, že vedoucí nejvíce ocenili mé znalosti programování a komunikační dovednosti. Pohovor proběhl dobře, takže jsem na pozici nakonec nastoupil.

Co přesně v práci děláš?

V současnosti pomáhám se stěhováním do nového skladu v Pardubicích. Je to super, protože mám práci asi jen půl hodiny od mého bydliště. Brzy pak začnu pracovat na vývoji jejich skladového systému, takže se konečně dostanu i k programování. Vzhledem k tomu, že se ve firmě používá PHP, snažím se tento jazyk zatím doučit a procvičit.

Jsi tedy v práci spokojený?

Určitě ano, je to skvělá pozice pro juniora, jako jsem já. Dělám totiž jednak práci, se kterou již mám nějaké zkušenosti, ale zároveň mám i možnost se toho spoustu nového naučit. Jsou zde navíc i fajn kolegové, od nichž mohu získat mnoho cenných rad. Myslím, že kdybych nakonec na rekvalifikaci nešel, tak bych toho nyní hodně litoval.

Myslím, že kdybych nakonec na rekvalifikaci nešel, tak bych toho nyní hodně litoval.

Máš na závěr nějaké doporučení pro začínající programátory?

Mě osobně při studiu nejvíce pomohl první praktický úkol v objektově orientovaném programování. Tehdy mi poprvé došlo, jak přesně kód funguje. Obecně ale doporučuji všechna tato praktická cvičení dělat poctivě. Jedině tak se látku doopravdy naučíte.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 5.10.2023 15:46
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity