Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Pomoc či ztráta času? Data ukazují, jak ajťáci pracují s AI

Před několika dny společnost Stack Overflow zveřejnila nová data z každoročního výzkumu, který se zabývá prací vývojářů po celém světě. Letos poprvé byl jeho součástí také soubor otázek zaměřený na umělou inteligenci a nástroje, jež tuto novou technologii využívají.

Má umělá inteligence skutečný dopad na způsob, jakým vývojáři pracují? A jaká další překvapivá zjištění z výzkumu vyplývají?

Blog ITnetwork.cz

Vývojáři jsou ohledně AI zvědaví

V současnosti používá nástroje s umělou inteligencí přes čtyřicet procent dotázaných vývojářů, dalších 26 procent s nimi plánuje začít pracovat už brzy. Je také zajímavé, že více než polovinu z těchto uživatelů tvoří lidé, kteří v oboru teprve začínají. Tyto nástroje jim totiž často slouží jako učební či podpůrná pomůcka při studiu. Očekává se tedy, že se právě nováčci v IT stanou průkopníky, jenž do své práce jako první umělou inteligenci trvale zavedou.

„V našem průzkumu z března 2023 jsme zjistili, že vývojáři byli ohledně umělé inteligence stejně zvědaví jako skeptičtí. Z dat hlavního výzkumu jen o pár měsíců později vidíme, že toto vnímání stále trvá, nicméně zvědavost již začíná převažovat nad skepsí,“ zmínil Khalid El Khatib, marketingový ředitel společnosti Stack Overflow.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Nejvíce táhne ChatGPT a GitHub Copilot

Nejnovější data ukázala také to, že velká část vývojářů používá stejné nástroje. Nejčastěji respondenti zmiňovali pouze dvě služby, a sice ChatGPT a GitHub Copilot. Zatímco s druhým zmíněným softwarem pracuje zhruba polovina dotázaných uživatelů, úplnou jedničkou byl právě ChatGPT, který již do svého zaměstnání zařadilo 83 % uživatelů.

Jiné nástroje s umělou inteligencí vývojáři většinou nevyužívají hlavně proto, že jim příliš nevěří. Nejistotu vůči těmto novinkám ostatně sdílí většina ajťáků, plně jim totiž důvěřují pouze necelá 3 % respondentů. Naopak s úplnou nedůvěrou k nástrojům s AI přistupuje skoro 6 % vývojářů. Podle Stack Overflow za touto skepsí stojí fakt, že většina aplikací ještě nestihla prokázat svou užitečnost. Mnoho lidí tak k umělé inteligenci přistupuje s heslem „důvěřuj, ale prověřuj“.

Blog ITnetwork.cz

Na původu záleží

Na to, zda vývojáři pracují s umělou inteligencí, má dle výsledků výzkumu také vliv jejich původ. Například profesionálové z Indie, Polska či Brazílie používají tyto nástroje mnohem častěji než ti z Británie, Ameriky, Francie či Německa.

Vysvětlením může být například to, že konkrétně z Indie a Brazílie pochází mnoho nových mladých vývojářů. A jak jsme již řekli výše, jsou to právě začátečníci, kteří si práci s umělou inteligencí rychle osvojují. Dalším významným důvodem je potom stránka právní. Některé státy se totiž již nyní snaží tuto novou technologii legálně omezit, aby se zajistilo její bezpečné používání. Tyto právní obavy pak brání především evropským a americkým vývojářům rychle přijmout nástroje umělé inteligence do své běžné pracovní činnosti.

Nástroje pomáhají se zvýšením produktivity

Rozdíl při užívání umělé inteligence je možné nalézt také mezi jednotlivými specializacemi v oboru IT. Nejvíce jsou této nové technologii otevřeni vrcholoví manažeři, blockchain vývojáři, datoví vědci a vývojáři frontendu či full-stacků, naopak méně nakloněni jí jsou vývojáři desktopů a hardwaroví inženýři.

Naprostá většina programátorů přitom umělou inteligenci používá k psaní kódu a téměř polovina pak k dolaďování svých vlastních kódů. Jak můžeš vidět na následujícím grafu, hlavní motivací k užívání těchto nástrojů je podle respondentů zvýšení produktivity práce.

Blog ITnetwork.cz

Z výsledků výzkumu tedy můžeme vidět, že téma umělé inteligence ve vývojářské společnosti opravdu rezonuje. Zhruba tři čtvrtiny respondentů navíc očekávají větší zařazení těchto nástrojů do své práce, a to již během příštího roku. Celý proces psaní kódu tak může brzy projít významnou změnou.

Více informací a další data z výzkumu najdeš na stránce Stack Overflow.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 29.6.2023 11:42
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity