Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Seniorní vývojář Jindra - Rekvalifikace je super start do IT

Jindra sehrál v začátcích ITnetwork velmi důležitou roli. Byl to totiž právě on, kdo spolu s Davidem Hartingerem zavedl první prezenční školení. Přispěl tak ke zrodu největší programátorské akademie v Česku, kterou dnes ITnetwork je. Od té doby získal Jindra mnohé pracovní zkušenosti na poli webového vývojáře a jeho úspěšná kariérní cesta může být skvělou motivací pro začínající programátory.

Jak se Jindra dostal do manažerského křesla? A je podle něj možné si v IT vydělat i 160 tisíc korun?

Chtěl být součástí programátorské komunity

Ve kterém odvětví IT nyní pracuješ?

Dělám v oblasti vývoje webového softwaru. Zastávám přitom více rolí, jsem programátor a zároveň i manažer.

Jak ses dostal k tomuto oboru?

To už je hodně dávno. První kurz programování jsem absolvoval ve dvanácti letech v místním domě dětí a mládeže, protože jsem tehdy ještě neměl vlastní počítač. Pamatuji se, jak jsem tehdy přemlouval mámu, abych si mohl koupit flashku. Ona si myslela, že chci flašku alkoholu, tak jsem jí to musel vysvětlit 😆 Během střední školy jsem se pak ve svém volném čase učil programovat a začal jsem i brigádně psát webovky.

Studoval jsi informační technologie na univerzitě?

Ano, když jsem si vybíral vysokou školu, měl jsem jasno. Na střední škole jsem měl pár dalších kamarádů, kteří byli do IT stejně zapálení jako já, a spolu jsme pak odjeli studovat do Prahy. Je super, že i po těch letech jsme všichni nějakým způsobem v tomto oboru zůstali.

Jaká byla tvoje cesta k ITnetwork?

Byl jsem student bakaláře a IT mě strašně bavilo. Byla to moje práce, největší koníček i vášeň. Neměl jsem ale v okolí moc lidí, kteří by tento zájem se mnou sdíleli. Když jsem pak hledal něco do školy, narazil jsem na ITnetwork. Všiml jsem si, že firma tehdy pravidelně pořádala srazy ajťáků, což mě nadchlo. Zkusil jsem se jednou zúčastnit a pak už jsem chodil pravidelně.

Stál u zrodu prezenčních školení v ITnetwork

Zastával jsi v ITnetwork nějakou roli?

Ano, po prvních pár setkáních jsem se stal přispěvatelem a začal psát články. Bylo to super, mohl jsem totiž takto sdílet své znalosti a pomáhat ostatním. Nedlouho nato nás s Davidem Hartingerem napadlo, že bychom mohli vytvořit i nějaká online školení pro veřejnost. Začali jsme tedy zájemce vyučovat základy programování.

Jak jste se dostali od online výuky k té prezenční?

O online školení byl zájem, tak jsme to zkusili i prezenčně. Pronajali jsme si takové punkové učebny v čajovně a uspořádali prvních pár setkání. A protože měla tato školení mezi studenty docela úspěch, začal jsem se věnovat čistě jen lektorství. Bylo to super, přes týden jsem chodil do školy a o víkendech vyučoval. Dá se říct, že právě tohle byl můj začátek podnikání, protože jsem si tehdy založil IČO.

Můžeš srovnat styl učení na vysoké škole a na ITnetwork?

Mně osobně dala vysoká škola dost, problém ale je, že se tam učíte celý široký základ vědomostí. Dostanete se tak logicky i k tomu, co už třeba nikdy v životě nevyužijete. Já jsem měl už od začátku studia celkem jasno, kterému odvětví se chci v IT věnovat, proto to pro mě nebylo úplně ideální. Na rekvalifikaci je naopak látka zaměřená hodně na praxi. Jako lektor jsem tedy studenty učil především věci, které pak mohli snadno uplatnit v práci.

Na rekvalifikaci je látka zaměřená hodně na praxi. Jako lektor jsem tedy studenty učil především věci, které pak mohli snadno uplatnit v práci.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Vypracoval se až na manažera

Proč jsi z ITnetwork odešel?

Po dokončení vysoké školy jsem si hledal místo na plný úvazek. Věděl jsem, že nebudu schopný stíhat obojí, a tak jsme se s Davidem domluvili, že předám toto žezlo někomu dalšímu.

Kde jsi našel uplatnění?

Šel jsem tehdy na jedno setkání od firmy Qest. Moc se mi tam líbilo, a dokonce jsem se dost zakecal s jedním z vedoucích. Domluvili jsme se a krátce nato jsem pro ně začal pracovat jako programátor.

Jak ses dostal až na své současné místo?

Byla to docela dlouhá cesta, na níž jsem postupně sbíral zkušenosti v různých firmách. Učil jsem se, jak vést svůj vlastní tým, a nakonec jsem se stal i manažerem. Právě tato pozice mi dala strašně moc zkušeností a otevřela spoustu nových příležitostí. Pak už moje kariéra pokračovala na pozici inženýr manažera, kterým jsem doteď.

Je možné získat v IT plat 160 tisíc korun?

Určitě ano, z vlastních zkušeností vím, že to není úplně problém. Hodně přitom záleží na výběru odvětví, někteří kolegové si tak vydělávají i násobně víc. Nalejme si ale čistého vína, i když se platy juniorů v IT obvykle pohybují hodně nad průměrem, nikdo nemůže čekat, že naskočí jako začátečník a hned dostane tu nejvyšší sumu. Vždy jsou za tím roky dřiny a práce, lidé s takovými platy jsou obvykle experty ve svém oboru.

Mohou být rekvalifikace v ITnetwork vhodným startem k úspěšné kariéře v IT?

Určitě, každý musí někde začít a tohle je super místo. Rekvalifikanti zde získají podrobné studijní materiály, mají nalajnovanou studijní osnovu a mohou se kdykoliv obrátit na svou komunitu. Vzhledem k tomu, že se ve volných chvílích věnuji mentoringu, vím, jak je pro úspěch důležitá podpora ostatních. Rekvalifikace obecně jsou podle mě dobrý nástroj, jak přilákat a pomoct dostat do IT nové zaměstnance, kterých je stále velmi málo.

Každý musí někde začít a tohle je super místo. Rekvalifikanti zde získají podrobné studijní materiály, mají nalajnovanou studijní osnovu a mohou se kdykoliv obrátit na svou komunitu.

Doporučil bys něco začínajícím programátorům?

Do studia je opravdu potřeba investovat velkou spoustu času a sil. Nemůžete čekat, že vám vše spadne do klína. Z vlastní zkušenosti vím, že zaměstnavatelé nejvíce oceňují praktické dovednosti. Je tedy dobré mít vždy něco připravené na ukázku. V tomto ohledu pro vás může být velkou výhodou nový rekvalifikační kurz Java PRO, kde kromě praktických projektů, kterými se můžete následně pochlubit, získáte i garanci zaměstnání.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 6.12.2023 11:01
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity