Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zachránila ji hra. Unesenou dívku našli díky Nintendo Switch

Chytré technologie v současnosti ovlivňují náš život téměř ve všech oblastech, a často si ani neuvědomujeme, s čím vším nám každý den pomáhají. Ve Spojených státech amerických však nedávno došlo k velmi unikátní situaci, kdy dokázala elektronika zachránit i lidský život. K nalezení dívky, která byla unesena, totiž přispěla herní konzole Nintendo Switch.

Jak se policii podařilo pachatele dopadnout?

Blog ITnetwork.cz

Únosce povolil oběti Nintendo Switch

Tento fascinující příběh připomínající televizní kriminálku začíná ve městě Norfolk v americkém státě Virginie. Podle tamního zpravodajského serveru ABC15 se tehdy teprve čtrnáctiletá nejmenovaná dívka přes internet seznámila s téměř třicetiletým Ethanem Robetsem, se kterým si po dobu několika měsíců psala a na vyžádání mu posílala své fotky. Některé z nich přitom měly sexuální charakter.

Online konverzace však Ethanovi zřejmě přestala stačit, a tak 3. srpna loňského roku nasedl na autobus, dojel do Norfolku a dívku unesl přímo z jejího domu. Ze záznamů vyplývá, že kromě několika dalších maličkostí jí dovolil si s sebou vzít ještě jednu na první pohled nijak významnou věc, a sice herní konzoli Nintendo Switch. Ta se však únosci stala osudnou.

Když se dívka devět dní po únosu ke konzoli připojila, aby mohla shlédnout videa na YouTube a stáhnout si hru Little Nightmares, všimla si toho její kamarádka. Nintendo Switch má totiž zabudovanou funkci upozornit majitele konzole, když se některý z jeho přátel připojí. Kamarádka tedy ihned předala tuto informaci policii.

„Stalo se něco, co by pravděpodobně nikoho nenapadlo. Že by nějaké další dítě bylo natolik bystré, aby si řeklo hele, moje kamarádka je online, a přitom je pohřešovaná. Musím to někomu říct,“ popsal ABC15 své překvapení bývalý ředitel arizonské bezpečnostní složky DPS Frank Milstead.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Unesenou našli po 11 dnech

Když dostala FBI informaci o dívčině online aktivitě, okamžitě poslala Nintendu naléhavou žádost o údaje z jejího účtu. Podle informací ze stránky Forbes takové žádosti technické společnosti dostávají od bezpečnostních složek často, ze zákona jim však nejsou povinny vyhovět. Většinou jim ale stejně po vysvětlení důvodů informace poskytnou. V tomto případě zareagovala herní společnost velmi rychle a poskytla FBI informace o Wi-Fi sítích, ke kterým se Switch připojil.

Následně se vyšetřovatelům podařilo získat od lokálního poskytovatele internetu Cox Communications důležité informace včetně únoscovy IP adresy a fyzické adresy v arizonském městě Tolleson, tedy více než 3800 kilometrů od dívčina domova.

Pak již události nabraly velmi rychlý spád. Jedenáct dní po únosu našla FBI na zjištěné adrese oba hledané a Ethana Robetse okamžitě zatkla. Při následném vyšetřování se navíc ukázalo, že dívku nutil, aby na seznamovací sociální síti prodala své nahé fotky. Pachatel byl letos za své činy federálním soudem potrestán, a to 30 lety za mřížemi.

Technologie mohou zachránit život

Celý příběh tak má šťastný konec, který poodkryl dosud mnohými nezpozorovanou tvář moderních technologií. „Všechno, co je připojeno k Wi-Fi a LTE jako jsou třeba mobilní telefony, iPady nebo chytré hodinky, lze použít k nalezení lidí,“ vysvětluje pátrací strategii Milstead.

A ačkoliv může tato provázanost technologií na některé lidi působit až děsivým dojmem, v tomto konkrétním případě se ukázala jako extrémně užitečná.

Pokud tě případ zaujal a chtěl by ses o něm dozvědět více informací, můžeš se podívat třeba na následující videoreportáž ABC15 Arizona.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 5.8.2023 10:03
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity