Avatar
mixxy
Člen
Avatar
mixxy:

Zdary, zajímalo by mně, jestli se tu někdo zajímá o virtualizací serverů? Pokud ano, co používáte?

Odpovědět 29. ledna 0:19
Neni dulezite mnoho vedet a znat. Dulezite je vedet, co je treba.
Avatar
shaman
Člen
Avatar
Odpovídá na mixxy
shaman:

Ja pouzivam vagrant spolu s virtualboxom. Na nom si spustim box, podla toho ci chcem ubuntu alebo nieco ine, pripadne rozne verzie. Dalej k tomu mam pripravene ansible roly, ktore mi na box doinstaluju potrebne veci, napriklad apache, php, mysql, phpmyadmin a podobne. V pripade ze pracujem na nejakom projekte, tak tam prihodim este git a naklonujem si projekt, nainstalujem dependencie a vytvorim virtualhost. Takze na zaver v kocke: Vsetko toto sa mi spusti na mojom pc za 10 sekund jednym prikazom:

vagrant up

A co pouzivas ty?

Nahoru Odpovědět 15. března 16:46
try {...} catch (Exception ignored) { echo " ¯\_(ツ)_/¯ "; }
Avatar
mixxy
Člen
Avatar
mixxy:

Ahoj,
díky za přispěvek, jen tak letmo jsem okoukl ten vagrant, ale to podle mě není low level virtualizace, ale jsou to jenom nějaké virtuálky na tvém lokalním OS. Tohle moc nehledám :-( Spíš něco jako ESX/ESXi, Proxmox a pod. Osobně jsem použival Proxmox, je to zdarma, opensource a funguje výborně, ale bohužel má svoje chybky. Při bootu serveru ti nabootuje minimálka debianu s Proxmoxem - dohromady to žere cca 150MB a 50MB RAMky, otevřeš virtualní panel a u si děláš LPARy, vytvořit HA architekturu je záležitostí pár kliků.

Nahoru Odpovědět 7. dubna 1:14
Neni dulezite mnoho vedet a znat. Dulezite je vedet, co je treba.
Avatar
shaman
Člen
Avatar
Odpovídá na mixxy
shaman:

Hm, asi sme sa nepochopili. Nepredpokladal som ze si chces budovat vlastny cloud. Proxmox vypada ako super open source nastroj ale nepoznam ho. Ak sa nemylim proxmox si tiez spustas na vlastnom locale, nie? Instancie ako AWS EC2 su uz virtualizovane a podobne je na tom digitalocean a virtualizaciu si vlastne spustas cez ich API.

Sorry ze som zvedavy ale:

  • Co by si vlastne chcel dosiahnut?
  • A ako to realne vies vyuzit?
  • Co vies spustit na linuxe s 50MB ramky?
Nahoru Odpovědět  +1 7. dubna 12:41
try {...} catch (Exception ignored) { echo " ¯\_(ツ)_/¯ "; }
Avatar
mixxy
Člen
Avatar
mixxy:

Ahoj,
uplne v pohode, ja jsem rad za jakykoliv prispevek, ktery treba nekomu pomuze a nekam ho posune. Nene, nebuduju cloud, spis mi jde o vytvoreni nekolika virtualnich masin, kde bych si mohl delat nejake pokusy a prave proto, ze mi blbne ten Proxmox, tak za nej hledam nejakou nahradu.

Odpovedi na tvoje otazky:

  • nekolik virtualnich prostredi na jednom serveru
  • pracuju jako DB admin a porad se ucim ruzne architektury databazi
  • sorry, u tech 50ti mega jsem se uklepl, ma tam byt 150MB, cimz jsem myslel, ze pro svoufunkci nepotrebuje vic. Ja mam server s 26GB RAM a nepotrebuju, aby mi pulku zabral virtualizacni nastroj a zbytek byl pro virtualni masiny. Takhle jsem nechal 1GB rezervu pro Proxmox a mam 3 virtualky po 8GB RAM a 1 virtualizovany router s 1 GB RAM.
Nahoru Odpovědět 7. dubna 19:34
Neni dulezite mnoho vedet a znat. Dulezite je vedet, co je treba.
Avatar
shaman
Člen
Avatar
Odpovídá na mixxy
shaman:

Takze si vies simulovat 3 servery s SQL databazami, ktore sa medzi sebou replikuju alebo si horizontalne skalujes/shardujes mongoDB? Znie to zaujimavo na pokusy.

Kebyze ja riesim takyto pokus a to nie som na to odbornik tak si spustim tri boxy cez Virtual Box v ktorych bude bezat linux, ako som uz urcil vyssie cez toho vagranta. Cez vagranta urcim kolko kusov cpu mu dam a kolko MB Ram pamate mu vydelim, taktiez ako namapujem localny adresar na vzdialeny server, aku ip adresu bude server mat atd. Vagrant nema konfiguraciu cez pekne graficke rozhranie ale ma ine vyhody.

Napr; ak zacnem pracovat na projekte kde budem chciet nastavit presne parametre servera, verziu php, mysql a podobne tak si vytvorim takyto vagrant script, spolu s nejakym providerom ako napr ansible. Ansible je abstraktny vykonavac ukonov, teda ked chcem nieco instalovat na windows, ubuntu alebo centos tak nemusim poznat presny prikaz, Takuto konfiguraciu potom mozem zdielat so vsetkymi clenmi developerskeho teamu. A uz nikto nikdy nepovie: NA MOJOM PC TO NEJDE. Na zaver ked je projekt hotovy, tak si v cloude nahras vagrant script a cloud ti vytvori presne take prostredie ako mas zadefinovane v konfiguracii. Aspon AWS to tak je.

Ak by si si to chcel vyskusat, tak sa pozri na moj repozitar https://github.com/…ansible-lamp

Nahoru Odpovědět 8. dubna 13:30
try {...} catch (Exception ignored) { echo " ¯\_(ツ)_/¯ "; }
Avatar
mixxy
Člen
Avatar
Odpovídá na shaman
mixxy:

Ahoj,
presne tak, horizontalni a pripadne vertikalni skalovani, ale na Oraclovske databazi.

Duvodem, proc virtualizuji server a nespoustim virtualni prostredi z widli nebo linuxu(i kdyz to taky delam, ale zase pro jine ucely) je, abych mel co nejrealnejsi reakce od clusteru, kdyz budes restorovat databazi z nejakyho NFS, tak aby bylo vsechno co nejvic podobne realite. Jedna pro znalost spravnych postupu a jednak pro to, dokazat odhadnout, kolik ti jednotlive akce budou trvat.

Ten Vagrant nevypada spatne, ale pro moje ucely se to asi uplne moc nehodi. Ale mozna by to bylo jenom o tom vyzkouset jej.

Mrknu na tvuj repozitar, diky za link ;-)

Nahoru Odpovědět 11. dubna 13:13
Neni dulezite mnoho vedet a znat. Dulezite je vedet, co je treba.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 7 zpráv z 7.