Diskuze: Assembler

Volná diskuze Assembler

Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Jurajs:

Ahoj mám dotaz v čem píšete v jakem programu Assembler? Díky

 
Odpovědět 31.7.2014 14:43
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Luboš Běhounek (Satik):

Já ho používám jen okrajově - když jsem něco psal, tak obvykle inline v C++ ve Visual Studiu a jinak v OllyDbg, ale to se hodí spíš jen pro úpravy exáčů :)

Nahoru Odpovědět 31.7.2014 15:00
:)
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Jurajs:

Když už jsem v tom, tak se chci zeptat neznáš nějaký článek nebo něco o assmbleru (asi to je v eng. - dokumentace že?) Nebo něco podobného jako jsou tady články na devbooku. Díky :-) Abych se o něm dozvěděl více.... :)

 
Nahoru Odpovědět 31.7.2014 15:59
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Jurajs:

Když už jsem v tom, tak se chci zeptat, neznáš nějaký článek nebo něco o assmbleru (asi to je v eng. - dokumentace že?) Nebo něco podobného jako jsou tady články na devbooku. Díky :-) Abych se o něm dozvěděl více...

 
Nahoru Odpovědět 1.8.2014 8:11
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Luboš Běhounek (Satik):

Tady mas seznam zakladnich instrukci http://assembler.unas.cz/pentium.txt ,
jinak jsem něco umel ze skoly a zbytek se naucil tak nejak za behu metodou pokus omyl.

Nahoru Odpovědět 1.8.2014 9:41
:)
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
mkub:

nezabudni aj na to, ze Assembler nie je jazyk ako C, Pascal, Basic, ze to co napises v i386 assembleri, ze nemusi bezat na inom CPU, lebo je pouzita uplne ina sada instrukcii, na Intel 8086 az najnovsie Intely a AMD to je x86-tkova, ARM ma zase uplne odlisnu sadu,... cize by si potreboval dobre poznat tu-ktoru rodinu procesorov...

a myslim, ze rozne informacie, ako aj dokumentaciu na temu Assembler by si mohol najst cez Google

 
Nahoru Odpovědět 1.8.2014 15:10
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na mkub
Jurajs:

Dík za rady :) Já jen, že jsem si o něm chtěl něco přečíst..nevím ještě jestli v něm budu psát... ale jinak díky :)

 
Nahoru Odpovědět 1.8.2014 18:14
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
mkub:

ja som assembler nikdy nepochopil, pre mna aj obycajne zobrazenie textu "Ahoj MKUB" v assembleri je narocne, co vyssom jazyku by som napisal napr.:

Pascal: Writeln('Ahoj MKUB');
PHP: echo ("Ahoj MKUB");
Basic: print "Ahoj MKUB"

by som musel to riesit v assembleri uplne inak,
najprv by som si si zistil miesto v pamati RAM, kde sa mapuje VideoRAM, pomocou instrukcii v strojovom kode by som vlozil na urcitu poziiu vo VideoRAM ascii kod znaku "A", o 1 by soim zvysil offset adresy, vlozil na novu adresu "h" a takto by som postupoval dalej, ale samozrejme v urcitom assembleri daneho CPU...
takze tam, kde vo vyssich jazykoch je pouzity len jeden prikaz, tam v assembleri treba radovo viacej instrukcii pouzit...
ale pouzitie assembleru ma aj vyhody, napr. mensi vysledny kod, vyssia rychlost spracovania kodu, nevyhoda je neprenositelnost na iny typ architektury, neprehladnost kodu a nutnost poznat dokonale archtekturu CPU a celeho pocitaca, vratane rozmiestnenia systemovych casti RAM/ROM/VRAM

 
Nahoru Odpovědět  +2 1.8.2014 20:51
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na mkub
Jurajs:

Takže asi ani v něm nezačnu jak to tak vidím :D :D Hrozně složité :D

Editováno 1.8.2014 21:19
 
Nahoru Odpovědět  +1 1.8.2014 21:19
Avatar
Drahomír Hanák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Drahomír Hanák:

Sice assembleru nerozumím, ale četl jsem pěknou sérii článků v češtině na http://strojak.cz/ a přišlo mi, že to autor vysvětluje docela dobře.

 
Nahoru Odpovědět 1.8.2014 21:53
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jurajs
mkub:

zlozitost je nevyhoda, ale to, ze pracujes na uplne najnizsej urovni, priamo s HW pocitaca je aj vyhoda, mozes hned vykonat optimalizacie kodu pre ten-ktory HW, mozes z neho vyzmykat uplne maximum, co nejde pri vysokourovnovom programovani, lebo kompilatory tam este pridavaju omacku okolo samotneho kodu

ale je to na tebe, ze ktore vlastynosti assembleru su ti prednejsie a nechcel som ta odradit, len som ti chcel ukazat, ze v asm treba aj najjednoduhsi prikaz rozpisat do serie instrukcii daneho CPU a ze kazda chyba (aj malinka) v programe moze mat za nasledok pad programu, totalne zmrznutie az pad celeho OS

 
Nahoru Odpovědět 2.8.2014 3:01
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 11 zpráv z 11.