Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

Ahoj programuju ERP systém prvotní důvod byl: použití pro rodinou firmu. Máte někdo nějaké zkušenosti bud s vývojem nebo používáním?

 
Odpovědět 8.7.2013 15:48
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Nahoru Odpovědět  +1 9.7.2013 10:44
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

Mně jde hlavně o tu funkčnost je to primárně:
<ul>
<li>evidence objednávek</li>
<li>Spravování produktů a kategorií</li>
<li>Faktury</li>
<li>Správa zákazníků</li>
<li>Statistiky prodejů</li>
<li>evidence skladu</li>
</ul>
Napadlo mě vytvoření nějakého API možnost komunikace s E-shopem, nebo třeba naprogramovat tam i shell.
Samozřejmě je podporována správce rolí a práv.
Další věci mě moc nenapadají co by to mohlo umět

 
Nahoru Odpovědět 9.7.2013 13:43
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Kit:

Pokud je rozhraním internetový prohlížeč, tak je to v pořádku. Základem je dobrá databáze. Kterou sis vybral? MariaDB, SQLite nebo PosgreSQL?

Nahoru Odpovědět 9.7.2013 13:46
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Kit:

Hlavně nedělej žádné výpočty mimo databázi.

Nahoru Odpovědět 9.7.2013 13:55
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
David Čápka:

Mohu jen souhlasit s Kitem, informační systémy jsou hlavně o datech, chce to hlavně dobře navrhnout databázi. Dále samozřejmě používat v PHPčku MVC architekturu, ideálně nějaký framework.

Nahoru Odpovědět 9.7.2013 14:09
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

Hele běží to standartně na MySQL to sqlite by bylo super na zálohování no a ty výpočty napadlo mě to cachovat a ukládat, co se týče frameworku tak to rozchodim na nette nejspíš

Editováno 9.7.2013 16:57
 
Nahoru Odpovědět 9.7.2013 16:57
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Kit:

To cachování si dobře rozmysli. Většinou není potřebné, neboť to řeší už MySQL.

Zálohování MySQL se řeší dumpem a následnou kompresí. Jiný způsob nedoporučuji.

Nahoru Odpovědět  +1 9.7.2013 17:09
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Václav
Neregistrovaný
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Václav:

Se zaváděním ERP systému mam tu zkušenost, že čím více se něco programuje či konfiguruje tím déle to celé trvá a tím méně spolehlivě to nakonec funguje.

Tím nechci nikoho odradit od programování.
Jenom se divim, že to při dnešní široké dostupnosti systémů ještě někdo takhle dělá.

Může se zeptat, který existující ERP systém se Vám líbí a proč?

Občas o ERP píši zde: http://www.vaclavkeil.cz/erp-novinky/

 
Nahoru Odpovědět 10.7.2013 17:49
Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

No právě žádný ERP systém jsem si nemohl zatím ani "osahat".
Důvody jsou a) baví mě to. b)je to pro nsší rodinou firmu.
Nemám žádne zběsilé plány ani žádný bussiness model. Nejspíš to i celé pustím do světa.

 
Nahoru Odpovědět  +1 11.7.2013 15:18
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Václav
Kit:

Chtělo by to Occamovu břitvu :)

Nahoru Odpovědět 11.7.2013 15:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
hanse
Člen
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
hanse:

Jestli nemáš ani uživatelskou zkušenost s ERP, tak si můžeš pro lepší představu zdarma stáhnout nějakou trial verzi (např. mě teď napadá, že ABRA by měla mít ke stažení + i nějaké online demo... +i další by měli mít třeba aspoň online demo/trial, tušim, že Helios či Algotech na vyžádání z těch působících na našem trhu...)

 
Nahoru Odpovědět 11.7.2013 22:01
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na hanse
Kit:

Problém je v tom, že ta dostupná dema ERP jsou děsně přeplácána zbytečnými vlastnostmi. jan.vencl asi chce něco jednoduchého, proto si to chce udělat sám. V těch nabízených ERP se inspirace hledá těžko.

Podle mne při návrhu není špatné vyjít z vlastních tabulek excelovského typu. Sice dá trochu práci je normalizovat, ale výsledek je většinou použitelnější než u dostupných ERP.

Nahoru Odpovědět 11.7.2013 22:54
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
hanse
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
hanse:

Souhlasím, že v tomto případě (nejenom) tyhle demo nabízí zbytečnou funkcionalitu, na druhou stránku mohou poskytnout prvotní představu a také, jak jsou některé věci či postupy řešeny (např. co by asi tak měly/mohly určité tabulky obsahovat a jak udělat návaznost mězi jednotlivými kroky/funkcemi).

Ono ještě před vytvářením nějakého datového modelu (např. za využití tabulek excelovského typu) by nebylo od věci si udělat alespoň hrubý procesní model firmy, z kterého by se při tvorbě datového modelu vycházelo (aby nedošlo k podstatnému opomenutí nějaké entity nebo také k případné eliminaci nepodstatného, aneb jak si psal o Occamově břitvě)

 
Nahoru Odpovědět 11.7.2013 23:19
Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

Děkuju zarady, nicméně možná jsem malinko přecenil svoje schopnosti. Přečetl jsem si seriál o MVC redakčním systému na jeho základě si nejdříve napíšu tedy vlastní framework(to se hodí vždycky), ano je jich tu mnoho dalších, nicméně mít něco vlastního je dle mého naázoru vždy lepší. O každém řádku vím vše. Chápu postup atd... to jsou ty výhody:) je to běh na dlouho trať ale bude to příjemná cesta jak se něco naučit a pokud výsledkem bude použitelná aplikace tak to bude Epic Win.

 
Nahoru Odpovědět 14.7.2013 13:16
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Kit:

ERP nemusí být složité. Zkus pro tuto chvíli dát bokem technickou realizaci a začni projektovat. Vem si kus papíru a začni dávat dohromady:

  • jakou by sis představoval strukturu tabulek
  • jaké operace bys na nich chtěl vykonávat (CRUD) a to u každé entity zvlášť
  • jaké výstupy bys chtěl mít

Teprve potom si vyber vhodnou databázi (MySQL není úplně špatná volba) a vhodné programovací jazyky (klidně pro každou oblast jiný). Základem je správná struktura databáze. Pozdější změny jsou sice možné, ale většinou se pak musí řešit příliš mnoho závislostí.

Pro popis se obvykle používá UML, ale pro tvoji potřebu to není nezbytně nutné. Ale je to vhodné.

Editováno 14.7.2013 13:32
Nahoru Odpovědět  +1 14.7.2013 13:30
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

No jde mi o to že takovej jednoduchej systém zvládnu velice jednoduše objektově. Ale chci to mít úplně top optimalizované i naprogramované. I za cenu toho že to bude velice jednoduché. To je ten správný způsob:)

 
Nahoru Odpovědět 14.7.2013 14:13
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Kit:

Spíš relačně. Objektových databází moc není a naroubovat objektový program na relační databázi není zrovna triviální úloha.

Nahoru Odpovědět 14.7.2013 14:25
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
jan.vencl
Redaktor
Avatar
jan.vencl:

No já jsem myslel pořádně objektově ten kod jako PHP

 
Nahoru Odpovědět 14.7.2013 14:29
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na jan.vencl
Kit:

Právě u takových systémů se to s tou objektovostí nesmí přehnat, jinak skončíš u nějakého ORM frameworku.

Právě proto bys měl začít diagramem užití a diagramem tříd. To je objektová záležitost. Diagram aktivit už bude navazovat na relační model.

Nahoru Odpovědět 14.7.2013 14:44
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

Když se ORM používá správně, tak na něm není nic špatného. Pokud ORM používat nebude, nebude to s tou objektovostí tak horké.

Nahoru Odpovědět 14.7.2013 14:55
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

Pokud by se používala správná databáze, tak by ORM vůbec nebylo potřebné. Dokonce i databáze DB4 má v PHP přímočaré použití v objektech, bez nutnosti ORM.

ORM je zlo.

Nahoru Odpovědět 14.7.2013 15:22
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Drahomír Hanák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Drahomír Hanák:

Sám používám relační databázi (PostgreSQL) a ORM framework. Jsem s tím maximálně spokojen. Taky jsem si myslel, že to bude těžké skloubit dohromady, abych využíval plně (nebo alespoň efektivně) oba koncepty, ale je opravdu radost s tím teď pracovat.

 
Nahoru Odpovědět 14.7.2013 15:24
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
Kit:

V tom případě nevyužíváš výhod relačních databází, ale degraduješ ji na úložiště.

Na druhou stranu má PostgreSQL spoustu NoSQL vlastností.

Nahoru Odpovědět 14.7.2013 15:32
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Drahomír Hanák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Drahomír Hanák:

V podstatě jo. Snažím se používat triggery, pohledy, vytvářet databázové funkce apod. Ale celkem velkou část logiky mám v databázi a dost mi to tak vyhovuje.

EDIT: Na PostgreSQL teď přecházím z MySQL, tak je jasné, že nevyužívám všechno, co ta databáze nabízí, protože s ní prostě zatím neumím, ale už se mi dost líbí. Dokonce bych ji i doporučil na ten ERP systém. Jenom kdyby byla trochu víc rozšířená a byla v nabídce víc webhostingů.

Editováno 14.7.2013 15:40
 
Nahoru Odpovědět 14.7.2013 15:37
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
Kit:

PostgreSQL se na webhosting moc nehodí. Na tak primitivní použití se z SQL databází nejlépe asi SQLite. Nejen kvůli výkonu, ale nabízí i funkčnost, kterou MySQL ani PostgreSql nabídnout nemohou.

Pro náročný webhosting, na kterém se velmi často mění data (např. interaktivní hry), bych určitě použil databázi Redis. Skoro bych ji označil jako objektovou databázi, v MVC v podstatě nahradí model. Aplikace je pak mnohem jednodušší a také svižnější, utáhne víc uživatelů.

Nahoru Odpovědět 14.7.2013 15:54
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 27 zpráv z 27.