Avatar
Martin.mak
Člen
Avatar
Martin.mak:

Ahoj, rád bych se naučil programovat jednočipy (mikroprocesory, které nepotřebují ke své funkčnosti nic víc, než napájení a program) :) A chtěl bych se zeptat, jestli někdo neznáte nějakou dobrou literatůru, nebo jiný dobrý zdroj informací.. :)
Momentálně se velmi ležérně učím C# a zvažuju, že mrknu na C :)
ohledně jednočípů, chystám začít na jednočipech pickaxe.. mají vlastí vývojové prostředí :)
JAKOUKOLIV RADU OHLEDNĚ PROGRAMOVÁNÍ JEDNOČÍPŮ JEN A JEN UVÍTÁM :)

 
Odpovědět 21.12.2013 21:22
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
patrik.valkovic:

Záleží na tom co umíš, Picaxe programuješ v Basicu. Já nesnáším Basic, proto moc nemusím ani PICAXE. Navic si budeš muset udělat programátor (kabel, měl jsem s ním celkem problémy na nových strojích) :D

Dále jsme slyšel o Atmelech, ty se programují v C. C mám mnohem radši :D
Knížky mě napadají
http://www.flajzar.cz/…ni-atmel.htm
http://it-ebooks.info/book/1146/

Další možností je .NET Micro Framework. Asi nejjednoduší. Neprogramuješ jednotlivé piny, ale sestavu jako celek (ale jestli se nemýlím jdou i piny). Navíc má shop v Praze ;-)

Poslední možnost je ASM, s tím ti nic neporadím, protože o něm nic nevím :D Nicméně pokud půjdeš tímhle směrem, good luck ;-)

Na mikrokontroléry bych si asi osobně učebnici nekupoval. Na netu je spousta návodů zapojení, na všechny výše zmíněné druhy. Osobně bych za mě doporučil Atmely nebo .NET MF, ale co si zvolíš je na tobě. Záleží hlavně na tom, jak "hluboko" se chceš rýpat :)

Editováno 21.12.2013 23:05
Nahoru Odpovědět 21.12.2013 23:04
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Alesseon
Člen
Avatar
Alesseon:

Taky bych se přimluvil spíš k Atmelům, ty mají taky vlastní vývojové prostředí, Atmel studio, programuje se tam v tom v Assembleru nebo v C, sám používám, jediný problém je ten kabel, který si musíš k tomu udělat..

A rada: Zkoušej si ze začátku jen posílat signály na jednotlivé porty pro rozsvícení ledek, postupně si s tím hraj, vymakávej programy pro ledky, potom se pusť třeba do nějakého výpočtu, výstup zobrazuj na např. ledkách, potom si zkus práci se sériovým portem jestli ho máš, a postupně se pak můžeš klidně dopracovat i ke čtení sd karet, lcd displayúm, a nebo si vyzkoušet jak maká grafická karta v zapojení s monitorem pomocí VGA kabelu. ;) Doporučoval bych spíš to Cčko... A experimentovat, tak to pochopíš nejlépe.

Nahoru Odpovědět 22.12.2013 0:24
This is a bad day to be human...
Avatar
Martin.mak
Člen
Avatar
Martin.mak:

Děkuji děkuji :)Tak já teda zkusím pochytit něco z těch tutoriálů o C, co tu jsou, na ASM ( Assembler? ) Jsem koukal, že stejně potřebuji znát aspoň jeden, relativně nišží jazyk ( Basic se mi učit nechce.. :) )
Podívám se tedy na toho Atmela.. :) Koukal jsem, že kabely se nějáké dají koupit.. jak se vyrábějí? :)
A ještě jedna důležitá otázka.. Stačí mi k napájení 5V(4,5) ze sériově zapojených baterii? :)
Ty .NET MF by šlo programovat v C# ne? :D

 
Nahoru Odpovědět 22.12.2013 14:44
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 4 zpráv z 4.