Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Jurajs:

Ahojte, já vím, že je to blbá otázka, ale nedá mě to a musím se zeptat.
Když píšete čistě webové stránky, tak zrovna používáte šablonu z nějakého systému - jen předěláte grafiku? Nebo píšete celý web od nuly v PSpadu atp.. a pak to hodíte do systému (Wordpress atp.)? Jak se to třeba dělá ve firmách? Děkuji předem za odpověď.

Editováno 4.2.2015 15:11
 
Odpovědět 4.2.2015 15:10
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na Jurajs
tomasmanhal:

Ve firmách se jede na čisto určitě :-) Mají dost lidí na to aby každý dělal jasně danou část projektu.

Já jako samostatný jedinec používám třeba Bootstrap, na kterém stavím často, nebo použiju nějaký volně dostupný RS a nasadím šablonu. Firmy tohle dělají přímo na míru , ale často už mají vlastní interní redakční systém, který pak editují podle potřeba zákazníka.

Začínal jsem i tím (a dnes to taky občas udělám v pressu), že koupím šablonu za pár dolarů a upravuji :-) Hodí se to pro nenáročné klienty, ušetříš čas strávený programováním.

S každým dalším projektem se naučíš dělat některé věci rychleji, některé lépe a do dalších a dalších projektů si poneseš různé vychytávky, které často používáš :-) Například proč neustále dokola psát od píky tuny javascriptu, když už jsi ho v minulosti použil a tak jsi si ho chytře uložil do repozitáře :-)

Cest je mnoho. Vždy záleží na klientovi, tvých možnostech, času...často i na ceně :-)

Editováno 4.2.2015 15:17
Nahoru Odpovědět  +1 4.2.2015 15:16
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
Jurajs:

Ještě mám jeden dotaz...Když dělám od nuly web, jak udělám na poprvé, kde se mi ten design nebo texty nerozjedou, co je na tohle dobré abych to nemusel testovat na ruzných monitorech kde potom to je rozjeté a musím to dolaďovat aby to vypadalo jako u mě na notasu. Díky

 
Nahoru Odpovědět 4.2.2015 15:41
Avatar
Odpovídá na Jurajs
Michael Škrášek:

Mám stejný problém(širokoúhlou obrazovku), pomáhá mně s tím nástroj z Firefoxu. Vývojář/Responzivní design ;)

Nahoru Odpovědět 4.2.2015 15:50
Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše.
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na Jurajs
tomasmanhal:

Na to je spousta nástrojů. V drtivé většině placené. Doplňky do prohlížeče jako firebug a podobně jsou fajn :-)

Jinak nezapomeň, že musíš počítat i s mobily, chytrými televizemi (ano, ty také umí surfovat), produkty od Apple, které mají vysoké rozlišení. Nejde to jenom uplácat tak, aby se to hezky zobrazilo tobě :-) Upřednostňuj použitelnost před nějakými efekty, které budou jen rušit od hledání obsahu. Web musí být použitelný na co nejvíce zařízeních a rozlišeních ve tvé cílové skupině. Počítej s tím, že povedeš neustále válku s různým chováním prohlížečů, ale není to už takový horor jako dřív :-) Právě proto začíná každý projekt analýzou cílové skupiny a podle toho se odvíjí další postup, jako návrh UI, grafika, obsah :-) Při zachování funkčnosti samozřejmě :-)

Pokud se to tak naučíš dělat už od začátku a nepodceníš to, tak to bude jedině dobře :-)

Nahoru Odpovědět  +5 4.2.2015 15:58
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
Jurajs
Člen
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
Jurajs:

Takže,dělat responzivní weby doporučuješ?.. A jen tak mimo to....jak jsem psal výše ohledně optimalizace, aby se mi design webu a texty nerozjely, abych to nemusel dělat vše na 100x... Díky za rady...

 
Nahoru Odpovědět 4.2.2015 18:12
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na Jurajs
tomasmanhal:

Ano. Doporučuji dělat responzivně. Dřív nebo později by Tě to stejně dohnalo :-)

Nahoru Odpovědět  +1 4.2.2015 19:33
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
sahlepik
Člen
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
sahlepik:

Koukal jsem náhodou zrovna dneska na stránky nějakého web kodéra, který nabízí kvalitní, profi, líbivé a jánevímjaké weby, přičemž v ceníku nabízel responzivní design za příplatek (tzn. nebyl to pro něj standard)! Tohle mi připadá nefér vůči platícímu zákazníkovi. Podle mě by měl být jednou zaplacený web standardně přizpůsoben různým zařízením.

Zajímal by mě názor těch, co vyvíjejí weby profesionálně.

 
Nahoru Odpovědět  +2 4.2.2015 19:49
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na sahlepik
tomasmanhal:

Responzivita už by dneska měla být standard, přestože nejde použít v každé situaci, to je pravda. ale zase je potřeba říct, že velká většina kodérů si svoje ceníky příliš neaktualizuje (dříve responzivita ještě standard nebyla), protože to jednoduše nemá smysl. Třeba já nemám vypsaný ceník, protože přistupuji ke každému klientovi individuálně a od toho se odvíjí i konečná suma.

Ono je to všeobecně docela složité. Nikdo nikde nenakazuje, že je responzivita standard, přestože si to většina kodérů myslí. A klient to nemůže tušit :-)

Další variantou je, že má jednoduše uvedené ceny zvlášť, kde za klasickou verzi webu zaplatí zákazník méně když nepotřebuje mít responzivní web. Jinde už mají třeba cenu jednotnou i s responzivitou, ale třeba mírně dražší. To je jako když máš firmu na rozvoz uhlí. nastavíš cenu za metrák tak, aby pokryla i náklady na dopravu a ejhle, už můžeš napsat akci, že spotřebitel neplatí cenu za dopravu, přestože jí zaplatí, ale neví o tom :-)

Nahoru Odpovědět  +1 4.2.2015 19:58
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 9 zpráv z 9.