Diskuze: IDE HTML, CSS, JS,

HTML a CSS HTML a CSS IDE HTML, CSS, JS, American English version English version

Avatar
Ondřej Krsička
Redaktor
Avatar
Ondřej Krsička:

Ahoj, jaké IDE/editor mi doporučíte? mělo by umět našeptávat jako VS, že za objekt napíšu tečku a ukážou se mi všechny jeho (jen jeho) metody. Zkoušel jsem notepad++ ale ten mi mezi <body> a </body> nabízel <html>.., ale i tak je dobrej. Prostě aby IDE kódu rozumělo. Možná by se šikla i vychytávka že mi to vygeneruje HTML šablonu, abych nemusel dokola psat html, body...

Díky za všechny příspěvky.

 
Odpovědět  -1 23.9.2015 21:17
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
Taskkill:

Sublime text ... Atom ... Webstorm od inteliJ ...

 
Nahoru Odpovědět 23.9.2015 21:23
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
Honza Bittner:

PhpStorm/WebStorm od JetBrains je cool.

Studentská licence: https://www.jetbrains.com/student/

Nahoru Odpovědět  +3 23.9.2015 21:33
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Ondřej Krsička
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Taskkill
Ondřej Krsička:

No a s čím se ti pracuje nejpohodněji? co bys vřele doporučil?

 
Nahoru Odpovědět 23.9.2015 21:34
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
patrik.valkovic:

Taky se přimlouvám pro JetBrains. Rozdíl mezi PhpStormem a WebStormem je především v tom, že WebStorm má lepší podporu JS - ale to především v rámci NodeJS a podobných věcech. Napříkald pro tvorbu webu (né webové aplikace s NodeJS!) nepoznáš rozdíl.

Nahoru Odpovědět  +1 23.9.2015 21:35
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
Taskkill:

Naprosto bych preferoval webstorm ... Jak vidíš i kluci se za něj přimlouvají...

 
Nahoru Odpovědět 23.9.2015 21:38
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

a proč když už si v "zadání" zmínil Vs, nepoužiješ ho? Visual Studio umí našeptávat všechno co potřebuješ a rozhodně nabízí pouze to co standart na daném místě umožňuje zapsat.

Osobně to dokonce řeším tak, že když programuji weby s PHP, tak mám puštěný phpStorm i VS a když chci psát HTML nebo CSS píšu v VS, PHP pak píší v phpstorm. To vše protože mi moc nevyhovuje jak phpStorm třeba našeptává CSSko (neřadí nabízené vlastnosti podle častosti/frekvence používání, což Visual Studio dělá).

// P.S: ano, vím, že poslední verze VS už to nebere tak striktně a třeba do elementu <li> (byť se mu to nelíbí) dovolí (a našeptává) I to co by tam podle standartu být nemělo.

Nahoru Odpovědět  -1 23.9.2015 21:46
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Michal Žůrek (misaz):

nicméně určitě nedovolí HTML v BODY.....

Nahoru Odpovědět 23.9.2015 21:47
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

a na generaci šablon má snippety, ostatně popisuje to I tutorial. Zrovna snippet má ukázku pro HTML. :)

Nahoru Odpovědět 23.9.2015 21:53
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Ondřej Krsička
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Ondřej Krsička:

ve VS jsem viděl jen TypeScript, ale nevim jestli ho chci používat, raději bych na začátek obyč JS. Nebo je tam i obyčejný JS?

 
Nahoru Odpovědět  -1 23.9.2015 22:03
Avatar
Ondřej Krsička
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Taskkill
Ondřej Krsička:

Tak asi si stáhnu ten phpstorm.

 
Nahoru Odpovědět 23.9.2015 22:04
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
Taskkill:

A zauvažuj klidně i o webstormu pro javascript

 
Nahoru Odpovědět 23.9.2015 22:06
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
Michal Žůrek (misaz):

Editor JS je řádově lepší než editor TypeScriptu.... Třeba právě v podpoře snippetů, které pro TS zatím chybí.

Nahoru Odpovědět 23.9.2015 22:11
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Taskkill
Honza Bittner:

PhpStorm = WebStorm + PHP + Database support

Proč tedy používat WebStorm, když stejně každý sem tam blbne, nebo začne, s PHP... :) A navíc to má v rámci student licence zdarma, takže tak. :)

http://stackoverflow.com/…7482/3281252

Nahoru Odpovědět  +2 24.9.2015 10:10
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Matúš Petrofčík
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Matúš Petrofčík:

Rovno IDEA IntelliJ Ultimate, tam sa to vsetko da popridavat a tiez je v studentskom free baliku :)

Nahoru Odpovědět 24.9.2015 12:02
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
tomasmanhal:

IDE dělá z programátorů začátečníků lenochy. Pokud píšeš program, tak přece víš, jaké metody jsou kde použil a ke kterým lze a nelze přistupovat. Nepotřebuješ našeptávač. Začátky bys měl strávit maximálně se Sublime a drtit vše ručně, ať si zažiješ běžné postupy. Naučíš se tak i řešit krizové situace. Jiná situace bude až budeš postupy a rutinu znát a budeš dělat na programech o desetitisících řádcích. Tam už je IDE perfektní pomocník pro rychlejší práci.

Nahoru Odpovědět  +1 24.9.2015 12:33
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Taskkill:

Myslel jsem si, že to tak nějak je, ale phpstorm jsem nikdy nepoužil... Patřím mezi neexperimentující s PHP

 
Nahoru Odpovědět 24.9.2015 12:52
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
Milan Křepelka:

Projít si "peklem" musí dávat smysl. Tady mi to dosti uniká. Není vůbec žádný vztah mezi komfortem IDE a nějakými "běžnými" postupy či "krizovými" situacemi. Že ty seš tak trochu mosochista se sadistickými sklony? :-)

 
Nahoru Odpovědět  +1 24.9.2015 13:20
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na Milan Křepelka
tomasmanhal:

Nemyslím si, že je to peklo. Masochista určitě ne, naopak, jsem velmi pohodlný a rád si věci usnadním. Ale to až když jsem si jistý, že znám původní postup a neustálé opakování mě už unavuje. Stává se mi, že mi klient pošle práci předešlého programátora a když toho programátora kontaktuji kvůli tomu, že se nevyznám v jeho práci, aby mi vysvětlil některé pojmy a důvody použití, tak mi přijde odpověď, že netuší, že to vygeneroval pomocí služby třetí strany.

Možná proto jsem skeptický k našeptávačům a různým generátorům. Člověk si řekne, že to použije párkrát, pak ho to spolkne, když zjistí jak je to pohodlné, ale úplně zapomene na podstatu programování a postupně ztratí plnou kontrolu. Proto myslím, že pro začátečníka nebo mírně pokročilého není IDE úplně ideální, přestože je pohodlné.

Nahoru Odpovědět  +1 24.9.2015 14:12
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
Milan Křepelka:

O jakých původních postupech to vlastně mluvíš? Je původní postup potřeba si pamatovat názvy metod u objektů co jsem napsal? Proč?

Proč by se měl člověk crcat s tím, že by si měl pamatovat co napsal před půl rokem? Je to snad o tom, aby když mi někdo náhodou zavolá, abych mu byl schopen říct co jsem to tam vlastně programoval?

Nebo to mám snad chápat tak, že podstata programování spočívá v tom, že si uchovám "mind mapu" každého programu co jsem kdy napsal?

Já si naopak myslím, že to co ty tady vyzdvihuješ je zátěž, která prakticky s programováním nesouvisí. Nechme takovou práci v klidu strojům. Udělají ji lépe a my se můžeme soustředit na lepší věci.

 
Nahoru Odpovědět 24.9.2015 14:47
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
patrik.valkovic:

Ale tady mluvíš o něčem úplně jiném. IDE ti přece žádný kód negeneruje (sám od sebe - automaticky). Hlavní výhodou IDE je našeptávač, popřípadě generování části kódu podle snippetů, ale nikdy ti to nevygeneruje celou metodu, vždy jen například cyklus, property, apod.
To, o čem mluvíš, je použití knihovny třetí strany. To na jednu stranu chápu taky - proč znovu vynalézat kolo. Když si najdu knihovnu, která splňuje mé požadavky, nemusím znát vnitřní implementaci této knihovny.

Nahoru Odpovědět 24.9.2015 14:55
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Milan Křepelka
Redaktor
Avatar
Odpovídá na patrik.valkovic
Milan Křepelka:

Některý IDE či jejich tooly kódy generují. Zaplať pánbůh. Typicky klikačky. Opruz věci.Formuláře. Databázové modely. Nebo nagerovat něco na základě něčeho jiného. XSD to classes apod. Visual studio má nato celý udělátor - T4 text templates. Moc příjemná věcička když se s tím umí. Není to spásonosné, ale dokáže to ušetřit spoustu práce.

 
Nahoru Odpovědět 24.9.2015 15:37
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Milan Křepelka
patrik.valkovic:

Generují, ale jak jsem chtěl zdůraznit - ne automaticky. Klikačky - formuláře například - se generují, ale na základě uživatelské interakce. Upřímně, kdo umí nadesignovat celé okno pro WF v kódu ;-) WPF jde samozřejmě taky naklikat, ale myslím si, že brzy zjistí, že rychlejší to je psát v XAMLu. Klikačku bych využil asi jen při templatování kontrolech a podobné věci (ale to stejně dělá většinou v Blendu).
T4 zám také a je to super věc, ale mám ponětí, že samo o sobě to ve VS není a musí se to stáhnout z NuGetu. Ale opět - uživatel si něco napíše - a teprve poté to VS vygeneruje. Přeci jen - tohle nejsou věci, které by se používali běžně pro soukromé projekty (a u začátečníků už vůbec ne).

Nahoru Odpovědět 24.9.2015 16:31
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Ondřej Krsička
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Ondřej Krsička:

Tak jsem si chtěl stáhnou tu studentskou verzi, ale nemůžu, nemám žádný důkaz, že jsem student. Takže to asi nepůjde. Leda bych si někde sehnal tu kartu.

 
Nahoru Odpovědět 25.9.2015 16:44
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Krsička
Honza Bittner:

Vyžádej si ve škole "potvrzení o studiu" a pošli jim to, když nemáš ISIC ani mail... To by pak mělo snad jít uplatnit. :)

Nahoru Odpovědět 25.9.2015 18:28
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Michal Vašíček
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Michal Vašíček:

Mě stačil screen z Bakalářů. :)

Nahoru Odpovědět 25.9.2015 19:07
Příspěvek může obsahovat stopy arašídů, sarkasmu a sóji.
Avatar
Nahoru Odpovědět 25.9.2015 19:13
I have a charger. I have Note 7. Umh I haven't Note7.
Avatar
Michal Vašíček
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Ondřej Langr (andysekcze)
Michal Vašíček:

Ale pokud ti ho nevydá škola, něco tě stojí...

Nahoru Odpovědět 25.9.2015 20:45
Příspěvek může obsahovat stopy arašídů, sarkasmu a sóji.
Avatar
Odpovídá na Michal Vašíček
Ondřej Langr (andysekcze):

Já si ho musím koupit ( mám zažádaný) ve škole stojí "jen" 260,- ale na offiko stránkách stojí 300, ale furt se to vyplatí ;-)

Nahoru Odpovědět 25.9.2015 20:49
I have a charger. I have Note 7. Umh I haven't Note7.
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Vašíček
Jan Vargovský:

I když ti ho vydává škola, tak tě to něco stojí.

 
Nahoru Odpovědět 25.9.2015 21:06
Avatar
Michal Vašíček
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
Michal Vašíček:

Tak to díky za vyvedení z omylu. Já měl za to, že když vydávají ty čipový co maj širší využití (obědy a já nevim co ještě), je to free.

Nahoru Odpovědět 25.9.2015 23:06
Příspěvek může obsahovat stopy arašídů, sarkasmu a sóji.
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Vašíček
Jan Vargovský:

To škola obvykle má, jako nějakou identifikaci, ale nepřináší ti to vůbec nic. Tak proto nabízej i ISIC, který slouží normálně k identifikaci, ale i placení + slevy venku :)

Editováno 25.9.2015 23:14
 
Nahoru Odpovědět 25.9.2015 23:12
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jan Vargovský
Honza Bittner:

My máme na identifikaci prstíky... ]:->

Nahoru Odpovědět 26.9.2015 11:03
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 33 zpráv z 33.