Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Čau mám uďelané menu a chtěl jsem pod něj udělat podklad. Když jsem ho tam dal jako obrázek vytlačil to menu dolů. Myslím že to asi budu muset udělat přes css poradíte jak? Díky ;)

 
Odpovědět 26.5.2012 12:59
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Teď se mi to povedlo přes absolutní pozicování, ale stejně nejde to něják přes css?

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:04
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

No snad background-image = ('cesta k obrázku') ne? :)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:06
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

To je špatný způsob. Jednoduše elementu v HTML nastavíš nějaké ID a v CSS elementu s tímto ID nastavíš vlastnost background, např.

menu
{
   background: url('images/pozadi.png');
}

Velmi doporučuji si pročíst zdejší tutoriály, minimálně tento: http://www.itnetwork.cz/index.php?… a ten další: http://www.itnetwork.cz/index.php?… , nejlépe všechny od začátku. Jsou sestaveny tak, aby rychle a bez oklik naučily správně vytvořit jednoduchý web.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:09
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
matesax:

A ta cesta obrázku se počítá od adresáře, kde je css soubor - když použiješ ~ tak to máš domovsý adresář webu,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:10
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na matesax
David Čápka:

Poprosil bych neposílat odkazy na různé weby, snažíme se zde tvořit kompletní seriál a chceme, aby se postupovalo podle něj, protože jedině tak naši uživatelé získají ucelené znalosti, ne nějaké útržky co někde někdo napsal a nedokončil.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:10
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Vím že je to špatný způsob. Ale problém je v tom že už tam pozadí máme. Je to novy img pod to menu.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:12
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

To bych musel vidět, nerozumím, jak to myslíš. Každopádně až si přečteš ty 2 tutoriály, tak ti bude jasné, jak se pozadí dělá.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:14
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Ale proto používáš to ID - vždy se tím background nastaví pozadí k ID. Takže to udělej, jak je tu napsáno,... :)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:15
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Ale já nechci pozadí. Chci jen podklad pod to menu to je uplně jiny obrazek.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:16
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
matesax:

Třeba <asp:MenuItem ID"menuitem">
css:
menuitem
{
background =...
}

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:16
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Pročtu ten tutoral ale myslim že tam nenajdu co potřebuji. Díky

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:17
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Nebudeš mít jiný obrázek pozadí - je to to co chceš! :)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:17
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

V HTML neexistuje nic jako podklad.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:17
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na matesax
David Čápka:

To je pro ASP, ty závorky ti potom server nahradí, to bych sem vůbec nepletl...

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:19
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

www.unisoft.8u.cz tady se prosím podívejte jak jsem to myslel.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:20
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Tím ID se od sebe oddělují jednotlivé části stránky. Takže když přiřadíš ID svému menu, tak vše co provedeš pod tímto ID se bude vztahovat jen k tomu menu. Takže když použiješ backround pod ID tvého menu, změní se pozadí - tedy podklad tvého menu, ale nic jiného se nezmění - pozadí stránky zůstane stejné - protože ta stránka má jiné ID,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:20
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Pokud chceš dobrou odpověď, musíš položit dobrou otázku. Podklad mám na stěně :) Opravdu nevím, co tím myslíš, pošli link na web nebo obrázek.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:21
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Ano, čili potřebuješ nastavit menu pozadí, postupuj tedy tak, jak jsme ti od začátku říkali.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:22
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Odpověď máš hoře - chceš snad nahradit to černé pole obrázkem ne? Tak přiřaď svému menu ID a pod tímto DI nastav background a to černé se tímto nahradí - nic jiného,... :)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:23
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Ok díky a ještě mezery mezi tim vyberem menu jsou tam pomlčky nepřišli jsme na způsob jak tam udělat mezery

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:25
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Opět špatně, v CSS těm li nastav padding-left a padding-right na 20px;

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:27
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

K položkám v tom menu přiřaď ID - souhrně. A pak v css pod tímto ID nastav: padding-bottom: 20px;

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:29
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Že to je špatně jsem pochopil jinak bych to tu nepsal. Díky radu

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:30
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Myslel jsem tím, že řešíte špatnou věc. Problém není "jak nacpat něco mezi tlačíka" ale "jak dát tlačítkům okraj". Koukni na ten seriál, je tam jak se styluje takovéhle menu.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:32
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
matesax:

sorry - místo bottom - left :)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:33
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na matesax
David Čápka:

Na obě strany, aby na kraji pak nebyla velká mezera na jedné straně.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:34
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

A ještě ohledně toho bg pod tim menu nešlo by to udělat bez obrazku čistě přes css nebo html nastavenim velikosti a barvy?

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:52
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Jistě, že šlo, pokud jsi četl tutoriál, tak i víš jak.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:58
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 13:58
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Tipický sdraco podívej se na tutorial :D ok skouknu to.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:00
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Typický uživatel, co chce, abychom mu tu dávali soukromé lekce CSS, nejlépe to za něj napsali :P Materiálů tu zde máme dost, přečti si je a rádi ti poradíme s tím, čemu jsi nerozuměl nebo co tam není vysvětleno, nebaví nás však stále dokola psát lidem jak nastavit něčemu barvu nebo velikost :)

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:08
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Přečetl jsem si oba tutorialy na css a nikde jsem nenašel odpověd na mou otázku.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:12
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:12
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Jestli se mužu zeptat jde o layout?

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:15
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Tak si přečti ten druhý znovu a zaměř se na nastavení barvy pozadí ;)

Velikost se řeší až dále, slouží k tomu vlastnosti width a height, např. width: 900px;

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:16
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Upřímně moc nerozumím tomu, jak sis mohl nevšimnout velkého nadpisu "Pozadí" a hned podtím background-color, to jsou věci mezi nebem a zemí.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:20
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

A víš vůbec teď na co jsem se ptal?

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:25
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Nějak se mi zdá že jsi to nepochopil.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:26
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

background-color:"#fff"

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:27
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Sorry, ale vše je skutečně v tuoriálech - nechápu, proč si to neprojdeš,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:29
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Ptal jsi se na nastavení barvy pozadí (bez obrázku), spíše jsi ty něco nepochopil. Tomu elementu (ul) s menu nastav width a background-color, jinak už opravdu nevím, jak ti to říci :)

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:29
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Jukni se do sekce HTML a CSS.,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:29
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:
 background-color:"blue";
width/height:"200px/%";
 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:32
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

http://www.unisoft.8u.cz/nahled.png Omlouvam se jestli jsem to vyložil špatně tohle už snad pude lépe. Chci udělat ten černý obdélník.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:39
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Energy
David Čápka:

Už mě to opravdu nebaví :) Dej tomu ul id a tomuto id nastav v CSS background-color: black a width: 900px; height: 50px; Velikost si uprav dle stránky. Toto je asi popáté, co ti radíme tu samou věc a myslím, že to stačilo.

Nahoru Odpovědět 26.5.2012 14:47
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Nějak to nechápu - ten černý obdélník jsi měl i na začátku,... :)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 15:00
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Promin sdraco jestli tě obtěžuju když se ptám ale udělalo mi to trochu zmatek
www.unisoft.8u.cz/nahled.png menu se cele posunulo a ten obdelnik se nezvětšuje jak bych chtěl. Matesax na začátku to bylo přes pozicování. A ještě jak udělám ty zakulacené kraje. Díky

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 15:06
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Avatar
Energy
Člen
Avatar
Energy:

Hlavně mě zajímá to posouvání kraje udělám podle tutoriálu.:)

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 15:45
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

No zakulacené kraje neuděláš - vyrob obrázek,... Tím nemusíš nic řešit.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:02
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Padding - posouvání uvnitř, margin - posouvání kraje. No a máš 4 směry bottom - dolů, top - nahoru, right a left - no a okolik - to dáš buď v % nebo px

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:04
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Takže pokud chceš celé menu posunout od levého kraje uděláš: margin-left:"20px"; (bude posunuto 20 pixelů od okraje,...) a pokud chceš mezeru uvnitř - mezi tlačítky menuitem tak dáš padding,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:06
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Jo a používej spíš procenta - pak se bude stránka zvětšovat/zmenšovat podle velikosti zobrazovací plochy - bude to přizpůsobivé k okolí,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:08
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Tam kde jsi vytvořil to menu, tak tam máš něco jako - <menu ID"menu" Text"menu"> - tak tam přidej tu velikost.

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:13
Avatar
Energy
Neregistrovaný
Avatar
Energy:

Dík už to chápu

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:29
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Energy
matesax:

Všechno je to v tutoriálech na tomto serveru a i jinde - stačí do googlu zadat css,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 17:32
Avatar
cztomt
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
cztomt:

Pokud se nepletu ta zakulacené kraje se v CSS dělají border-radius: velikost px;

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 21:22
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na cztomt
matesax:

No já to vzal jinak - tlačítka tak udělána má,...

 
Nahoru Odpovědět 26.5.2012 21:33
Avatar
cztomt
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
cztomt:

Zdarec, zkoušel jsem to kdysi taky takhle udělat a nešlo mi to měl jsem to nějak takhle:

 #menu {
background: url('images/menupozadi.png');
}

není náhodou možné, že to je až za pozadím celé stránky?

 
Nahoru Odpovědět 27.5.2012 7:14
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na cztomt
matesax:

A měl jsi tu složku images ve stejné složce jako css soubor?

 
Nahoru Odpovědět 27.5.2012 7:29
Avatar
cztomt
Redaktor
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 27.5.2012 7:39
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na cztomt
matesax:

Nemusíš ji mít v té složce s css - ale maximálně v hlavní složce vebu - pak použiješ znak ~ a jsi v hlavní složce - odtud se dostaneš ke všem ostatním složkám,... Takže url('~/images/o­br.png') Tato složka je v hlavním adresáři webu - ne PC,...

 
Nahoru Odpovědět 27.5.2012 7:44
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
Kit:

Tohle je jeden z důvodů, proč začátečníkům doporučuji mít všechny soubory webu v kořenovém adresáři. Teprve od několika set až tisíc souborů má význam začít přemýšlet o rozčlenění do podadresářů.

Od počátku projektu dávám do podadresářů jen datové soubory, obrázky a databáze, aby se nemíchaly s aplikací, ale hlavně kvůli přístupovým právům.

Nahoru Odpovědět 27.5.2012 8:50
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 67 zpráv z 67.