Avatar
Matej
Člen
Avatar
Matej:

Zdravim , natrafil som na jeden clanok o HTML a trochu ma to zmiatlo , respektive som si neni isty , ci som dobre pochopil (za cias ucenia html/ccs) positioning.
Tu je ako som to pochopil:
Position absolute - napr left:20px top:100px= Element to da 20px z lava a 100px z hora OD Stranky browseru (resp. od celeho body= da to 20px z uplneho lava a 100px z uplneho hora)

Position relative= napr do divu dam element ktory dam left:20px a top:100px= Element to da 20px z lava a 100px z prava od okraju divu

Position fixed= to iste ako absolute len aj pri scrollovani ostane vzdy na tom istom mieste

position statíc = s tym som sa nejako nikde nestretol takze netusim :)

Pochopil som to spravne?:)
Dakujem z aodpovede

Editováno 12.1.2014 21:33
 
Odpovědět 12.1.2014 21:30
Avatar
Michal Maršálek:

Ahoj,
position absolute není vždy pozice od okrajů stránky, pokud je element obsažen v jiném pozicovaném elementu, počítá se pozice od ní. Tvůj první příklad tedy platí jen pokud element není v žádném jiném napozicovaném elementu.
Position relative se počítá od pozice, na které by element normálně byl, tj. tvůj druhý příklad platí jen pokud má div padding: 0px a element uvnitř margin: 0px. Při relativní pozici zůstane po elementu na jeho původním umístění prázdné místo.
Fixed je správně a static je výchozí hodnota (prvek není pozicován).

Editováno 12.1.2014 21:40
 
Nahoru Odpovědět  +1 12.1.2014 21:38
Avatar
Matej
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Maršálek
Matej:

Takze som prehodil len Positive absolute a position relative?:)

 
Nahoru Odpovědět 12.1.2014 21:48
Avatar
Odpovídá na Matej
Michal Maršálek:

Nene, základ si říkal dobře, jen jsem to upřesnil, není to přesně tak, jaks napsal.

 
Nahoru Odpovědět 12.1.2014 21:58
Avatar
Matej
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Maršálek
Matej:

Meh teraz mam v tom este vacsi misung :D
Takze ak chcem dat do divu ktory je top: 100px a left: 20 px daky text , a ten chcem mat 10px top a 10px left vzladom na ten div pouzijem absolute?

 
Nahoru Odpovědět 12.1.2014 22:46
Avatar
Odpovídá na Matej
Michal Maršálek:

Tak nepoužiješ pozicování nýbrž padding na vnějším divu nebo margin na vnitřním divu. To víš co je? Jestli jsem tě zmátl, tak se omlouvám, nejlépe to asi pochopíš z nějakých příkladů nebo pokud si prostě budeš zkoušet různé kombinace.

Editováno 13.1.2014 6:54
 
Nahoru Odpovědět  +1 13.1.2014 6:50
Avatar
kleofas.hatlapatka:

Je to jak psal Michal, rozhodnout se musíš jestli použiješ margin na vnitřním prvku nebo padding na divu, otázka do davu: "Co je korektnější způsob?"

Ještě jeden tip pro Matěje: Já vždy když pozicuji, dávám si k elementům border: 1px solid red;
abych viděl jak se to hýbe a překrývá (nezapomeň pak na "tloušťku" rámečku, aby tě to pak nemátlo).

Nahoru Odpovědět 13.1.2014 9:34
Apeluji na všechny co odpovídají na dotazy, tak pokud je to jen trochu možné dávejte rovnou reálná řešení třeba v htt...
Avatar
Odpovídá na kleofas.hatlapatka
Michal Maršálek:

Nemyslím, že jeden ze způsobů je korektnější, každý se hodí na něco jiného (jinak by stačila jen jedna vlastnost). Pokud se jedná jen o jeden element v jednom jiném elementu, myslím, že na tom nezáleží, ale možná má někdo jinou zkušenost/názor.

 
Nahoru Odpovědět 13.1.2014 14:38
Avatar
Matej
Člen
Avatar
Matej:

Dik za odpovede :)viem co je padding a margin a je celkom mozne ze sa nechapeme (alebo ja nechapem celkom) kvoli bariere cesko-slovenska :P(viem ze je tam minimalny rozdiel ale daktore slova proste nechapem :d) Anyway http://webdesign.about.com/…aa061307.htm . takze absolute je od window document a relative je od tej pozicie , kde by ten element bol normalne (v dive napr ktory je rozmiesteny niekde) Dufam ze uz v tom mam jasno :D

 
Nahoru Odpovědět 15.1.2014 12:00
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Matej
Honza Bittner:

Ne.

Pokud máš div, a žádný z jeho "předků" - rodiče a výše - nemá position absolute nebo relative, tak je jeho pozice top a left od body.
Pokud však třeba jeho rodič má position relative nebo absolute, počítá se pozice od něho.

Btw. margin a padding dělá něco jiného, avšak vypadá to podobně. Takže je důležité co zvolit. Ve zkratce: margin element odsouvá, kdežto padding element rozšiřuje směrem dovnitř.

Nahoru Odpovědět 15.1.2014 12:17
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.