Avatar
LukEEE
Neregistrovaný
Avatar
LukEEE:

Zdravím, mám problém při stylování seznamu. Udělal jsem si vodorovnou navigaci (menu) pomocí seznamu ul. Poté jsem ho externě nastyloval v css souboru což o to všechno mi to šlo. Dokud jsem neudělal další seznam s dalšími údaji na další stránce. Protože mi to bere ten styl z toho menu. Jak udělat aby ten styl byl jen pro menu? popř. nastylovat si oba seznamy podle svého.

 
Odpovědět 11.3.2013 21:38
Avatar
David
Redaktor
Avatar
David:

Pokud sem to dobře pochopil tak si dej to ul jako class menu <ul class="menu"></ul> a potom budež ve stylu to brat jako
.menu{color: red; ........}

Nahoru Odpovědět 11.3.2013 21:43
Nic néni nemožné!
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

přesně jak psal David , označ si idčkem ul na jedné i druhé stráce zvlášť a pak v css :

#prvniseznam ul {}

#druhyseznam ul {}

Nahoru Odpovědět 11.3.2013 21:44
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David
Honza Bittner:

označil bych to spíše idčkem, class se používá spíše když máš více stejných věcí ;)
pak se v tom lépe vyzná, když vidíš že je to id tak víš že je to ojedinělé :)

Nahoru Odpovědět 11.3.2013 21:49
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
David
Redaktor
Avatar
David:

jj nenapadlo mě to :D sem si to uvědomil až sem si přečtl ten tvůj komentář

Nahoru Odpovědět  +1 11.3.2013 21:51
Nic néni nemožné!
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Pomocí class se styluje, pomocí id pozicuje. Jednoduché pravidlo, které se mi osvědčilo. Je v tom podobný rozdíl jako mezi třídou a objektem v OOP.

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 9:39
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
CzMarty
Člen
Avatar
CzMarty:

tridu class radeji nepoužívej sice je zbytecne vsemu nastavovat idecko ale pak mas proste jistotu co hledat když ti něco nepujde

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 10:27
Žiješ jen jednou. Tak žij pořádně :D
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na CzMarty
Honza Bittner:

naprostá blbost .. když mám v menu více položek tak udělám snad vše najednou ne ?

můžeš to sice dělat přes ID, ale proč ?

Nahoru Odpovědět  +1 12.3.2013 13:06
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

V tom to není. Když máš v menu více položek, dá se každé menu strčit do jednoho ID.

Například máš na stránce dvě menu pod sebou. Jedno menu bude třeba hlavní navigace, druhé seznam spřátelených webů. Bude v pořádku, pokud bude mít každé menu své ID.

Pokud však obě menu budou stejného typu a nechceš tedy rozlišovat které je které, bude v pořádku, pokud budou v jedné class.

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 14:30
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Honza Bittner:

ano, mena (nav-y) nastavíš na ID, ale položky v něm (li) nastavíš na CLASS

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 17:14
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

A proč dávat class na (li), když ty položky můžu nastylovat jednotně o patro výš (ul)?

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 17:30
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Honza Bittner:

A jak chceš nastylovat položky v ul ?
To nastyluješ celé ul a ne li - položky ...

Nebo snad ne ? :)

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 18:47
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Honza Bittner:

nebo myslíš #prvnimenu li ?

Nahoru Odpovědět  +1 12.3.2013 18:51
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
CzMarty
Člen
Avatar
CzMarty:

jenze u li nemusíš zadavat ani class pokud to budes mit vse stejne jednoduse budes stylovat li

Nahoru Odpovědět 12.3.2013 19:12
Žiješ jen jednou. Tak žij pořádně :D
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Přesně tak. V HTML by se mělo nechat jen tolik odkazů na CSS, kolik je nezbytně nutné. Pokud tedy do CSS dáš

#prvnimenu {
   styl pro ul
}
#prvnimenu li {
   styl pro li
}

tak pak v HTML stačí minimum:

<ul id="prvnimenu">
   <li>položky ke kterým</li>
   <li>se už odkaz na styly psát nemusí</li>
   <li>a přesto jsou nastylovány</li>
</ul>
Nahoru Odpovědět  +1 13.3.2013 9:30
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
CzMarty
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
CzMarty:

presne tak jsem to myslel s tim ze nema pouzivat class :D
tohle je jednodussi

Nahoru Odpovědět 13.3.2013 12:02
Žiješ jen jednou. Tak žij pořádně :D
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na CzMarty
Kit:

To se nedá tak paušalizovat. To je stejné, jako kdybych tvrdil, že se v OOP nemají používat statické třídy. Jsou případy, kdy mají svůj význam, i když mnoho jich není.

Pokud chci třeba nastylovat všechny ul na stránce jedním způsobem, tak použití id nemá v těchto případech žádné opodstatnění. Pokud ze skupiny ul chci jedno _konkrétní_ menu nastylovat jinak, je vhodné použít id. id je prostě odkaz na _objekt_.

Nahoru Odpovědět 13.3.2013 12:20
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
CzMarty
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
CzMarty:

ae tak kdyz budu chtit nastylovat vsechna ul stejne tak taky nemusim zakladat class staci dat jen

ul **{styl pro ul}**
Nahoru Odpovědět 13.3.2013 12:25
Žiješ jen jednou. Tak žij pořádně :D
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na CzMarty
Kit:

To je druhý extrém, u kterého nepočítám s jiným druhem ul na stránce. Pak se samozřejmě nemusí použít ani id, ani class. Také to používám, je to velmi praktické.

Slovo "class" se dá přeložit jako třída, kategorie, skupina. "id" je odkaz na konkrétní objekt. Pokud chci všechno, nemusím se odkazovat ani na skupinu, ani na objekt.

Nahoru Odpovědět 13.3.2013 12:36
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Tato diskuze byla označena moderátorem jako nekonstruktivní a myslíme si, že nemá pro veřejnost příliš vysokou hodnotu. Členy můžete samozřejmě stále oslovit soukromě a to formou zpráv nebo chatu.

Zobrazeno 19 zpráv z 19.