Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
pcrewik:

Ahoj, tak včera som skúšal robiť s html, ale tak aby som vedel čo robím (teda nie wysiwyg-ovanie), no natrafil som na otázku. Keď si zoberiem napríklad takútu webstránku

http://web.elnet.sk/

tak keby som tam chcel prirobiť ďalšiu podkategóriu v menu (napr. o mne) tak musím zmeniť zdroják všetkých tých podstránok ?? Lebo potom ak by som mal stránku kde je dvadsať podstránok tak to by dalo celkom dosť roboty 8|.

 
Odpovědět 16.5.2011 13:38
Avatar
sczdavos
Šéf
Avatar
sczdavos:

Ahoj, jestli tě správně chápu: Chceš menu a řešíš problém že když budeš mít více souborů a budeš chtít přidat další kategorii do menu tak abys nemusel ve všech souborech onu kategorii připisovat.
Ono se to řeší tak, že si uděláš jeden soubor kde bude layout a prostředek (obsah) bude prázdný a doplňovaný obsahem načítaným z mysql. To už je ovšem ale PHP programovací jazyk a né html.
V HTML máš následující možnosti: Použít frame http://www.itnetwork.cz/index.php?… , což se mi moc nelíbí, ale je to jednoduché a pokud se ti nechce učit PHP tak doporučuji. A nebo jak říkáš ty ten hnusnej způsob rozkopírovávání, ale ten ti fakt nedoporučuju :D
Začal jsem psát seriál o PHP tak až se trošku naučíš to HTML určitě se na to koukni ušetří ti to ve výsledku mnoho práce http://www.itnetwork.cz/index.php?…

Nahoru Odpovědět 16.5.2011 14:13
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
pcrewik:

Ok ďakujem, určite sa chcem naučiť časom aj v PHP len asi by bolo najlepsie zvládnuť ako tak HTML, podla teba aká by mala byť postupnosť? asi najlepšie začať s html potom s css a potom php?

 
Nahoru Odpovědět 16.5.2011 14:20
Avatar
sczdavos
Šéf
Avatar
Odpovídá na pcrewik
sczdavos:

Určitě je potřeba naučit se prvně HTML a CSS a poté začít s PHP. Protože v PHP se bez HTML neobejdeš. Přečti si tento článek, který je i trochu teoretický a naučí tě základy HTML. http://www.itnetwork.cz/index.php?… Pak se můžeš podívat i na ty další. Ale jakmile to pochopíš tak si vystačíš s www.jpw.cz a u PHP s www.php.net :)

Nahoru Odpovědět 16.5.2011 14:26
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 16.5.2011 14:32
Avatar
sdraco
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
sdraco:

Můžeš jednoduše použít tag iframe:

<iframe src="uvodni_stranka.htm" width="100%" height="100%" name="muj_iframe"></iframe>

<a href="stranka1.htm" target="muj_iframe">Odkaz na stránku 1 do iframe</a>

Není na něm nic špatného a je přínosnější ze začátku pracovat pouze s HTML, než jít zbytečně do PHP nebo JavaScriptu, sám jsem měl iframe na webu několik let.

Nahoru Odpovědět 17.5.2011 15:05
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
pcrewik:

ok diki skusim to

 
Nahoru Odpovědět 17.5.2011 20:11
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
pcrewik:

Tak som trochu viacej pokročil s programovanim v html. Už som sa hral aj s frame metodou, aby som kôli každemu pridanemu linku neupravoval predchadzajuce stranky. No akosi ma to nebavilo a chcel som rozbalovacie menu. Tu som natrafil na css. No css už sa akosi moc nehodi použivat medzi frames (rámy). Tak som sa začal zaujmať o css. No potreboval by som poradiť. Tak ako v HTML som použil iframe metodu tak či nieco taketo neni aj v css? teda aby som nemusel upravovať vzdy vsetko len pretoze pridam novy link.
Pozeral som si zdrojak aj tejto stranky co som hore spominal http://web.elnet.sk/ no ako tak pozeram tiež použili css. Len keby teraz chceli pridať niečo do menu tak vsetky ti podzlozky by museli upravovať?

 
Nahoru Odpovědět 18.11.2011 20:31
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Čápka:

Z tvého popisu mám pocit, že vůbec nevíš, co je to CSS. CSS je jen stylovací jazyk pro HTML, který vůbec neobsahuje žádné elementy. Dotaz jestli není iframe v CSS je nesmyslný.

Nahoru Odpovědět 18.11.2011 21:30
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
pcrewik:

Ja mam na mysli napr. toto: http://www.jakpsatweb.cz/…osition.html rozdelenie webu na menu a obsah. Ano v css sa len ucim, len by ma zaujmalo ci sa taketo rozdelenie da urobit? alebo ako sa to robi? len v php?

 
Nahoru Odpovědět 18.11.2011 21:39
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Čápka:

Toto rozdělení je přes HTML elementy DIV, které se pomocí CSS pouze ostylují. Takové stránky se potom musí generovat (např. pomoc PHP), protože ručně by ses upsal.

Pokusil jsem se udělat něco podobného pro začátečníky přes tabulky, máme to tu v HTML tutoriálech (tabulkový layout). Jinak doporučuji pročíst celý seriál http://www.itnetwork.cz/index.php?… .

Nahoru Odpovědět 18.11.2011 21:45
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
pcrewik:

Teda ak tomu dobre chapem tak pokial pouzijem taketo nieco

 <div id="menu" align="right" >
<a href="">HOME</a> |
<a href="">CONTACT</a> |
<a href="">ABOUT</a>
</div>

<div id="content" align="left">
<h5>Content Articles</h5>
<p>----TELO------</p>
</div>

budem musiet pre kazdu zmenu v polozke menu upravovat predchadzajuce stranky?
cize ak to chcem slusne tak musim cez php?

 
Nahoru Odpovědět 19.11.2011 13:40
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Čápka:

Ano.

S divem je problém, že se do něj nedá kloudně napasovat iframe, hackuje se to pomocí tabulek, jak jsem se zmínil výše, napsal jsem na to tutoriál - http://www.itnetwork.cz/index.php?… .

Každý by chtěl hned dynamický web, ale ono to není tak jednoduché, zatím zkus ty tabulky. Jinak PHP tutoriály se tu brzy objeví.

Nahoru Odpovědět 19.11.2011 14:15
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
pcrewik:

Dakujem, urcite vyskusam.
Ok budem váš web sledovať.

 
Nahoru Odpovědět 19.11.2011 14:39
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 14 zpráv z 14.