Diskuze: Vloženie pozadia (background) do body

HTML a CSS HTML a CSS Vloženie pozadia (background) do body American English version English version

Avatar
valgard
Člen
Avatar
valgard:

Ahoj, mám problém s vložením obrázku ako pozadia do body mojej stránky.

Skúšam urobiť layout stránky tak ako je to tu na stránkach v HTML5 manuáli. Mám adresár web, v ktorom su podadresáre css (pre uloženie css súborov) a images (pre uloženie obrázkov). Hlavný súbor index.html je v adresári web.

Na stylovanie mám súbor layout.css, v ktorom mám na zmenu pozadia kód:
#layout-body {
background: url('images/po­zadie.jpg');
}

V súbore index.html mám potom:
<body id="layout-body>

Skúšal som to aj takto:
body {
background: url('images/po­zadie.jpg');
}

Výsledok je rovnaký, pozadie sa na stránku nepridá.

Keď to urobím tak ako je to v css3 manuáli tu na stránkach a urobím stylovanie priamo v html súbore, tak to funguje. Kód je:
<head>
<style>
body {
background: url('images/po­zadie.jpg');
}
</style>
</head>

Už neviem kde je problém. Najviac ma napadá, že má nejako zle cestu k tomu obrázku, ale neviem ako inak to urobiť. V adresári images kde mám pozadie.jpg mám aj logo.png, ktoré vkladám do hlavičky (cez img) a je v pohode. Ako background nejde ale ani to logo.

Skúšal som vložiť ten obrázok ako background do inej "tréningovej" stránky kde mám tabuľkový layout. Tam to funguje cez body, aj cez layout.body v pohode.

Vedel by niekto poradiť kde je problém ? Ďakujem.

Ospravedlňujem sa, že nemám tén kód zformátovaný, ale neviem ako to urobiť. Skúšal som to, ale nejako mi to blbne a pri pokuse o vložení kódu mi to len kopíruje ten text, čo už mám napísaný.

 
Odpovědět 30.11.2012 9:08
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na valgard
Petr Nymsa:

Máš nalinkovaný CSS soubor v HTML hlaviččce ? Tedy máš připojený CSS soubor k HTML ?

Editováno 30.11.2012 10:07
Nahoru Odpovědět 30.11.2012 10:07
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
valgard
Člen
Avatar
valgard:

Ano mám:
<link rel="stylesheet" href="css/lay­out.css" type="text/css">

Zvyšok stylovania (hlavička, logo, nadpisy, menu, ...) funguje v pohode.

 
Nahoru Odpovědět 30.11.2012 10:28
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na valgard
Kit:

Skutečně ten obrázek máš v souboru css/images/pozadie.jpg ?

Nahoru Odpovědět 30.11.2012 12:33
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
valgard
Člen
Avatar
valgard:

Hmm, tak som si skúsil urobiť v navigačnom menu odrážky ako obrázok (list-style-image). Ak vložím kód cez <style> do index.html, tak to funguje v pohode. Ak to ale robím cez externý css súbor, tak sa mi to zase nezobrazí. Druhá stránka s tabuľkovým layoutom mi zase funguje v pohode aj s externým css súborom. Je to teda rovnaké ako u prvého problému s background.

Používam Google Chrome. Kód píšem cez pspdad. Može byť nejaký problém s podporou HTML5, že sa mi to nezobrazuje ?

 
Nahoru Odpovědět 30.11.2012 12:34
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na valgard
Kit:

Skoro bych se vsadil, že ti v adresáři css chybí podadresář images.

Nahoru Odpovědět 30.11.2012 12:38
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
valgard
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
valgard:

Netušil som, že adresár images musí byť vnútri adresára css, mal som ho v adresári web, spolu s adresárom css a súborom index.html. Keď som nakopíroval adresár images do adresára css, tak už to funguje tak ako má. Díky moc.

 
Nahoru Odpovědět 30.11.2012 12:42
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na valgard
Kit:

Většinou je zbytečné vytvářet samostatný adresář pro CSS, protože v něm bývá jen jeden soubor. Když už ho však vytvoříš, klidně do něj naházej i obrázky. Odkazy v CSS se tím zjednoduší.

Nahoru Odpovědět 30.11.2012 12:45
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Wecko
Neregistrovaný
Avatar
Wecko:

Myslim, ze to co chtel "Valgard" slyset bylo, ze ma spatnou cestu k obrazku. Tedy pokud mas zvlast adr pro CSS a IMG tak se musis nejdrive dostat o uroven vys a pak teprve vstoupit do adresare img:
#layout-body {
background: url('../images/po­zadie.jpg');
}

 
Nahoru Odpovědět 30.11.2012 14:11
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Wecko
Kit:

Vzhledem k tomu, že ty obrázky jinde než v CSS asi používat nebude, bude asi logičtější je mít společně v adresáři se styly, aby tam tomu souboru layout.css nebylo smutno. Skákání po adresářovém stromu nepovažuji za nejlepší nápad.

Nahoru Odpovědět 30.11.2012 15:19
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.