Diskuze: Jaký jazyk? A jde to zvládnout s pílí?

Java Java Jaký jazyk? A jde to zvládnout s pílí?

Avatar
honza honza
Člen
Avatar
honza honza:

Po 3 rokách na střední, kde dokončuji poslední ročník a škola mě nenaučili nic ani já jsem se nic svou leností nenaučil se chci posunout někam dál. Baví mě jen věci co souvisí s IT. Vždy jsem se chtěl zkusit naučit nebo spíš zkusit programovat. Chtěl bych se zeptat v jakým jazyku bych to měl zkusit mě po článkách a co jsem přečetl fórech zaujmulu PHP, C# a nejvíc Java především protože je multiplatformní (Android..) , ale není to největší podmínka. Jsem naprostý začátečník kdybyste se mě zeptali co je nějaký string v tom programování co jsem koukal nic neodpovím. Jde mi o to jestli se to vůbec můžu naučit a asi se nenaučí programovat každý . Určitě si nemyslím, že během půl roku třeba to budu umět nebo tak to ne... Někde jsem četl, že když na začátku nevím jak moc neumí naprogamovat třeba tetris, že k tomu nemá přepoklady nevím co je na tom pravdy. Když si někde vykliknu co hledají zaměstnance co umí programovat a ukáže se tam co musí umět ani si neumím představit jak se to dělál..

Díky za Váš názor

 
Odpovědět 27. září 9:27
Avatar
Erik Báča
Člen
Avatar
Odpovídá na honza honza
Erik Báča:

Musíš to zkusit, časem poznáš jestli tě to baví a jestli to zvládneš, jazyk si musíš vybrat sám, klidně jich zkus i víc, přečti si tenhle článek a podle něj se rozhodni.

http://www.itnetwork.cz/jak-zacit-programovat-tvorit-aplikace-programy
Nahoru Odpovědět  +2 27. září 9:36
Když mi dáš mínus, napiš proč!
Avatar
Petr Kunčar
Redaktor
Avatar
Petr Kunčar:

Zacatky jsou vzdy tezke.

To, ze je java multiplatformni pro tebe tedka uplne vyhoda neni, kdyz se to chces naucit.
Vyhoda javy, kdyz s ni zacnes, je v tom, ze te od zacatku uci dodrzovat nejake pravidla, jak psat kod, aby byl prehledny atd. Moderni vyvojova prostredi jsou k tomu i urcena.
Nevyhoda je, ze aby jsi neco videl napr na webu je nejlepe pouzit nejaky framework. A rek bych, ze pro tebe nevyhoda je i to ze je objektova.

Pokud pouzijes trebas php, javascirpt, c atd. Tak kod hned uvidis na webu a bude te to vice bavit (kazdeho to bavi kdyz se mu neco ukazuje a muze se tim pochlubit kamaradum, nez kdyz se mu vypisuji nejaka cisla do konzole).
Nevyhoda je, ze to nejspis ze zacatku budes mastit, jak ti to prijde pod ruku.

Ja bych ti osobne doporuci, jit cestou nejakeho neobjektoveho jazyka (ci jazyka, co podporuje oba pristupy). A poradne si osvojit zaklady programovani. Az budes plne ovladat typy, datove struktury, funkce ... atd. Tak se zacat ucit objektovy pristup. A jak vse bude mit v malicku, tak navrhove vzory a architekturu.

Hlavni asi je, je pochopit proc to dela co to dela. Znam hodne programatoru, kteri voli styl programovani, skopiruju - jede to - jdu od toho - su spokojen. To neni uplne dobry pristup. Kdyz se to, co slo predelava, ci to nejde, tak to hodne boli.

 
Nahoru Odpovědět  -5 27. září 9:43
Avatar
pocitac770
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Petr Kunčar
pocitac770:

Nevím, proč všichni do lidí drťej, ať jdou jako první na web. Ok, je to "modernější". To by se dalo jako důvod použít. Ale na druhou stranu, ty mu tu doporučuješ neobjektový jazyk? Tak proč PHP? Proč JavaScript? To jsou objektové jazyky. A céčko pro začátečníka není také moc vhodná volba, ano jde o úplné základy a po tom bude všechno hračka, ale je vhodnější začít s něčím jednodušším. K tvému "neobjektovému jazyku", říkáš, že to je jazyk, který podporuje oba přístupy. Pak to ale není neobjektový jazyk, když ho podporuje, ne? Trochu hloupost. Navíc zde zmíněné jazyky (C#, Java, PHP) by tak kvalifikovat šly, ano, jde v nich programovat bez objektů, je to sice složitější, než použít moderní objekty (když opomineme to, že je celou dobu skrytě používáme nativně), ale upřímně, je to téměř nastejno, jako čistě bez objektů, jen máme tu možnost si to usnadnit.

 
Nahoru Odpovědět  +8 27. září 11:59
Avatar
Lubor Pešek
Člen
Avatar
Lubor Pešek:

nevyhoda je i to ze je objektova.

pěkná blbost.... právě že objektové programování lze daleko snadněji pochopit, než strukturované, protože si člověk představí právě tu vzájemnou komunikaci objektů....
A jestli by v Javě měl začínat hned s EE, tak by ho přešlo hned při konfiguraci mavenu....V SE taky vidíš výsledky hned - hold je nemáš online, ale to mu myslím nemusí vadit-.-

A teď k tomu začátku - jako vždy a všem, tak i teď a tady doporučím knížku Rudolfa Pecinovského - Myslíme objektově v jazyku Java (1. nebo 2. vydání, je to to samé, ale 2 má upravené tu a tam nějaké překlepy, kterých není moc)

Jestli to budeš trošku chápat a půjde ti to, tak si pořiď tu knížku. Je dobře, že neumíš programovat, naučí tě rovnou OOP a nějaké cykly, podmínky a výpisy.... to už je otázka syntaxe (to se pak budeš učit i v jiných jazycích za víkend samostudia), ale jak budeš umět programátorsky myslet, máš vyhráno - a to tě tato knížka naučí.

PS: jestli to bereš vážně, investuj do studia. Kupuj si zdejší bodíky pro články a sháněj knížky. Hledej hlavně velké bible, které mají v sobě examply a jak jsem psal - zační touto knížkou:

cena je v průměru kolem 600,- (cca korunu za stránku:) )
Ale doopravdy, stačí mít logické myšlení a všechno tě ta knížka naučí, krok za krokem. Není to nějaká příručka typu -takhle to udělej, tak to má být, musí to fungovat apod.
Ale např.: malý úryvek:
> Zkuste např. v prvním příkazu nahradit první nulu výrazem 0/0
prostě s tebou projde i různé chyby a jak se z nich dostat nebo jak je řešit... Ruda je skvělý!!
https://www.alza.cz/…-d409642.htm?…

Nahoru Odpovědět 27. září 12:10
Existují dva způsoby, jak vyřešit problém. Za prvé vyhoďte počítač z okna. Za druhé vyhoďte okna z počítače.
Avatar
Lubor Pešek
Člen
Avatar
Lubor Pešek:

ty vole, poprvé souhlasím s počítačem770:D:D

Nahoru Odpovědět  -1 27. září 12:10
Existují dva způsoby, jak vyřešit problém. Za prvé vyhoďte počítač z okna. Za druhé vyhoďte okna z počítače.
Avatar
Zdeněk Pavlátka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na honza honza
Zdeněk Pavlátka:

Osobně bych ti jako začátečníkovi doporučil C#, jednak si myslím, že je celkem snadné na naučení (a pochopení), jednak má dobrou dokumentaci. Když v něm pokročíš, budeš moci tvořit i pro jiné platformy (např. Xamarin - Android, ASP.NET - Web). Nebo můžeš přejít na jiný jazyk, nebude to tak těžké, když už budeš chápat princip.
Rozhodně si myslím, že bys určitě měl začít s objektovým jazykem, který objekty vyžaduje - jako Java nebo C# (nebo např. Visual Basic - tady záleží na tom, co ti bude lépe vyhovovat, jestli odsazování řádek nebo závorky).

Já osobně začal u C++, a ačkoli mi to dalo spoustu užitečných teoretických znalostí, nemyslím si, že je to vhodné pro začátečníky.
A přesně jak jsi psal, během půl roku se to asi nenaučíš. Jde tu o kombinaci zkušeností a znalostí. Zkušenosti získáš experimentováním a znalosti z online tutoriálů nebo knih, ale bude to chvíli trvat.

Zkus si projít prvních pár dílů některého zdejšího tutoriálu a uvidíš jak tě to bude bavit. ;)

Nahoru Odpovědět  +2 28. září 18:48
Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi programátor.
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na pocitac770
Taskkill:

Proč JavaScript? To jsou objektové jazyky.

Nesouhlasím, vím že na tom nezáleží, ale prostě to nemůžu neříct. Takže říkám, že to tak není, JavaScript je implementace funkcionálního jazyka, s podporou OOP.

 
Nahoru Odpovědět 29. září 8:38
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.