Avatar
ilbinek
Člen
Avatar
ilbinek:

Ahoj,
dělám projekt do školy, docházkový systém. Z mikrokontroléru můžu poslat http request GET (aspoň tak to mám zatím vyřešené) s parametrem ?id=xxx. Teď mi jde o serverovou část, kterou jsem povodně chtěl psát v Javě. Jednoduše by se zaznamenal čas a id z url a zapsalo by se to do databáze. Potom zase vypisování kdo, kdy a jak dlouho byl přítomen, možnost přidat/odebrat uživatele, ruční příchod, odchod a úprava záznamů. Moje otázka je ta, jestli na to není Java moc robustní. Všude jsem teď četl, že je na to až moc zbytečná. V ní mám nejvíce znalostní. Díky za reakce a popřípadně návrhy na jiné jazyky!

 
Odpovědět 1. listopadu 21:56
Avatar
Elisse
Člen
Avatar
Odpovídá na ilbinek
Elisse:

Osobně na záležitosti, kde člověk napíše 200 řádků a hotovo používám rád Python :)

 
Nahoru Odpovědět  +1 1. listopadu 22:11
Avatar
ilbinek
Člen
Avatar
Odpovídá na Elisse
ilbinek:

Rád bych s tím šel i do SOČ. Takže Python by na to úplně stačil? Nevím jestli z mého popisu jde poznat, že potřebuju i jednoduchý frontend. :D v Pythonu jsem nikdy nedělal, díky za možnost, počkám na ostatní návrhy a pak se rozhodnu podle toho, čeho bude nejvíce ;)

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:13
Avatar
Elisse
Člen
Avatar
Odpovídá na ilbinek
Elisse:

Používám Python v práci na nějaké kratší záležitosti a šíleně to urychluje vývoj. Nicméně frontend je asi horší, Jsou na to nějaké nástavby pro okenní aplikace Nějaký IronPython, Tkinter nebo i Qt se dá použít, ale s tím jsem nikdy nepracoval, mě stačí konzolka :)

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:18
Avatar
Elisse
Člen
Avatar
Odpovídá na ilbinek
Elisse:

Nicméně tvá původní otázka jestli je vhodná, je to bych řekl čistě na tobě, pokud máš rád Javu jdi do toho, Pokud jde o takovédle "menší" projekty, je to spíš o tom co člověku vyhovuje :)

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:20
Avatar
ilbinek
Člen
Avatar
Odpovídá na Elisse
ilbinek:

Nechci se s tím piplat šest měsíců. První věc co bude fakt něco dělat :D frontend mi jde o webovky. Generované stránky na kterých by se to vše dalo jednoduše nastavit.

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:22
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Marian Benčat:

Asp.net core. Základ je 15 radek kódu. Pak si tam přídas mvc balík a máš i generování frontendu. Nic lepšího v současné době neexistuje. A to v žádném ohledu kromě kvality dokumentace. Java je zhruba 10 let pozadu. V něčem 20.

 
Nahoru Odpovědět  ±0 1. listopadu 22:28
Avatar
ilbinek
Člen
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
ilbinek:

Ok díky za návrh. Tutoriály tady na itneteorku budou stačit, nebo mám zabrouzdit do hlubin internetu a hledat jinde? :)

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:41
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na ilbinek
Marian Benčat:

Tady tuším vůbec nic na .net core není.

https://docs.asp.net

Bohužel. Je to WIP, ale mělo by ti to stačit ted

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:42
Avatar
ilbinek
Člen
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
ilbinek:

Ok díky. Určitě zkusím projet ;) kdyžtak bych mohl využít nějaké rady, kdybych byl v koncích, doufám. Ne? :D

 
Nahoru Odpovědět 1. listopadu 22:45
Avatar
Vojta Bereščák:

Kazdej ti samozrejme tady rekne jak ten jeho jazyk je vhodnej. Do vyberu vhodnosti totiz i patri casova narocnost pro danyho programatora ("jak s tim umi"). Ja mam taky javu rad a zkusim ti nastinit jedno mozny reseni s ruznyma variacema:

Tomcat jako server

frontend

  • pro API staci servlet, nebo to muzes mit jako REST a pak JAX-RS (napr. Resteasy)
  • pro web bud JSP nebo pokud se chces vic tak JSF + PrimeFaces

business

  • pokud to nechces prasit primo do controlleru tak CDI, tahat se s celymi EJB je pro tebe zbytecnost

data

  • bud jednoduchy JDBC nebo spis JPA (treba hibernate)

skrz to cely muze jit bean validation

vyhody:

  • pokud to umis velice rychle
  • pokud budes dodrzovat nejakou 3 vrstvou achitekturu tak velice snadna rozsiritelnost funkcnosti + velice prehledny kod
  • multiplatformnost pokud to nekde budes predvadet

nevyhody:

  • pokud to neznas je tam nejaka casova vstupni bariera (ale za me, stoji za to ji prekrocit)

ten zaklad se da splacnout za 2 vecery pokud to znas. Tyden az 14 dni pokud se vse budes ucit, ale pak ty technologie lze vyuzit kdekoli.

Jinak toto neni prispevek "urcite jen java", jen nastin jakou cestou se vydat (tech cest v jave najdes desitky a obcne stovky).

Editováno 2. listopadu 10:29
 
Nahoru Odpovědět  +1 2. listopadu 10:29
Avatar
Atrament
Člen
Avatar
Odpovídá na ilbinek
Atrament:

Jasně že se na to Java hodí a pokud už ji znáš, tak není co řešit. Otázka je spíš jaké technologie zvolit a tady ti každý poradí nějakou jinou, především tu co sám ovládá a tudíž má subjektivní pocit, že je to nejlepší možnost :)

Já si myslím, že pro tak jednoduchý projekt by sis plně vystačil s Java EE, vůbec bych se asi nezabýval nějakými alternativami, Java EE má obvykle parádní podporu přímo v IDE a je součástí JDK, takže akorát založíš v IDE nový projekt a jedeš. Nemusíš řešit žádné externí knihovny a podobně.

Nicméně pokud by ses cítil dobrodružně a chtěl využít příležitosti naučit se něco co by se ti v budoucnu mohlo hodit tak se podívej na framework Spring https://spring.io/projects to je v současné době takový průmyslový standard při tvorbě webových aplikací v Javě. Je tam sice ona určitá vstupní časová bariéra, ale ta je i u výše doporučovaného asp.net core.

Další možnost, která dává ve tvém kontextu smysl je některý z tzv. microframeworků jako třeba Spark nebo Ninja, které jsou zaměřené na jednoduchost použití. Asi nebudou tak robustní a výkonné jako třeba ten Spring, což tě nemusí u jednoduchého docházkového systému trápit, ale o to jednodušeji a rychleji se je pravděpodobně naučíš.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
 
Nahoru Odpovědět  +1 2. listopadu 11:25
Avatar
Vojta Bereščák:

Souhlasim s Atramentem, jen bych asi doplnil ze tahat kvuli tomuhle celej EE server (napr. JBoss) je zbytecny. EE servery pri startu loaduji vsechny knihovny, aby naplnili EE specifikaci a ty z nich budes potrebovat jen zaklad. Sel bych opacnou cestou. Vem Tomcata (ten ma v sobe defaultne jen web container) a to co potrebujes z ee (JAX-RS, JPA, JSF,...) tak natahej jako knihovny. Budes presne vedet co tam davas a bude to rychlejsi.

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 11:42
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Vojta Bereščák
Marian Benčat:

a prave proto, je java 10 let pozadu.

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 12:22
Avatar
Atrament
Člen
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Atrament:

Nějaké konkrétní příklady údajné zastaralosti Javy a oné úžasné modernosti asp.net bys tam neměl? Aby to nevypadlo tak, že se tu jenom snažíš vyvolat klasický flame?:)

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 13:23
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Atrament
Marian Benčat:

Prave kdybych to napsal jsem, tak to tady jen fanboyové (čti Čapka) uzavřou, že je to flame. Takže pokud neco chces, napis mi do zprav a ja ti to tam az budu mit cas objasnim.

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 13:41
Avatar
Atrament
Člen
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Atrament:

Já nic moc objasňovat nepotřebuju, já mám v boji Java vs .Net jasno :) Jenom jsem ti chtěl dát najevo, že to tvoje flamebaitování ohledně Javy není na místě. Pokud chceš někomu doporučit .Net tak fajn, žádný problém, je to zcela validní doporučení v kontextu tohoto vlákna, ale není třeba přitom zhazovat ostatní platformy subjektivními pocity a nepodloženými výpady.

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 13:49
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Atrament
Marian Benčat:

Hele, ja te tady dal nemusim o nicem presvedcovat. Delej si v cem chces. On se ptal na nazor na javu a pokud ne, tak co pouzit jineho. Ja rekl javu ne, protoze je "podle me" 10 let pozadu a doporucil jsem .NET, takze muj komentar je zcela validni a ty se buďto jdi bodnout, nebo si na mě klidně vyžádej BAN.

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 13:52
Avatar
Atrament
Člen
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Atrament:

Buď se nauč diskutovat jako dospělý člověk, a nebo se do diskusí raději vůbec nezapojuj.

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 13:54
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Atrament
Marian Benčat:

Já se hádám jen s lidmi, které považuji za takové, kteří mají na debatu dostatečné know-how. Tebe za to nepovažuji. Takže mě prosímtě neotravuj a nekompostuj tu diskuzi. Já jsem mu odpověděl na dotaz. Jemu se dokonce líbil, to ty si se tu snažil ptát přímo mě na javu. takže ještě jednou. Neotravuj mě prosímtě.

 
Nahoru Odpovědět  -1 2. listopadu 13:55
Avatar
Atrament
Člen
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Atrament:

Neboj už nebudu, očividně jsi vůbec nepochopil co jsem se ti snažil říct...

 
Nahoru Odpovědět 2. listopadu 14:26
Avatar
ilbinek
Člen
Avatar
ilbinek:

Děkuji všem za názory. Nakonec asi zkusím Javu s nějakým tím frameworkem ;)

 
Nahoru Odpovědět 5. listopadu 12:51
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 23 zpráv z 23.