Diskuze: SQLite - problém s diakritikou

Java Java SQLite - problém s diakritikou

Avatar
mc
Člen
Avatar
mc:

Čau, neřešil jste tu někdo problém problém s řazením SQLite databáze. Pokud chci seřadit záznamy v dotazu pomocí ORDER BY tak je databáze řadí nekorektně (alespoň z pohledu české abecedy). Např. pokud chci seřadit záznamy (šiška, dýmka, zámek, kuře, kurník), vzestupně to dopadne takto (šiška, dýmka, kuře, kurník, zámek). Nevíte jak to vyřešit?

 
Odpovědět 3.6.2013 14:13
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mc
Kit:

Sort pro Unicode není v SQLite dořešen a vývojáři ho asi řešit nebudou, protože by to zvětšilo velikost knihovny SQLite asi na čtyřnásobek. Tomu se chtějí vyhnout, chtějí, aby zůstala "lite". Neoficiálně sice patch existuje, ale na hostingu stejně nebývá.

Nejlépe asi bude, když výstupní data seřadíš až v Javě. Java řadit umí.

Nahoru Odpovědět 3.6.2013 14:21
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mc
Člen
Avatar
Odpovídá na Kit
mc:

No problém je, že data Cursor předávám adaptéru a zobrazuju v ListView. Pokud budu data z Cursoru převádět do pole objektů tak to nebude moc šetrné k baterce zařízení. Navíc by se na mobilu pravděpodobně taková operace projevila nějakým zásekem.

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2013 14:38
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mc
Kit:

Pokud počet řazených položek nepřekročí pár tisíc, tak bych to moc neřešil. Zkusil sis to už? Podle mne tam výkonový propad nebude žádný.

Kromě toho ta data určitě nebudeš převádět do pole objektů.

Další možností je implementovat vlastní české řazení do SQLite napsané v Javě. Ani by to nemuselo být moc dlouhé, de facto by mělo stačit sdělit SQLite, kterou porovnávací javovskou funkci má použít.

Nahoru Odpovědět 3.6.2013 14:47
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mc
Člen
Avatar
mc:

1.varianta: Něbyl by nějakej hint jak to udělat bez kolekce objektů?

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2013 15:03
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na mc
David Čápka:

Můžeš si tu řadící funkci napsat na míru, projede položky a vybere jen ty, které začínají diakritickým znakem. Zařadit položku na správné místo by pak mělo být velmi rychlé a neříkej mi, že jich bude mnoho.

EDIT: Ono se to vlastně může projevit i u druhého znaku. Záleží, jak moc ti to vadí. Jinak ti nezbude nic jiného, než si SQLite opatchovat nebo to seřadit sortem.

Editováno 3.6.2013 15:10
Nahoru Odpovědět 3.6.2013 15:08
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
mc
Člen
Avatar
Odpovídá na David Čápka
mc:

Taky mě napadlo, že bych to setřídil, ale Cursor neumožňuje abych data v něm nějak třídil.

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2013 15:19
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mc
Kit:

Nejprve jsi psal o poli, teď píšeš o kolekci.

SQLite se dá téměř libovolně rozšiřovat o další funkce. Funkce na české porovnávání bude na 3 řádky. Už jsi ji mohl mít napsanou.

Nahoru Odpovědět 3.6.2013 15:22
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

Stejně nepochopím, že v dnešní době něco neumí UTFko, určitě bych tuto DB nepoužil.

Nahoru Odpovědět 3.6.2013 15:30
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

SQLite umí UTF-8. Jen je ta podpora ořezaná na minimum, protože by bylo zbytečné mít 2× podporu českého řazení v jedné aplikaci.

Nahoru Odpovědět 3.6.2013 15:51
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

Ve spoustě aplikací to prostě není potřebné. Řetězce napsané v UTF-8 se ukládají a selektují normálně, což se třeba o MySQL v defaultní konfiguraci říct nedá.

Na web, tedy jedno z nejprimitivnějších použití databáze, je SQLite mnohem výhodnější než MySQL.

Nahoru Odpovědět 3.6.2013 16:01
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mc
Člen
Avatar
mc:

Vytvořit si funkci v SQLite byl první nápad. Bohužel SQLite API pro Android SDK nepodporuje sqlite3_create_fun­ction. S tím polem to byl pře(řek/pis). Měl jsem na mysli kolekci. Bohužel nemám možnost použít jinou databázi.

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2013 16:16
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mc
Kit:

Zkus to řadit až v Javě:

Collator c = Collator.getInstance(new Locale("cs"));
Collections.sort(list, c);
Nahoru Odpovědět  +1 3.6.2013 16:41
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mc
Člen
Avatar
mc:

No zkusím vytvořit wrapper toho cursoru a vytvořit si tam metodu sort. Když to setřídím tak si vytvoří kolekce intů s pozicema v rámci původního cursoru. Přepisem metod pro získávání hodnot z cursoru bych pak dostával hodnoty z těch pozic v původním cursoru. Výkonnost asi nebude kdovíjaká, ale myslím, že to bude lepší než vytvářet kolekci objektů s těma prvkama. Nevidíte v návrhu řešení nějakej zásadní problém, kterej by mi unikl?

 
Nahoru Odpovědět 3.6.2013 17:54
Avatar
Crusty
Člen
Avatar
Crusty:

hledej na googlu collate localized

Editováno 16.7.2013 19:07
Nahoru Odpovědět 16.7.2013 19:06
www.2ox.cz
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 15 zpráv z 15.