Avatar
dinokino
Člen
Avatar
dinokino:

Dobrý den, učím se vlákna v javě a u "snychronizovaných metod" jsem narazil na problém. Mám Hlavní třídu:

public class Vlakna {

        public static void main(String[] args) throws InterruptedException {
                TridaVlakna tridaVlakna = new TridaVlakna();
                TridaVlakna tridaVlakna2 = new TridaVlakna();
        }

}

A dále třídu s názvem "TridaVlakna":

public class TridaVlakna extends Thread {
        Thread v;
TridaVlakna(){
        v = new Thread(this);
        v.start();
}
        @Override
        public void run() {
                this.zobraz();
        }
        synchronized void zobraz(){
                System.out.print("(");
                try {
                        Thread.sleep(1000);
                } catch (InterruptedException e) {
                        // TODO Auto-generated catch block
                        e.printStackTrace();
                }
                System.out.print("ab");
                try {
                        Thread.sleep(1000);
                } catch (InterruptedException e) {
                        // TODO Auto-generated catch block
                        e.printStackTrace();
                }
                System.out.println(")");
        }

}

Problém je ten, že mi program do konzole vypíše text:
""((abab)
)" místo očekávaného:
"(ab)
(ab)"
Nevím proč mi "nefunguje" synchronizace metody "zobraz". Neví někdo co s tím?? :)

 
Odpovědět 15.12.2015 14:57
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na dinokino
Taskkill:

jsi si jisty ze se ma vypsat (ab) (ab) ? protoze ja co si dobre pamatuju tak vidim beh programu takhle ... spustis jedno vlakno (ulohu), jelikoz v konstruktoru vlakno startujes, pak uz se to bere samostatne ... vypises v prvnim vlaknu zavorku ...spustis druhy vlakno ...zase konstruktor a jedes ... druha zavorka ... ubehla vterina na prvnim vlaknu..napise se ab ...ubehla vterina na druhem... tedy dalsi ab ... dobehla vterina na prvnim ... zavorka..vterina na druhem dalsi zavorka... a pokud se vubec nepletu.. tak nevidim, ze bys nekde synchronizoval... na to jsou prece v jave veci jako zamky a podobne.. treba pro pristup ke zdrojum a tak.. no hadam ze se k tomu urcite vyjadri i nekdo, kdo ti poradi jak dosahnout toho co chces...ja ti zatim jen reknu, ze tady nevidim problem ...proste se deje to, cos napsal..

 
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 15:12
Avatar
coells
Redaktor
Avatar
Odpovídá na dinokino
coells:

Protože když napíšeš synchronized void zobraz(), provádí se synchronizace nad instancí třídy, ve které je metoda zobraz() definovaná.
Pokud vytvoříš dvě různé instance, máš dva různé objekty, nad kterými zamykáš, a které spolu nesouvisí.

Na chvíli budeme předpokládat, že metoda zobraz() je public a pak stačí přepsat main do tvaru, kdy budeš mít jedinou instanci a už dostaneš požadovaný efekt.

public static void main(String[] args) throws InterruptedException {
        TridaVlakna tridaVlakna = new TridaVlakna();
        tridaVlakna.zobraz();
}

Druhou chybu máš v kódu při vytváření vlákna.
V Javě nikdy nevytvářej vlákna v konstruktoru, je složité vysvětlit, proč se to nesmí dělat, takže to jednoduše nedělej.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
 
Nahoru Odpovědět  +2 15.12.2015 15:53
Avatar
Odpovídá na coells
Lukáš Hruda (Luckin):

"V Javě nikdy nevytvářej vlákna v konstruktoru..."
Tím vytvořením myslíš skutečně vytvoření nebo spuštění?

 
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 16:20
Avatar
coells
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Lukáš Hruda (Luckin)
coells:

V terminologii Javy spuštění, v terminologii vláken vytvoření.

 
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 16:32
Avatar
Odpovídá na coells
Lukáš Hruda (Luckin):

Jsem si říkal, co by vadilo na vytvoření objektu v konstruktoru :D

 
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 17:18
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Taskkill:

Prehlidl jsem, ze je metoda synchonized ... omlouvam se tim padem za mystifikaci

 
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 18:05
Avatar
B42P6
Člen
Avatar
B42P6:

Ako už bolo spomenuté voláš inštančnú metodu, čo znamená že každá inštancia má "vlastnú" metodu. Riešením by mohlo byť deklarovať metodu zobraz() statickú čo znamená, že by patrila triede a tým pádom zdieľajú všetky inštancie tú istú metodu. BTW kód metódy je uložený v pamäti len raz, v tomto prípade ide o to ,na ktorom objekte bola metóda volaná.

Editováno 15.12.2015 18:33
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 18:31
'long long long' is too long for GCC
Avatar
dinokino
Člen
Avatar
dinokino:

Děkuji za odpovědi, neuvědomil jsem si, že vytvářím 2 instance, které mají každá svoji metodu zobraz(). :)

 
Nahoru Odpovědět 15.12.2015 20:24
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 9 zpráv z 9.