Diskuze: Datum publikace článků, menu v JS

JavaScript JavaScript Datum publikace článků, menu v JS

Avatar
Michal Hagrid Ahedov:

Mám trochu problém s tím, že u článků nemůžu najít datum jejich publikace. Každopádně jsem chtěl podotknout, že tabulkové layouty už nejsou dávno validní a nepodléhají standardům. Takže bych se zaměřil spíš na práci s bloky.

Odpovědět 22.4.2012 14:40
I vepřík je rozptýlen, setká-li se s motýlem.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Michal Hagrid Ahedov
David Čápka:

Článek je aktuální a pojednává o statickém webu, ve kterém layout jinak neuděláš. Tabulky jsou naprosto validní, jsou pouze nesémantické, což je obrovský rozdíl (navíc je to na začátku článku zmíněno).

Pokud "bloky" myslíš DIVy, tak takový layout se používá ve chvíli, kdy obsah webu generuje nějaký serverový skript do šablony, tedy pokud autor webu umí kromě HTML nějaký další jazyk. Tento tutoriál učí základy HTML a využívá odlišnosti v renderování tabulky pro vložení rámců, které do divu takhle nevložíš.

Rámce umožňují mít napsaný layout pouze jednou, bez nich by uživatel musel mít navigaci přítomnou v každé stránce a ručně měnit 100 souborů při přidání položky menu by se asi lidem nelíbilo. Skript to udělá na serveru za nás, ale jak jsem řekl, toto je pro začátečníky, je to dobře napsané, validní a aktuální.

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 15:39
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Michal Hagrid Ahedov:

Nevim, asi bych se trochu hádal. Někde jsem četl články o tom, že web pozicovaný pomocí tabulek je přežitek. Všechno lze udělat pomocí divů. Na výpis menu nepotřebuješ iframe, ale jen se naučit jednu řádku v JS a dělat to jako externí js file. Což zvládne i začátečník, když mu to v článku nabídneš. Internetové čtečky tabulkové layouty nezvládají. Web se čte po buňkách a ne vždy to má smysl. Navíc se musí čekat až načte celá tabulka a ne její části. Aspoň v okamžiku, kdy jsem se tomu věnoval, to tak bylo. Jestli to už neplatí, rád se nechám nasměřovat na nějakou odbornou literaturu, abych nebyl pozadu:-)

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 15:46
I vepřík je rozptýlen, setká-li se s motýlem.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Michal Hagrid Ahedov
David Čápka:

Ano, je to přežitek, ale musíš si uvědomit, že to je tutoriál pro lidi, co neumí ani HTML, natož nějaký JS. Tabulkový layout je cesta pro začátečníka, jak si vytvořit pěkný web, který se dobře spravuje, je validní a dobře vypadá. Jinak nevidím s tabulkovým layoutem jediný problém, kromě toho, že to není in, čtečky používá naprosté minimum lidí a na ty začátečnické pokusy to stejně nevadí. Navíc nevidím důvod proč by tyto stránky čtečka neměla přečíst, tabulka je validním obsahem webu a předpokládám, že čtečka dokáže přečíst obsah tabulky, to by jinak nebyla k ničemu. Jediný problém může být s rámci, ale to samé máš s tím svým JavaScriptem.

DIVový layout je pro pokročilé uživatele a bez dalšího jazyka ho neuděláš. Přece nebudu do HTML tutoriálů míchat JS nebo PHP, už takhle stačí, že se musí učit navíc CSS.

Tvoje argumentace není na místě, je to asi jako kdybys někomu říkal, ať se nezatěžuje newtonovskou fyzikou a jde rovnou zkoumat kvantové paradoxy a časoprostory, protože je to mnohem zajímavější a newtonovská fyzika je už přežitek. Problém ale je, že k tomuto musí perfektně znát a chápat tu newtonovskou. Stejně tak nejprve musíš dokonale umět HTML než si začneš lámat hlavu s nějakými skripty.

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 17:40
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Drahomír Hanák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Michal Hagrid Ahedov
Drahomír Hanák:

Generovat zrovna menu JavaScriptem není moc dobrý nápad z hlediska SEO. Vyhledávače většinou umí číst jen kód vygenerovaný serverem (přes PHP, Python, C#, Javu apod.). Je jasné, že tohle začátečníka asi nebude zajímat, ale na druhou stranu je dobré je k tomu vést. JavaScript bych použil jen v případě, že je celá aplikace napsaná v JavaScriptu a dotazování na server není tak časté nebo není vůbec (nebo je asynchronní). Příklad takové JavaScriptové aplikace je třeba Twitter.

Osobně jsi myslím, že by bylo nejlepší vést uživatele k psaní HTML5 značek.

 
Nahoru Odpovědět 22.4.2012 17:53
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
David Čápka:

A je v HTML5 něco, co řeší navigaci mezi stránkami?

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 18:21
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Drahomír Hanák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Drahomír Hanák:

Existuje tag <nav>, který určuje navigaci. Nicméně ta moje poznámka na konci se ani tak nevztahovala k tomuto článku nebo k navigaci. Byla myšlena spíš obecně. HTML5 totiž přináší spoustu nových značek, které nahrazují značku div v různých situacích a když už je použit HTML5 doctype, bylo by dobré je využívat.

 
Nahoru Odpovědět 22.4.2012 18:39
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
David Čápka:

Já jsem v tomto seriálu k DIVům zatím nedošel, myslím, že je toho v základním HTML i CSS dost :)

Plánuji potom pokračování, které se propojí s Mirkovým PHP seriálem.

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 18:54
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Drahomír Hanák
Kit:

Se specializovanými značkami z HTML5 jsem dost konzervativní. Označení pojmenovaným DIVem je jen o něco málo delší a můžu si je pojmenovat jak chci (hlavicka, paticka, levemenu, dolnireklama, ...)

Kromě toho se mi z AJAXu lépe ovládají pojmenované DIVy než značky, protože jsou jedinečné.

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 19:46
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Drahomír Hanák
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Drahomír Hanák:

Těmhle značkám můžeš taky dávat unikátní ID a taky se to tak dělá. Používají se hlavně k přesnějšímu rozdělení stránky. Časem toho budou využívat i vyhledávače. Google už dokonce umí indexovat obsah podle speciálních značek HTML5. Podle mě je to dobrá věc. Je to přehledné a dá se tak někdy i líp stylovat víc bloků. Například pro články je tag <article>, pro bloky nadpisů <hgroup> apod. HTML5 není jen o jiném doctypu, ty značky tam na něco jsou ;)

 
Nahoru Odpovědět 22.4.2012 19:59
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

Jediný rozdíl je v sémantice, aby prohlížeč chápal, co v tom elementu je. Jinak je přeci úplně jedno, jestli si dám idčko k elementu nav nebo div.

Nahoru Odpovědět 22.4.2012 20:02
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 11 zpráv z 11.