Diskuze: Vývojové prostředí pro tvorbu HTML + Javascript

JavaScript JavaScript Vývojové prostředí pro tvorbu HTML + Javascript

Avatar
petrph
Člen
Avatar
petrph:

Chtěl bych se pozeptat zde přítomných profesionálů, zda by mi mohli doporučit nějaké vhodné vývojové prostředí pro tvorbu HTML stránek s Javascriptem. A to tedy z hlediska možnosti kontroly syntaxe (nechci říct ladění, to už bych chtěl moc) . Prošel jsem spoustu vývojových prostředtí,jak v počítači, tak online a všechny mají tu nepříjenou vlastnost, že jestli je v Javascriptu sebemenší chybička syntaxe (nebo chybné propojení na Id prvku v HTML), tak ticho, prostě se script vůbec nespustí a těžko hledat proč. Co jsem četl, tak aspoň nějaké kontroly syntaxe by mohlo dělat Visual Studio s Web Essentials. umí to, nebo bych stahoval zbytečně několil GB dat? Díky za každou radu

 
Odpovědět 30. září 15:08
Avatar
P(r)D
Člen
Avatar
P(r)D:

zkus PSPad, nebo Visual Studio Code, neni to velkej objem dat na stahování, je to free a třeba ti jeden z nich bude vyhovovat

 
Nahoru Odpovědět  -2 30. září 15:19
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na petrph
patrik.valkovic:

Já můžu doporučit WebStorm, ale je placený. Ovšem pokud si student, tak jej máš zdarma. Pokud ani to ne, tak WebStorm nabízí EAP (Early access program), který je zdarma a budeš tam mít nejnovější novinky, které se ještě do konečné verze nedostali. Samozřejmě nemusí být úplně stabilný, ale nějakou dobu jsem EAP používal a neměl jsem problém.
https://confluence.jetbrains.com/…WebStorm+EAP

Nahoru Odpovědět  +7 30. září 15:21
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na petrph
Taskkill:

PSPad je minulost, webstorm zase zbytečný overkill. Já přešel z WebStormu na Atom, kontroluju syntax eslintem, do atomu má plugin. Je příjemný na používání a má rozsáhlou podporu komunity.
Googluj github atom

Editováno 1. října 9:45
 
Nahoru Odpovědět  ±0 1. října 9:44
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Jiří Gracík:

Já používám PhpStorm (což je v podstatě WebStorm s nativní podporou PHP a databází) a výrazně mi oproti sublimu zvedl produktivitu. Integrace databázových nástrojů, gitu a podobných milých nástrojů je výhoda.

Nahoru Odpovědět  +4 1. října 10:09
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

jo Visual Studio trochu umí, nicméně nesmíš zapomenout, že když v JS uděláš překlep, tak je velmi správně že tě na nic neupozorní už z principu jak je JavaScript navržen. Spíš se zkus podívat na TypeScript, který ti bude překlepy hlídat, taktéž lze vyvíjet ve Visual Studiu.

Nahoru Odpovědět  -1 1. října 12:54
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
kuxik009
Redaktor
Avatar
kuxik009:

Mám zkušenosti s PHPStormem, Atomem, i Sublimem. Shrnul bych to asi takto:

PHPStorm

  • + spousta možností, kontroluje syntaxi, IDE jak má být
  • - oproti zbylým dvěma hodně náročný na výkon

Sublime Text

  • + spousta nativních klávesových zkratek (hodí se hlavně na HTML), nejvýkonnější
  • - bez pluginů žádná kontrola syntaxe, našeptávač je hodně hloupý

Atom

  • + oproti Sublimu chytřejší našeptávač (hodí se na JS), spousta balíčků a velká komunita, běží na Nodu (tudíž super pocit, že píšeš v pravém webovém editoru :-D )
  • - méně výkonný než Sublime, musel jsem stahovat pár pluginů pro českou klávesnici

Takže abych shrnul shrnutí: PHPStorm doporučuji na velké projekty, kde využíváš git, FTP, databáze atd.
Sublime Text doporučuji hlavně na HTML a CSS, když ti jde o výkon na úkor funkcionality
Atom doporučuji hlavně na JS a všeobecně jako střed mezi těmi dvěma - výkonnější než PHPStorm, chytřejší než Sublime

Mimochodem nic ti nebrání mít více než jeden editor :-)

 
Nahoru Odpovědět  -2 1. října 12:59
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Marian Benčat:

Visual studio code mi přijde mimořádně opomíjený, přesto se jedná o excelentní editor. A ani debugging pro něj není žádný problém.. Bez problémů lze debugovat i třeba polo nativni mobilní aplikace.. ( nativescript)

 
Nahoru Odpovědět  +2 1. října 13:49
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

PhpStorm, WebStorm či žádné IDE od JetBrains určitě není žádný overkill.

Dlouho jsem také koketoval s editory jako SublimeText či Atom, ale když se na to kouknu zpětně - co mi umožňovali a co mi umožňuje PhpStorm nyní, vždy bych si už volil jen PhpStorm - neskutečně usnadní repetitivní blbosti a má neskutečně fajnovou nápovědu. ;)

Nahoru Odpovědět  +8 1. října 21:58
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Taskkill:

Když ti Idea na i7 8 giga Ram zasekávání jenom z kontroly syntaxe ... A oprava trvá půl roku a 4 verze ... No to je problém.

 
Nahoru Odpovědět  -1 2. října 0:19
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Taskkill
Jiří Gracík:

Na relativně slabším Macbooku Air naprosto v pohodě

Nahoru Odpovědět 2. října 21:36
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Taskkill
Redaktor
Avatar
 
Nahoru Odpovědět  +1 2. října 21:54
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 2. října 22:03
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Ondřej Krsička
Redaktor
Avatar
Ondřej Krsička:

Atom taky doporučím. Jelikož VS Code špatně našeptávalo, stáhl jsem si WebStorm. To bylo ňáký divný :D, tak jsem stáhl Atom a ten je na malej projekt v JS úplně ideál :)
PS: To vše se stalo během pár hodin!

 
Nahoru Odpovědět  -1 5. října 21:19
Avatar
petrph
Člen
Avatar
petrph:

Chci poděkovat za Vaše doporučení, postupně ty doporučené programy procházím, něco se hodí. I když jak jsem zatím zjistil, tak nejlíp funguje to co doporučuj pro debugging všude, totiž průběžně console.log a sledovat přímo v prohlížeči v konzoli kam to už došlo a kam už ne..Co jsem vyzkoušel tak nejlíp se to zobrazuje v Google Chrome. Halt asi žádná zázračná automatická řešení neexistují

 
Nahoru Odpovědět 6. října 11:00
Avatar
Dominik Matoušek:

PHPStorm, Sublime-Text
Já mám rád, když si mohu editor kompletně předělat k obrazu svému, proto mám mnohem radši VIM namísto Sublimu.

 
Nahoru Odpovědět 27. listopadu 11:41
Avatar
Odpovídá na Dominik Matoušek
Petr Čech (czubehead):

VIM je editor, ne IDE. Navíc Sublime si můžeš předělat také ;)
// Sublime je také editor

Editováno 27. listopadu 11:54
Nahoru Odpovědět 27. listopadu 11:53
Why so serious? -Joker
Avatar
Odpovídá na Petr Čech (czubehead)
Dominik Matoušek:

VIM se dá přizpůsobit i tak aby fungoval jako IDE, hlavně proto, že v hodně IDE jsou věci, které řada lidí nepoužívá. Chápu, že Vim je hlavně textový editor, ale nikde není napsáno, že z něho IDE být nemůže. Právě díky tomu jak je VIM přizpůsobitelný si z něho IDE můžeš udělat sám. Tvoje vlastní IDE, které je přizpůsobené tvým vlastním potřebám. Samozřejmě Sublime se dá taky předělat, ale myslím si že u Vimu máš mnohem větší možnosti jak něco změnit.

Zajímavá videa ohledně Vimu
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…

:-) :-)
Editováno 27. listopadu 12:46
 
Nahoru Odpovědět  +1 27. listopadu 12:45
Avatar
Odpovídá na Dominik Matoušek
Libor Šimo (libcosenior):

Mas pravdu, le vim je pre zaciatocnika dost narocny.

Nahoru Odpovědět 27. listopadu 13:26
Aj tisícmíľová cesta musí začať jednoduchým krokom.
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Marian Benčat:

nemuzu bohuzel hajlajtnou vsechny, tak se ptam tebe.. WebStorm jsem si kouppil, jelikoz ma excelentni podporu angular2.. Ale silene s nim bojuji a popravde se mu podvedome vyhybam..

CO mi absolutne jde proti srsti a nechapu, jak autori mohli takovoou KOJOTINU vymyslet a nedat tam ani checkbox je to, ze je mozne zavrit TAB bez save changes promptu... celkove ten jejich system ukladani je tak silene moc pofiderni......

kdyz mam web a mam tam na vsem watche a kazdy rebuild trva 10sec, tak chci editovat 6 souboru naraz a pak je zaroven ulozit a ne ze s emi pulka savene hned a druha vubec, prtoooze zavru zalozku,, na nic se me nezepta a mam vypnuty autosave pri zavreni tabu.

 
Nahoru Odpovědět  -1 28. listopadu 8:57
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 28. listopadu 10:35
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
patrik.valkovic:

https://www.jetbrains.com/…changes.html
Měl by fungovat autosave pro všechny případy, které jsi vypsal.

Nahoru Odpovědět  +1 29. listopadu 9:37
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Jiří Gracík:

Proč bys chtěl zavírat tab s change save promptem? (jestli jsem to dobře pochopil)

Editováno 29. listopadu 10:25
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 10:25
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Marian Benčat:

Protoze tak funguji uplne vsechny editory na svete krome editoru od JetBrains. Mas otevreno 10 souboru a v 5ti udelas zmenu, pak je zavres a editor se zepta co s nimi chces udelat, jestli chces zmeny ulozit nebo zahodit.. V jetbrains je zavres a zustanou ti neulozeny treba..

 
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 10:40
Avatar
Adrian Kokula:

Jetbrains licensovane servery, mali by tu ist vsetky ich programy:
http://jetbrains.tencent.click
http://172.245.22.235:1017
http://idea.imsxm.com/
http://mcpmcc.com:1017

Nech sa paci :) skus programy od nich, su najlepsie s cim som pracoval

Malo by to byt na verziu 2016.3

Editováno 29. listopadu 11:01
 
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 11:00
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na patrik.valkovic
Marian Benčat:

ale ja nechci autosave..nekde ti ujede ruka a napises omylem pismenko a jsi v hajzlu..

co je horsi je, ze pproste mas na souborech watche a delas vetsinou nad 2-3 soubory a nechces aby ti to posrany IDE pri kazdym tuknuti mysi odstartovsalo cely rebuild proces :-/ chces udelat 15 zmen a pak je ulozit naraz.

Proste ja si webstorm koupil a s ostatnim jsem spokojeny, ale kvuli tomudle ho opravdu nepouzivam, protoze me to naprosto vytaci do ruda.

 
Nahoru Odpovědět  -1 29. listopadu 11:02
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Honza Bittner:

Tak překliknutí řeší git a soubor watche prakticky nepoužívám, volám věcičky z terminálu, takže netuším, jaké máš problémy. Watch přes webpack na velkém projektu mi pak trval několik desítek milisekund...

Nahoru Odpovědět  -1 29. listopadu 15:38
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Jiří Gracík:

Jestli má webstorm kvůli Angularu 2, pak dost pravděpodobně používá i TypeScript a možná i lite server. To už i u malých projektů není na milisekundy :D

Nahoru Odpovědět  -1 29. listopadu 15:51
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Marian Benčat:

Lidicky. Který jiný editor na světě dovoluje zavřít neuloženou rozpracovanou práci? Jaký JINÝ? je mi jedno, jestli graficky, textovy, video editor, tak který?

ŽÁDNÝ. Takže je fjan, že tu complainujete ohledně toho, že tudle absolutně netandardní a nelogickou věc řešít GIT, optimalizace ve webpacku (mimochodem, chtěl bych vidět rebuild na watchi, který trvá jednotky milisekund, když všechny starter packy reactu rebuildnou za 5sec, vsechny rebuildy na watchi angularu 6-12sec atd, podle me si lzes do kapsy), moje máma a dalsi...

 
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 15:53
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Marian Benčat:

pardon, chtel jsem dat minusko Bittnerovi.

I react starter pack rebulidi vteřiny.

 
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 15:53
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Jiří Gracík:

Vrátím ti to, až to nebudeš čekat ]:-> A já neříkám že ne, ale React jsem zatím nedělal, dělám jenom Angular2 a TS :)

Nahoru Odpovědět  +1 29. listopadu 15:55
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Marian Benčat:

Ale todle absolutne nejsou argumenty pro to, ze je to vlastne dobře a úplně normální. Je to jen "já tady pláču, že říkáš, že to ide je špatné". Mimochodem já neříkám, že je špatné,.. á říkám, že bych neváhal ani chvilku ho používat, ale to že mi dovoluje zavřít neuloženou práci (pokud mám vypnutý autosave), nebo to, že ji libovolně saveuje mě prostě štve. Navíc on tam tak strašně netransparantně drží obraz těch souborů v paměti.. takže když mam otevreny porjekt a pak si pullnu, tak mi vyskočí (kolikrát ani to ne) hláška, jestli má reloadnout soubory z disku...

A co se snažím říct.. největší průser těch IDE je, že tam není tzv. "one source of truth". Jlikož nevim jednoduše, jestli ten soubor je takto na disku, nebo u mě.

 
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 15:57
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Marian Benčat:
:-(

A já sbírám mínuska s takovou pravidelností.. Vubec netusim, cim to je - kdyz jsem vzdy tak politicky korektní :D jsem tak aktivní, abych nasbíral alespoň nějaké plus :D

BTW, vykašli se na Angular-CLI.. jsou tam bohužel tak půl roku za "fanouškovskou konkurencí". Vždyť ani neumí HMR a co co je nejhorší nemají pořádně udělaný entry pointy na vendorské DLL, takže ten rebuild u větší appky na watchi trvá 20sec.. (což je nepoužitelné). Šáhni po:
https://github.com/…ack2-starter

Třeba. Jediná nevýhoda je, že není možné použít pro HMR node-sass protože ngtools/webpack má v sboě 2 hodně nepříjemné bugy. Ale to jde zatím přežít.

Editováno 29. listopadu 16:02
 
Nahoru Odpovědět  +1 29. listopadu 16:00
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Jiří Gracík:

Ale já vůbec Angular cli nepoužívám, mám se rád :-D Používám skoro totožný projekt, ale bez materialu. Nebo možná stejný a pak tam material přidali.

Nahoru Odpovědět 29. listopadu 16:14
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Marian Benčat:

On tam má ruzny branche,.. hodne podobny je angular-class, ale ten tehdy nebyl s ngrx/storem a nemeli tam tehdy async/laty routy, takze jsem pouzil qdouble :-) on je borec,. sice ten solution je trosku bordel (mam rad, kdyz jsou vsechny nastaveni pokud mozno v minimalni mozne mnozine), ale ma to vymakany no :-) AngularCLI pouzivam pro generovani (mam vlastni fork s upravenyma sablonama).

 
Nahoru Odpovědět  +1 29. listopadu 16:22
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Adrian Kokula:

Sublimetext3 ti zavrie aj bez ulozenia

 
Nahoru Odpovědět 29. listopadu 16:57
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
patrik.valkovic:

Já nevím co teda vlastně chceš. Pokud chceš všechny soubory naráz uložit tak použiješ save-all (je to taky v tom odkazu). Nicméně co máš problém s auto-save? On ti to přece neukládá při každé změně, ale při vypsaných událostech. A napsání znaku mezi těmi událostmi není. Řešíš tady blbosti, zapni si autosave a neřeš to. Dokud ten tab nezvřeš, tak se neuloží. Když JetBrainsom explicitně řekneš "Neukládej mi soubor, když zavřu tab", tak ti ho logicky sami ukládat nebudou.

Editováno 30. listopadu 9:30
Nahoru Odpovědět 30. listopadu 9:29
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na patrik.valkovic
Marian Benčat:

Jen aby se choval jako uplne kazdy jiny editor na svete, tedy docela drobnost.

 
Nahoru Odpovědět 30. listopadu 13:02
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
patrik.valkovic:

Ano, nezeptá se tě, či to chceš uložit. Buď to uloží nebo ne - záleží na nastavení.Ale pořád jsi nevysvětlil, proč bys to tam chtěl mít. Je totiž rozdíl mezi editorem a IDE a nevidím důvod, proč by se tě měl pro každý soubor ptát, jestli ho má uložit.

Nahoru Odpovědět  +2 30. listopadu 14:42
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Marian Benčat
Redaktor
Avatar
Odpovídá na patrik.valkovic
Marian Benčat:

Porotze to task ma uplne kaazdy editor (i IDE) a lide jsou na to zvykli a ja jsem take jeste clovek (do pristiho jara minimálně), takže jsem na to taky zvyklý a todle je tak jiné, že ti to přidělává nervozitu ;-)

 
Nahoru Odpovědět 30. listopadu 15:17
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
patrik.valkovic:

Tak to hold musíš překousnout, to je jediné co ti na to můžu napsat, protože jinak si mi nedal žádný argument, proč bys to chtěl mít jinak. Dříve taky byly zvyklí programovat v ASM, někdo musel první program v C napsat. Prostě ti to ukládá samo a nic víc nemusíš řešit. Narozdíl od logů a podobných souborů se předpokládá, že chceš výsledek uložit. Kdyby se mě to mělo ptát pro každý tab, jestli jej chci uložit, tak ho vyhodím z okna. Umocněno tím, že můžeš udělat prakticky libovolný počet kroků zpět. Kolikrát napíšeš kud kódu, ani jej neuložíš (tím pádem ani nezkompiluješ v případě programu či neotestuješ v případě CSS nebo HTML) a zase to smažeš? Vždyť to ani nedává smysl.

Nahoru Odpovědět  +2 30. listopadu 16:25
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Marian Benčat
Honza Bittner:

A proč chceš tedy používat něco, co ti nevyhovuje, jako něco, co ti vyhovuje? :D Pokud se ti nelíbí, že něco nefunguje jako něco jiného, používej prostě to, co ti sedí, ne?

Na tyto "nejasnosti" jsou, pokud vím, zkušební doby...

Nahoru Odpovědět 30. listopadu 19:48
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 43 zpráv z 43.