Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Jiří Gracík:

Zdravíčko,

podlehnul jsem a nainstaloval jsem si Ubuntu, abych věděl, na co se nadává a proč linuxáci vyzdvihují Linux atd. Instalace byla roztomilá, nebyla tak stresující jako u Windows 7ček, líbilo se mi, že jsem v jedný části mohl listovat nějakými novinkami a částečně se připravit na to, co mě čeká. V další části už to bylo méně zábavné ale mohl jsem se koukat do konzole, sledovat co tam lítá a šikanovat ji svými příkazy, které sice směle ignorovala ale alespoň jsem se nenudil. Při startu jsem byl trošku zmaten, jak to tak u nových věcí bývá. Slyšel jsem něco o centru aplikací, které jsem v první chvíli neviděl. Tak jsem si alespoň pustil Firefox a dvě záložky, ale sekalo se to celkem brutálně, a zde jsem narazil i na první problém - jak to sakra vypnout :D? ALT+F4 tu naštěstí funguje také, ale až později jsem přišel na to, že systémová lišta se při najetí myši mění na stavovou lištu aplikace, pro mě nečekané. Nyní jsem již využil centrum aplikací, které jsem našel schované na liště vlevo. Co se mi líbí, že už je předinstalován balíček LibreOffice (prý je to velice podobné Open Officu). Po nainstalování Chromu jsem již mohl používat počítač "lidsky". Po chvilce na mě vyskočilo okénko z aktualizacema (220 MB, z toho asi 50 MB chtěl Firefox). Zvolil jsem možnost nyní ne a hle! Věc na kterou uživatel Windows není zvyklý - ještě jsem o nich neslyšel. Systém si nedovolí instalovat nebo odinstalovat cokoliv bez mého svolení, na tyto věci vyžaduje heslo, požadované aktualizace mi vypsal naprosto krásně a srozumitelně. Jdu najít alternativy pro psaní HTML a PHP a uvidí se, co dál. První dojem skvělý. Připravil jsem si pár dotazů:

1 ) Jak změním pořadí aplikací v panelu vlevo(Launcher)?
2 ) Alternativa DreamWeaveru?
3 ) Je Photoshop nebo odkonce celá Master Collection i pro Ubuntu?
4 ) Nějaké tipy do začátku :)?

Odpovědět  +2 12.8.2013 19:33
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Jiří Gracík:

Ještě proč to píšu - první důvod je, že se nudím :D Poté pro ty, kteří váhali jako já. A hlavně taky proto, protože budu mít určitě haldu dotazů :D

Nahoru Odpovědět 12.8.2013 19:35
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Jan Vargovský:

Uplně mimo. Jen že libre office je nová verze open office.

 
Nahoru Odpovědět 12.8.2013 19:41
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Kit:
  1. Vytrhni ji myší doprava, posuň vertikálně a doleva vlož
  2. Co je to? Zkus se podívat do kategorie "Vývojářské nástroje"
  3. Gimp
  4. Eclipse tam najdeš také
  5. Doporučuji ty aktualizace nainstalovat

LibreOffice jsou nástupcem po OpenOffice, ale můžeš mít i OpenOffice. Je v Centru.

Editováno 12.8.2013 19:44
Nahoru Odpovědět 12.8.2013 19:44
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Jiří Gracík:

DreamWeaver je nástroj pro programování a tvorbu webů od Adobe, je v Master Collection (balík obsahující Photoshop, DreamWeaver, nástroje pro tvorbu flashe, After Effects, SoundBooth atd...)

Nahoru Odpovědět 12.8.2013 19:47
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Kit:

Takže ses už podíval do té kategorie "Vývojářské nástroje"?

Nemůžeš očekávat, že placené produkty pro Windows budou v Ubuntu zdarma. Zvláště ne od Adobe.

Editováno 12.8.2013 19:51
Nahoru Odpovědět 12.8.2013 19:49
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Jiří Gracík:

Našel jsem tam BlueFish editor, jdu to zkusit :)

To určitě nečekám, divím se, že adobe vůbec dělá něco zadarmo ...

Editováno 12.8.2013 19:52
Nahoru Odpovědět 12.8.2013 19:51
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Michael Olšavský:

Zrovna dnes se na to chystám také :D Po několika neúspěšných pokusech kvůli nemožnosti změnit velikost disku(ty windowsy... chci to jako dual-boot) jsem se k tomu před chvílí dostal ;-) :-) Díky, že jsi ty otázky položil za mně :D

 
Nahoru Odpovědět 12.8.2013 20:06
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Btw ... jak se dají sehnat ovladače pro Linux ?

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:00
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Ovladače? Pro Linux? To nevím, nikdy jsem je nepotřeboval.

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:05
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Honza Bittner:

No tak pro WIN musíš mít ovladače aby ti fungovala grafika, zvukovka atp..
To na linux nemusíš ? :D

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:16
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Jenkings:

Ovladače pro linux jsem ještě nikdy nepotřeboval dostahovávat.­..Ubuntu už jsem instaloval na cca 10 počítačích (ano , přemluvil jsem k tomu spoustu lidí) a zatím vždy byly potřebné ovladače k čemukoliv již přímo v systému ;)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:19
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Ne. Ovladače už jsou součástí jádra. Prostě systém nainstaluješ a můžeš začít dělat svoji práci.

Nahoru Odpovědět  +1 14.8.2013 17:21
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Jenkings:

Doporučoval bych ti projít si seznam dostupných pracovních prostředí a nainstalovat to co ti bude nejvíce vyhovovat ;) defaultní UNITY nemusí sednout každému (mně se teda nelíbí vůbec :D)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:21
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Pro linuxové OS se ovladače a aplikace instalují automaticky. Vítej ve 21. století.

Nahoru Odpovědět  +1 14.8.2013 17:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Vojta Pšenák
Redaktor
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:31
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Jiří Gracík:

Díky, podívám se na to :)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:37
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Dá se na linuxu testovat funkčnost webů IE 8 ?

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:42
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Jenkings:

Nevím jestli na to je nějaká speciální fíčura, ale můžeš si buď pro tyhle případy nainstalovat na virtuálku wokna, nebo ideálně nainstalovat IE8 přes wine přímo v ubuntu ;)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:45
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Vypadá to že mě na WIN nic nedrží ...

Co používám ?

  • editor na psaní webu
  • ide na javu
  • prohlížeč - na filmy, seriály, google plus, mail ....
  • občas nějakou hru (pro linux je jich také dost, takže neřeším)

... Takže, za pár hodinek tu budu již na Ubuntu :)

Nahoru Odpovědět  +1 14.8.2013 17:49
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Sadd
Neregistrovaný
Avatar
Sadd:

S těma ovladačema bych to zas tak rychle nezahazoval, zvlášť grafika, jsou tam na výběr drivery,(dodatečné ovladače) zvukovka to samé,ale tam spíše je to o patche.

 
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:51
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Sadd
Jenkings:

Ano, ale i bez doinstalování jiných ovladačů to šlape ;) pak jde jen o to že můžeš zvýšit výkon ;)

Editováno 14.8.2013 17:59
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 17:59
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Snorlax:

Já jsem si oblíbil Fedoru. nainstaloval jsem ji bratrovi na PC kterej jak sám řekl potřebuje comp na "mail a por..". předtím měl Vistu (možná jsem o tom tady někdy někde psal už si nepamatuju). Vista šla do kopru a nastoupily 3 možnosti:

  1. Koupit nový Wokna (zamítnuto kvůli ceně)
  2. Stáhnout nový Wokna (zamítnuto kvůli předchozím zkušenostem :D )
  3. Přejít na Linux. (přimuto)

Vybírali jsem si tedy něakej Linux (Bratr řek že Ubuntu ROZHODNĚ nechce. Tak jsem mu nabídl Fedoru která mě zaujala svým moderním vzhledem).
Poté co jsem ji 2X nainstaloval (nikdy nezapomínejte root heslo po 5 minutách...), jsem to bratrovi předal ať si užívá svůj nový rychlý OS. Nyní je štastným uživatelem Fedory a teď budu šířit Fedoru dál na tátovo PC (tentokrát je problém s rychlostí. RAMka 250MB není na XP holt dostačující), bohužel z mě neznámého důvodu instalční CD nefunguje(testoval jsem to i na mým ntb kde předtím fungovalo...). No a k tomu si i bratrova přítelkyně stěžovala na ntb a když tu byla Fedora se jí zalíbila. Jsem jak šiřitel dobra :D

Mimochodem zatím sje měl čest s těmito Linuxy: Fedrora, CentOS a Ubuntu(což je však hoooodně dávno. ještě na 1. stupni základky a to jsem tam nic nedělali)...

Editováno 14.8.2013 18:01
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:00
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Snorlax
Jenkings:

No, mně zaujalo víc ubuntu , ale proto je tu přece tolik distribucí aby si každý vybral co se mu víc líbí ;)

Ale k tomu "tátovo PC" : mám obavy že 250 MB bude i pro Fedoru trochu málo.. :D

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:04
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Snorlax:

já jsem koukal a už se jich vyrobilo asi okolo 550.. a ohledně RAMky tak jsem se koukal na fedora.cz a pokud mě paměť nešálí tak to stačí...

Editováno 14.8.2013 18:11
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:10
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Snorlax
Snorlax:

ok tak je to 1GB :D stejně budem kupovat novou. to by stejně nemělo bránit v instalaci a rozhodně by to nemělo poškodit CD :D

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:14
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Snorlax
Jenkings:

jasně , to asi píšou, ale tak skutečnost po spuštění systému bude asi mírně pesimističtější.... ořezat všechny efekty a natáhnout tam nějaké úsporné GIU a možná to půjde..... Což je teda čistě můj názor a je možný že chlapci z fedory to mají nějak dobře pošéfený a třeba to půjde, a jestli to tak je tak v tom případě smekám ;)

Editováno 14.8.2013 18:16
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:15
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Snorlax:

Tak si připrav klobouk bže tomu bych i věřil. někdy se kouknu jakou má ramku bratr ale mám pocit že právě má ten 1GB

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:17
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Hmm .. jak mohu nainstalovat Ubuntu, když nemám CD ? :D

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:34
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Snorlax
Jenkings:

Ale ty jsi psal že táta má 250 MB ;)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:38
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Jenkings:

Instalace z USB ;) je na to myslím návod i na ofiko stránkách ;)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:38
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Snorlax:

mám pocit že jeho PC to nepodporuje

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:51
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:52
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Snorlax
Jenkings:

Jestli má 1 GB tak to můžu potvrdit že fedora pojede ;)

Vyřazoval jsem starej počítač s 1GB RAM a 1.4 GHZ procesorem a zkoušel jsem na něm tu Fedoru.. sice to nebylo úplně plynulý,ale šlo to ;)

Pak jsem tam natáhnul Ubuntu 12.04 a jelo to celkem svižně ;) tak jsem ho daroval ségře ,a dodnes důstojně slouží ;)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 18:55
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Ľuboš Čurgó
Redaktor
Avatar
Ľuboš Čurgó:

Dnes som tiez nainstaloval ubuntu a velmi sa mi paci. Avsak dost ma zarazilo to ze sa v nom prakticky neda robit .NET ... Je mi z toho zle a najradsej by som presiel na javu a php. Ale zacinat zase z niecim, na co som neni zvyknuty. Som dost na pochybach

 
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 19:29
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ľuboš Čurgó
Jiří Gracík:

Já ho mám vedle Windows, takže přepínám podle potřeby, tím tyhle problémy padají :)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 19:32
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ľuboš Čurgó
Jenkings:

Java je syntakticky prakticky stejná jako C# například ;)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 19:36
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Snorlax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Snorlax:

a PHP C++ (slyšel jsem, nevím jistě)

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 19:37
Kdo chce pochopit, pochopí. Kdo dělá že chce pochopit, může pouze dělat, že pochopil...
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Jiří Gracík:

Ano, syntakticky je to podobný i javascriptu a přitom je to úplně něco jinýho :P

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 19:37
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Ľuboš Čurgó
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Ľuboš Čurgó:

Vyzera to tak ze to bude aj moja volba :]

 
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 19:42
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ľuboš Čurgó
Kit:

Problém je v tom, že se Windows nesnaží být kompatibilní se světem Unixu, takže každá novinka od Microsoftu je taková divočina.

Nahoru Odpovědět  +2 14.8.2013 19:47
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Jančík [sczdavos]:

Já sem teď rozjel RedHat: https://dl.dropboxusercontent.com/…3/redhat.png A to byste nevěřili jak se tenhle systém blbě shání. Ale strašně se mi líbí :)
Zrovna stahuju své oblíbené IDE pro PHP PHPStorm: http://download.jetbrains.com/…6.0.3.tar.gz

Nahoru Odpovědět  +1 14.8.2013 19:50
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Jiří Gracík:

Budu jak ženská - líbí se mi ta tapeta, jinak mi to nic neřekne :D

Nahoru Odpovědět  +2 14.8.2013 19:52
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
David Jančík [sczdavos]:

Hmm tak asi nerozjedu :D

Copyright (C) 2006 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Exception in thread "main" java.lang.ClassFormatError: com.intellij.idea.Main (unrecognized class file version)
   at java.lang.VMClassLoader.defineClass(libgcj.so.7rh)
   at java.lang.ClassLoader.defineClass(libgcj.so.7rh)
   at java.security.SecureClassLoader.defineClass(libgcj.so.7rh)
   at java.net.URLClassLoader.findClass(libgcj.so.7rh)
   at java.lang.ClassLoader.loadClass(libgcj.so.7rh)
   at java.lang.ClassLoader.loadClass(libgcj.so.7rh)
   at gnu.java.lang.MainThread.run(libgcj.so.7rh)
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 20:15
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět  +1 14.8.2013 20:17
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
David Jančík [sczdavos]:

But sczdavos said, I don't fuckin' care!
A po 2 hodinách boje se stejně musel vzdát.
Twl prostě nepochopim prvně se ta debilní Java nainstalovala do blbýho adresáře takže sem ji musel manuálně přidávat. Potom sem ji jště musel aktivovat přidávat jak debil cestu pro JDKčko aby to to IDEčko našlo a teď si to stěžuje ještě na něco jinýho. Já na to prostě nemám. Proč to musí bejt tak strašně nahovno >:-(

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 22:05
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Kit:

Protože pak by se všichni z Windows přestěhovali k linuxovým OS a byla by to nuda.

Přemýšlím, k čemu se používá IntelliJ. Asi to ještě není zralý produkt.

Nahoru Odpovědět  +1 14.8.2013 22:12
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Zdravim, ked je rec o linuxe urcite by ste mali vyskusat editor Vim. Nainstalujete ho jednoduch prikazom: sudo apt-get install vim a spustite: vim meno_suboru.pri­pona. Urcite sa to oplati skusit. Od kedy som ho zacal pouzivat, tak ho pouzivam uz na takmer vsetky jazyky od html cez php az po javu :). Problem je ze to chvilu trva kym si nan zvyknete a musite si osvojit vsetky prikazy ako :w na ulozenie, :q na ukoncenie vimu ale potom je to uz jedna radost pouzivat ho. :)

Editováno 14.8.2013 23:42
 
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 23:40
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Také jsem se je snažil přesvědčit, ale nechápou to. Píšu v něm všechno. Máš nějakou zajímavou sadu maker?

Nahoru Odpovědět 14.8.2013 23:46
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Nie, zatial nie, Zapnem vim hodim set number, automaticke tabovanie a pisem... Este v nom moc dlho nerobim. Ale ak mas nejake typy tak mozes poradit. Dakujem :)

Editováno 14.8.2013 23:54
 
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 23:52
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Zkusil sis už na začátku nějakého programu zadat =G ?

=G
ddp
D
O

apod?

Editováno 14.8.2013 23:59
Nahoru Odpovědět 14.8.2013 23:57
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Teraz som to skusil ale neviem co by to malo robit :D

 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:02
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Asi máš dobře napsaný program

=G ... odsadí řádky podle syntaxe
ddp ... přehodí dva řádky
D ... smaže zbytek řádku od pozice kurzoru
O ... vloží nový řádek před aktuální a přepne se do režimu psaní

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:09
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Aha, tak, ano D pouzivam casto... je to skvele ked potrebujem zmazat viac riadkov dam D 5 <ENTER> a 5 riadkov je zmazanych... Urcite poskusam aj tie dalsie prikazy.

 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:12
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Těch příkazů je strašně moc. Doufám, že znáš alespoň ten základní:
:help
:)

To si pleteš s malým "d".

Editováno 15.8.2013 0:17
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:15
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Aha, ano, teraz ako pozeram je to senzibilne na velke a male pismena, hrozne :D musim sa este vela ucit. Ale co je skvele vim ma bavi cim dalej tym viac :)
Aj ked teraz skor riesim problem s grafikou. Kupil som si novy notebook a moc mu nesedi ziadna distribucia linuxu. V *buntu 12.04 nefungovala wifi, to som vyriesil ale teraz to ma problem rozpoznat grafiku ale brightness funguje. V 13.04 ide wifi aj grafika ale nejde nastavovat brightness. Teraz cakam uz iba na 14.04, snad sa to tam vsetko vyriesi :)

 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:25
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Verze 14.04 bude až za ¾ roku. To se načekáš.

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:34
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Preklep, myslel som 13.10. Dokonca uz su aj alfa verzie na stiahnutie.

 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:36
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Nejsem takový dobrodruh. Raději bych si tu WiFi rozchodil na 12.04, ta mi jede dobře.

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 0:44
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Zkus příkazy

:abb pu public
:abb fun function

Pokud si je uložíš do .vimrc, tak pak už budeš psát jen

pu fun

a samo se ti to opraví na

public function

Když si pro Python napíšeš

:abb fun def

tak pokaždé, když napíšeš v Pythonu "fun", opraví se ti to na "def".

Výhodou je, že ve všech programovacích jazycích pak programuješ jedním jazykem :)

Editováno 15.8.2013 14:49
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 14:48
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Tak to je skvele! Urcite skusim. Akurat som si nainstaloval NERDTree, skvela vec, len si na to musim zvyknut :)

 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 21:20
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Koukal jsem teď na ukázku NERD_Tree a nějak jsem nepochopil, k čemu je to dobré.

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 21:30
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

No je to na prechadzanie adresarov/subo­rov... Napr. pises nieco v php mas index.php, login.php... a miesto toho aby si vypol Vim a otvoril dalsi subor, pripadne mal ten dalsi subor otvoreny na inej ploche, tak sa k nemu dostanes priamo vo Vime cez NERDTree, bez toho aby si musil vypnut Vim.
Samozrejme da sa to riesit aj cez zalozky v terminaly, ale obcas sa to moze hodit.

Editováno 15.8.2013 21:51
 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 21:48
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Tak zkus

:vs .

nebo

:sp .

a máš to i bez pluginu.

Editováno 15.8.2013 21:54
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 21:54
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
random_p
Člen
Avatar
random_p:

Priznavam, dalsie skvele prikazy.

 
Nahoru Odpovědět 15.8.2013 22:02
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na random_p
Kit:

Kdybys nevěděl, jak mezi nimi přepínat, tak Ctrl-W a šipka.

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 22:04
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
David Jančík [sczdavos]:

Na Ubuntu to šlo ale hladce. Hodil sem do terminálu příkaz na update javy, pak sem stáhnul PHP storm rozbalil a jen spustil a fungovalo to. Ale když on ten RedHat je tak sexy ;(
https://www.dropbox.com/…m_ubuntu.png

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 22:44
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Kit:

Vypadá to, jako kdyby se PHPstorm snažil dohnat Vim :)

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 22:52
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
David Jančík [sczdavos]:

Je to super prográmek. Já hlavně jak jsem navyknutý na VisualStudio tak tam mám vyexportované zkratky a ovládání z něj což je super fce. Umí to všechno co si jen může developer přát, krásně si mě to rozmazluje a pracovat s tím je jedna radost :)

Hele chtěl sme se zeptat, znáš nějaký dobrý program na více monitorů? Já mám na windowsech super věc. Máčknu Win+N a okno se mi přehodí na druhý monitor. Mám zvlášť lištu a každá má svoje programy a mám na každém monitoru jinou tapetu. https://dl.dropboxusercontent.com/…comments.png
Víš o něčem dobrém? Nebo to umí přímo v základu?

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 22:58
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Kit:

To umí už v základu. Klávesová zkratka záleží na použitém window manageru.

Mám jen jeden monitor a proto používám jen víc ploch.

Nahoru Odpovědět 15.8.2013 23:04
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Tak už mastím na Ubuntu ...
První pocit super ... Instalace oproti win o dost rychlejší a lepší ...

Klávesové zkratky doprovozeny o super efekty ... Vážně se mi líbí že mám 4 plochy :)

Prostě CTRL + ALT + ŠIPKA a jsem na jiném okně, vážně super :)

Nahoru Odpovědět  +1 16.8.2013 20:23
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Těch ploch můžeš mít tuším až 81, ale co bys s nimi dělal? :)

Nahoru Odpovědět 16.8.2013 20:31
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Honza Bittner:

81? 4 jsou akorát :)

Nevíš jak udělat abych měl 4 pracovní plochy ale v tom Dashi, nebo jak se to jmenuje, jsem neměl tu stupidní ikonku ? :O

Editováno 16.8.2013 20:40
Nahoru Odpovědět 16.8.2013 20:40
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Unity moc neznám. Zkus se podívat do návodu.
http://www.root.cz/…lo-pouzivat/

Nahoru Odpovědět 16.8.2013 20:43
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Tak jsem systém prozkoumával a mohl jsem mít maximálně 25x25 ploch (strašně se to lagovalo) ... doporučuju si stáhnout Unity Tweak Tool, kde se lépe nastavují věci :)

Btw má někdo zkušenosti s Ubuntem pro mobil ?

Nahoru Odpovědět 20.8.2013 20:49
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Kit:

Doporučuji Unity nepoužívat vůbec :)

Na 25 ploch musí být odpovídající výkon i RAM.

Nahoru Odpovědět 20.8.2013 20:59
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Benjibs
Člen
Avatar
Benjibs:

Ak sa niekomu zda unity pomale, da sa instalnut gnome-session-fallback. Rozdiel v rychlosti je aspon u mna obrovsky a stare dobre gnome je 1000x lepsie ako haraburda 3.8

Nahoru Odpovědět  +1 20.8.2013 21:03
1 + 1 = 2
Avatar
mr. ubuntu
Neregistrovaný
Avatar
mr. ubuntu:

HoBi linux na mobily jeste neni plne dokonceny, ferim v nem budoucist ale i jakozto velky zastance linu si myslim ze ted bude lepsi android. pockej si jeste nejaky ten rok :)

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 0:08
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Benjibs
Kit:

Na Unity mi vadí, že nepřežijí mé experimenty. Potřebuji stabilní prostředí, ne takový krám. Už jsem je vyměnil za IceWM, který mi vyhovuje.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 0:14
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Jančík [sczdavos]:

Unity je strašná blbost. A to GNOME 3 se mi taky moc nelíbí.
Osobně jsem si oblíbil Mate-desktop: https://dl.dropboxusercontent.com/…3/fedora.png

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 0:52
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Kit:

To nevypadá špatně, ale měnit nebudu.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 0:56
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
niveses
Redaktor
Avatar
niveses:

Ti, co mají Ubuntu, funguje Vám korektně hibernace a spánek? Mám Ubuntu v dualbootu, ale nefunguje mi spánek, který používám často. Takže jsem momentálně na Windowsech....

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 8:36
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na niveses
matesax:

Nastav si správně pm-utils. Jinak z tohoto tématu se stal dobrý mix všeho...

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 8:39
Avatar
Inoue Yūki
Redaktor
Avatar
Inoue Yūki:

Nevíte, kde bych tedy mohl sehnat jiné prostředí, než Unity? A když už jsme u Unity - nevíte jestli funguje program Unity 3D i pod Ubuntu? :D

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:05
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Inoue Yūki
matesax:

Vždyť ani nechápeš, jak to funguje. To je pak hodně těžké... Unixový operační systém vládne myšlenkami jako všechno je soubor, binární API - balíčkový systém, Linuxy pak přidávají předkompilované balíky atd. Pročež Unix (BSD, Minix,...) nemívá více, než konzolový shell. GNU býval nedodělaný UNIX a Linus (osoba) si vzal jeho základy a přidal metabalík Desktop. A vůbec celé to přizpůspůsobil obyčejným uživatelům. Takže grafický shell je přídatná hodnota, kterou ani nepotřebuješ... Desktop je metabalík, což znamená, že sám nemá žádná data, ale strhne s sebou tuny dalších balíků. Stačí pak tedy stáhnout jeden metabalík a stáhneš mnohem více balíků. Funguje to díky závislostem v balíkovém systému. Pokud nemáš balíkový systém (Debian má APT - Ubuntu vychází z Debianu...), máš v tom metabalíku alespoň nějaký výpis/script... Tak jako tak Desktop (Unity), metabalík, je tedy souhrn aplikací jako jsou: správce napájení, správce balíků, správce oken, greeter, kancelář atd. S touto znalostí si tedy nalož podle svého. Dle mého ve chvíli, kdy ti nevhovuje postavený Desktop, není lepšího, než si postavit vlastní... Tedy stáhnout si správce oken (PekWM, Openbox,...), správce souborů, správce napájení atd. A tedy postavit si ten grafický shell dle sebe...

Editováno 21.8.2013 9:21
 
Nahoru Odpovědět  -1 21.8.2013 9:17
Avatar
Inoue Yūki
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
Inoue Yūki:

S tímto mě už docela štveš... :D Samozřejmě, že vím jak to funguje. Neřekl jsem, že mi nevyhovuje, jen chci vědět o už hotových.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:22
Avatar
Inoue Yūki
Redaktor
Avatar
Inoue Yūki:

(Jinak zdá se, že Unity 3d má i oficiální podporu Linuxu, takže s tím nebude problém. :))

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:23
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Inoue Yūki
Kit:

Přímo v Ubuntu je dostupné ještě Gnome, KDE a LXDE. Stačí jen nainstalovat, odhlásit se a v přihlašovacím dialogu si vybrat jiné.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
matesax:

Tak to nechápeš. Dát tam můžeš cokoliv z Unixu/Linuxu. Desktopů je mnohem méně - proto jsem napsal, že lepší je se od nich držet dál. Pak tedy můžeš použít jakýkoliv z 6000 správců oken, souborů atd. Openbox, Blackbox, IceWM, PekWM, TinyWM, Storm, GreenBox, Aurora, E17,...

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:29
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Daniel Vítek:

Taky jsem měl jednu dobu Ubuntu :P
Nejvíc se mi tam asi líbilo, že tam nebylo "nic vyššího, než heslo roota"...
Ve Windows zadám heslo administrátora, a "cink" (zvuk chybové hlášky :D) - Přístup odepřen.. :(

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:34
Avatar
Inoue Yūki
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Inoue Yūki:

No jo. :D Já si Windows nechávám už jenom kvůli tomu, že my málem upadla ruka, když jsem ho za ty prachy kupoval... :D

Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 9:37
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:

Ubuntu nemá heslo roota :)

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:38
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

Tak si momentálně na jeden starší počítač v domácnosti instaluju Ubuntu, rodinka o tom ještě neví :D To bude překvapení. :D

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:40
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:40
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Kit:

Snad má aspoň 512 MB RAM.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:41
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Inoue Yūki
Redaktor
Avatar
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:42
Avatar
Odpovídá na Kit
Michal Žůrek (misaz):

jo to asi (doufám, teď nevím) má. Nicméně ten počítač neutáhl XPéčka na Full HD, tak nevim. zatím si instalátor dělá cosi s diskem a mě se tu točí jen kolečko.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:44
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

Jak to ? :D Tak co to teda po mně chtělo :D

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:47
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Kit:

Kdyby neměl, už bys to poznal.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:48
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:

Chtělo to tvoje vlastní heslo. V Ubuntu těch "rootů" může být víc.

Editováno 21.8.2013 9:50
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:49
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

No, tak takhle jsem to myslel :D
Ale jde o to, že mi to nikdy nenapsalo Přístup odepřen.

Ve Windows taky můžeš mít víc administrátorů, přístup to odepře všem :D

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:54
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
David Jančík [sczdavos]:

Dane moc tady nemachruj a rači pojď dodělat ty víš co. Hrozné flákač o.O

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 9:56
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:

Myslíš jako že Windows něco odepřou administrátorovi? Divný systém.

Nahoru Odpovědět  ±0 21.8.2013 9:57
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
Michal Žůrek (misaz):

jo odepřou, ale když si zatrhneš že to může měnit administrátor tak už ne. Vtipné je to, že někteří administrátoři o tom zatržítku neví. :D

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:01
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Kit:

To je pořád nějakého klikání...

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:03
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
Michal Žůrek (misaz):

tak si otevřeš cmd a napíšeš příkaz. Myslím že by to mělo jít i tak.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:08
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
David Jančík [sczdavos]:

Já teda nevim. Já ovládám systém převážně přes klávesnici. Polovinu fcí mám zakázanejch včetně toho vašeho UAC a nemám problém :P

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:10
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Kit:

Když cmd skoro nic neumí...

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:11
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
David Jančík [sczdavos]:

Tak jako může si spouštět programy přes CMD jako v Linuxu a volat je s různýma parametrama. Ale na to Widle nejsou stavěný. Tam si prostě udělá spouštěč nastaví mu parametry a pak to spouští přes něj.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:13
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Kit:

Pokud si vzpomínám, tak cmd ani nedokáže rozbalit žolíkové znaky. S takovou konzolí se pak pracuje těžko.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:16
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Michal Žůrek (misaz):

UAC je dobrý v tom, že když si chce nějaký software dělat bordel v PC, tak se tě UAC zeptá jestli mu to povolíš.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 10:21
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
David Jančík [sczdavos]:

Nemáš tam takový software mít. Já chci aby všechno fungovalo po mém a né že si nějaký sw usmyslí, že si chce něco udělat.

Nahoru Odpovědět  ±0 21.8.2013 10:25
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Luboš Běhounek (Satik):

To jsem tu jediný, který s Win nikdy neměl žádný problém?

Všechno je to jen o tom, umět si ten systém nastavit... :)

Nahoru Odpovědět  +2 21.8.2013 10:53
:)
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Jenkings:

Jediné co mi tak trochu vadí na ubuntu že se mi nepodařilo vypnout automatické zamykání obrazovky při nečinnosti v nastavení. I když jsem zatrhnul že se to nemá uspávat tak to dělá stejně :D :D Vyřešil jsem to minigadgetem na lištu v MATE , když chci aby se to uspávání vypnulo tak na něj musím kliknout :D

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:05
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Kit:

Já s Windows také nemám problémy. Je to jen o tom, umět je odstranit :)

Nahoru Odpovědět  ±0 21.8.2013 11:06
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Jenkings:

Ale proč odstraňovat problémy v něčem s čím principielně nesouhlasím když můžu používat něco co mám rád, a kde ty chyby nemusím odstraňovat

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:09
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Kit:

To jsi fakt nikdy neměl problém třeba s odstraněním souboru, pokud ho nějaký program měl zrovna otevřený?

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:10
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Kit:

Protože když si koupíš třeba nový notebook, tak tam ten problém máš předinstalovaný a musíš ho nejprve odstranit. Notebooků bez Windows na trhu moc není.

Nahoru Odpovědět  ±0 21.8.2013 11:13
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na David Jančík [sczdavos]
Luboš Běhounek (Satik):

"Já chci aby všechno fungovalo po mém a né že si nějaký sw usmyslí, že si chce něco udělat."

  • Ty možná, ale co BFU, který neví, co dělá? :)

UAC pro běžné uživatele může být i docela užitečný.

Také se většinou nechává zapnutý ve firmách.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:14
:)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
Kit:

Myslel jsem: "Je to jen o tom, umět ty Windows odstranit".

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:14
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Jenkings:

Asi jsem to napoprvé nepochopil :D s tímhle razantním odstraněním "problému" souhlasím :D

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:15
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Odpovídá na Kit
Luboš Běhounek (Satik):

Proč bych mazal soubor, který nějaký program používá?

Jinak stačí jen kouknout se, jaký program tam zapisuje a vypnout ho.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:20
:)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Kit:

Třeba ten program nejde nebo ho nechci vypnout, ale soubor chci smazat. Třeba když chci smazat obsah adresáře temp - to je jen příklad. To aby to člověk dělal na 8 pokusů, protože pokaždé se to zarazí na nějakém otevřeném souboru.

V Linuxu běžně mažu otevřené soubory nebo spuštěné programy. Ničemu to nevadí. Program v klidu běží dál.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:25
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
matesax:

Co je tak těžkého na formátování disku?

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:32
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
Kit:

Nejtěžší je to rozhodnutí uživatele, že chce ty Windows definitivně odstranit. Linuxový instalátor se už postará o zbytek.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:34
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
Jenkings:

Ty když chceš smazat pár souborů tak formátuješ celej disk ? tak to tě docela lituju

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:35
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Odpovídá na Kit
Luboš Běhounek (Satik):

Teď jsem zkoušel %temp% promazat a zbylo mi tam 100KB souborů - od Chrome, Exploreru a od Skype, to není nic hrozného :) .

Popravdě mi přijde jako docela prasárna umožnit mazání/měnění souborů aplikaci, která běží a má ten soubor otevřený.

V mazání běžící aplikace také nevidím žádnou výhodu a pokud třeba načítá nějaké knihovny dynamicky až ve chvíli použití (třeba nějaké pluginy se takto někdy používají), tak tím docílí jen pádu aplikace (nebo v lepším případě výjimky).
Buďto tu aplikaci tam mít chci a nebo ne - pak ji před smazáním vypnu.
Možná výjimkou jsou instalátory a podobné utility, ale i to se dá obejít.

Editováno 21.8.2013 11:49
Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 11:47
:)
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jenkings
matesax:

Lituju toho, kdož si myslí, že Windows tvoří pár souborů.

 
Nahoru Odpovědět  -1 21.8.2013 11:49
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na matesax
Jenkings:

Už jsem si o tom psal s Kitem... myslel jsem že reaguješ na to promazávání temp.. :D sorry

Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 11:50
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Kit:

Pokud v aplikaci potřebuji dočasný soubor, tak se to běžně dělá tak, že ho v programu vytvořím, otevřu a hned smažu. Mohu ho pak používat celou dobu běhu aplikace a nikdo jiný ten soubor nevidí. Po uzavření souboru, ukončení nebo pádu aplikace se ten soubor sám fyzicky smaže.

Tohle ve Windows nefunguje. Přitom tohle chování je předepsáno normou POSIX.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 11:56
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Kit:

Pokud chci, aby se program provedl jen jednou, tak není nic jednoduššího, než že po úspěšném provedení sám sebe smaže. To ve Windows nejde.

Tohle však nedělám. Je to jen příklad.

Další možností je, že program sám sebe chce upgradovat. To také nedělám, ale ta možnost tady je. Bez toho by nešel upgradovat systémový instalátor.

Editováno 21.8.2013 12:03
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 12:02
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
Luboš Běhounek (Satik):

To zní zajímavě, jak se k tomu souboru OS chová?
Počítá ho do zabraného místa na disku? Aby ho pak třeba nepřepsal jiným souborem.

A co když by nějaká aplikace měla bug a zasekla se a zapisovala do tohoto neviditelného souboru a zabrala ti třeba celé volné místo? Bylo by možné to nějak odhalit?

Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 12:03
:)
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
matesax:

Celé tohle vlákno je jen tlacháním o něčem o čem všichni ví, ale každý se drží své role. Včetně falešné rivality mezi Windows a Unix-like OS. Většina zde zná oba systémy. A většina nemá žádný skutečný důvod proč používat ten, anebo ten. Přechází se, protože je to "drsné", "cool" - prostě se tím dá machrovat. Viz. toto vlákno. Že by měl někdo skutečný zájem o studium kernelu Unixu, že by se někomu skutečně líbily myšlenky tohoto OS? Že by měl někdo skutečnou chuť si celý OS postavit a hrabat se týdny ve zdrojových kódech? To se týká spíše pár jedinců, než těch, co se tu tak hrdě hlásí ke svému OS. Nad slunce jasným důkazem toho co píši je, že se neustálě polemizuje o tom, co se dá kde zprovoznit - a tedy po přechodu do jiného OS do něj natahat vše z předchozího. Což je k čemu? Přejít z jedněch oken do druhých má jaký význam? Tedy Windows je omezená grafická schránka, do které můžou přispívat jen vývojáři, jelikož se jedná o komerční produkt. Tedy co vývojáři neumožní, toho pak uživatelé nedosáhnou ani programováním. Kdežto Unix neomezuje. Znamená to však tuny práce. Znamená to, že vývoj OS nikdy nezkončí. Když do toho pak vstoupí Linux, který udělá totéž, co Windows - tedy postaví hotové řešení, do kterého se jen těžko vstupuje, tak vpodstatě vytváří alternativu Windows. Pak jak jsem psal - přechod z jedněch oken do druhých je pouze pro to, aby se dalo machrovat. Kdo chce přejít z jiného důvodu, má chuť se v tom hrabat a tak nemá čas s tím machrovat... Nováči stále a stále kritizují, jak je Unix nedodělaný. Ale to je myšlenka Unixu - že se tam musí vše zprovozňovat, že práce na něm nikdy nezkončí. Windows má velký vývojový tým a tak dokázal udělat obrovský svět. Ale tento svět má hranice. Je omezen už jen grafickým zpracováním. Unix má mnohem menší svět, kvůli menšímu počtu vývojářů, ale nepředkládá před uživatele hranice...

Editováno 21.8.2013 12:17
 
Nahoru Odpovědět  ±0 21.8.2013 12:12
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Luboš Běhounek (Satik)
Kit:

OS se k tomu souboru chová jako k normálnímu souboru, kterému jen chybí jméno. i-node souboru na disku stále je, ale bez jména souboru. V adresáři ten soubor už nenajdeš, protože tam prostě není.

Soubor v Linuxu je objekt, na který jsou dva typy odkazů: Jména souborů (soubor může mít víc jmen v různých adresářích) a deskriptory otevřeného souboru (soubor může mít otevřeno víc programů). Pokud obě počitadla odkazů klesnou na nulu, soubor je fyzicky smazán.

Zaseklá aplikace s otevřeným souborem se dá najít příkazem lsof. K fyzickému odstranění takového souboru dojde i po restartu systému, ale zkušenější uživatelé si snadno poradí i bez toho.

Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 12:14
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Jiří Gracík:

Takový dotaz, poslední dobou Windowsu přišla na chuť taková úchylka - tvoří mi na externím disku složky se jmény typu ERTAOGRO34OGJA30O491 a já tak nějak netuším, jak ji smazat. Při pokusu o smazání hrdě prohlásí "Obraťte se na uživatele SYSTEM", tohle je zrovna hláška na ukop-mozeq :D

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 16:43
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Kit:

Co to má společného s Ubuntu? To je OS na tom externím disku?

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 17:51
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Jiří Gracík:

Ubuntu je na disku ISO :D Jinak to s ním nemá společného vůbec nic. Ale tahle diskuse se mele i kolem Windows, tak jsem to napsal jsem.

Nahoru Odpovědět 21.8.2013 18:36
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 18:46
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Kit:

Spíš jsme diskutovali o tom, jakým postupem se Windows zbavit, abychom mohli nainstalovat Ubuntu a dál pracovat se svými daty.

Nahoru Odpovědět  -1 21.8.2013 18:49
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

Tak po asi 2 hodinách používaní linuxu jsem si pořád nějak nezvykl, ale nevadí. Skusil jsem se připojit do domácí sítě. Z linuxu jsem se na Windows dostal ale naopak ne. Vtipné je to že linux bere počítač v síti jako soubor :D a tak je v kontextové nabídce možnost Přesunout do koše. :D Skusil jsem přesunout svůj notebook do koše, nacož mi linux vrátil:

Soubor "MICHALW8PC" nelze přesunout do koše, chcete jej smazat ihned?
:D :D :D
Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 20:11
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
matesax
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
matesax:

Objevil jsi myšlenku vše je soubor. Jukni se tedy do proc, dev a sys...

 
Nahoru Odpovědět 21.8.2013 20:15
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Jiří Gracík:

Nejde, to jsem zkoušel ... možná to smažu z Ubuntu :)

Nahoru Odpovědět  +1 21.8.2013 22:25
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Benjibs
Kit:

Od včerejška jedu na wmii - po prvotním šoku jsem zjistil, že je to skvělý správce oken. Hlavně je v něm spousta místa na všechno :)

Nahoru Odpovědět 22.8.2013 15:56
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Benjibs
Kit:

Ještě jsem si to wmii vylepšil o uzbl a polipo. Vypadá to pěkně.

Nahoru Odpovědět 22.8.2013 21:05
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Honza Bittner:

Ahoj, poradí mi někdo jak se jmenoval ten balíček co přidával podporu win písem, mp3 ...

Editováno 25.8.2013 23:08
Nahoru Odpovědět 25.8.2013 23:06
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Honza Bittner
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Honza Bittner:

tak jsem to našel ... ubuntu-restricted-extras

Nahoru Odpovědět 25.8.2013 23:11
Ptejte se mě na cokoli na https://github.com/HoBi/ama a followujte mě na Twitteru https://twitter.com/tenhobi. :-)
Avatar
Mr. Forstak
Člen
Avatar
 
Nahoru Odpovědět 28.8.2013 21:50
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
mkub:

Libre Office NIE JE nova verzia Open Office, ale port Open Office, Open Office presiel pod hlavicku Apache fundation a sa vyvija ako Apache Open Office

cize mame tu 2 kancelarske baliky, ktore vzisli z Open Office.org:

  • Libre Office
  • Apache Open Office

a oba sa vyvijaju nezavisle na seba a si vzajomne konkuruju

Fedora ide aj na menej nez 1GB (napr. aj na 512MB RAM)

 
Nahoru Odpovědět 10.11.2013 14:45
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 151 zpráv z 151.