Diskuze: Dilema, Nette, Vlastní FW ...

PHP PHP Dilema, Nette, Vlastní FW ... American English version English version

Avatar
Patrik Smělý (SogoCZE)
Tým ITnetwork
Avatar
Patrik Smělý (SogoCZE):

Hm, mám poslední dobou docela dilema :(, už nějakou dobu píši svůj projekt a vše se mi daří a snad i bude dařit, jediný problém je že mám vlastní framework stále jej rozšiřuji, hodně mi ulehčuje práci ještě aby ne, ale jeden člověk mě poslední dobou nutí do nette, nette se mi libí, ale kdybych na něj přešel musel bych celý projekt přepisovat do nette což by asi nebyl problém, protože můj FW se syntaxí celkem podobá nette, ale spíše mě vadí že moje práce na mém FW přijde v niveč a také se bojím že už nebudu mít pocit že je to "moje práce" nýbrž práce autora nette :(. Nevíte jak takovou situaci řešit ? Možná si říkáte proč to řeším, ať prostě dále vytvářím svůj FW, ale ten člověk co mě nutí do nette furt tvrdí že zbytečně dělám svůj FW protože ty funkce co tam implementuji jsou už dávno v nette což je pravda a že psaním svého FW ztrácím čas atd ... ;( předem děkuji SogoCZE.

Takže co vlastně chci, nějaké vaše zkušenosti či nápady, no a taky můžete básnit o nette třeba mi to pomůže :D. Jo a ano, trochu jsem se tu "vybrečel". :P

Editováno 27.10.2015 17:22
Odpovědět  +1 27.10.2015 17:20
PHP můj oblíbený jazyk......
Avatar
Richard
Člen
Avatar
Richard:

Tady je to celkem jednoduchý rozhodování i pokud vypustíme ten tvůj projekt co píšeš.
Musíš si porovnat kolik na tom "zbytečně" strávíš času a to kolik ti napsání vlastního fw dá (znalostí, principů, dobrýho pocitu..).

V 15 letech bych určitě psal vlastní fw, času máš nejspíš dost a tvůj čas je extrémně levný, takže znalosti jsou hodnotnější. Když je člověku 30, má rodinu, hypotéku (etc.), tak je jeho čas zase drahý - prostě si nemůže dovolit strávit xxx hodin na něčem co je pro něj zbytečné.

Vůbec neber ohled na to co ti kdo vtlouká do hlavy, prostě si spočítej co je pro tebe momentálně důležitější, přidej k tomu osobní pocit z psaní vlastního fw a rozhodni se.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět  +4 27.10.2015 18:23
$action = $_GET['Life']; | Když dáš mínus, napiš proč!
Avatar
Patrik Smělý (SogoCZE)
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Richard
Patrik Smělý (SogoCZE):

No jeden z mých hlavním argumentů, bylo že na to mám čas a + tím získám hodně zkušeností, a v podstatě jsem vždy byl rozhodnut, s tím že je jasné že budu dělat na svém FW, ale když už mi všichni o nette tolik básní a mají x argumentů proč bych na nette měl přejít tak jsem chtěl slyšet i váš názor, dokonce jsem nějak tušil že mi odpovíš zrovna ty :) což jsem velmi rád.

Nahoru Odpovědět  +1 27.10.2015 18:51
PHP můj oblíbený jazyk......
Avatar
TomasGlawaty
Člen
Avatar
Odpovídá na Patrik Smělý (SogoCZE)
TomasGlawaty:

Já bych taky řekl, že psaní vlastního FW je ztráta času, ale pokud se na tom chceš přiučit, je to super věc.
Pokud ti to vyhovuje, tak ten projekt udělej na svém FW, Nette si můžeš vyzkoušet na jiném projektu.
Osobně teď programuji PHP pouze v Nette, protože jsem si na něj vznikl a líbí se mi, že mi vytváří určitou abstrakci a nemusím řešit spoustu (hlavně bezpečnostních) věcí, Dále je kolem toho komunita, takže pokud je ve FW nějaká chyba, v další verzi Nette bude fixnuta. V případě vlastního FW to stojí celé jen na tobě a musíš to opravit, testovat ...
Užší okruh komunity kolem Nette tvoří opravdu dobří programátoři, kteří (nejen oni) dělají pro Nette různé addony, např. několik datagridů, imagestorage, translator a sposta dalších ...
:)

Nahoru Odpovědět 27.10.2015 20:41
Člověk může dosáhnout čeho si zamane. Jen musí chtít, případně něco obětovat ...
Avatar
Filip Šohajek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Patrik Smělý (SogoCZE)
Filip Šohajek:

Já si právě teď dělám svůj vlastní framework, a zatím jsem se naučil pár užitečných věcí :

  • Rozkouskuj si ho na komponenty, použíj composer a hoď si to na packagist.org
  • Inspiruj se od různých ostatních frameworků
  • Nedělej ho pro ostatní, dělej ho pro sebe (mám tím na mysli, že tam nemusíš implementovat automatické ovládání klimatizace pro 80ti patrovou budovu připojenou do Internetu přes optický kabel , protože jsi slyšel, že nějaký Pepa z Horní Dolní to ve všech FW hledá a nenašel to). Potom se ti z toho může stát toto - http://xkcd.com/730/
 
Nahoru Odpovědět  +1 27.10.2015 21:28
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Patrik Smělý (SogoCZE)
patrik.valkovic:

psaní vlastního FW rozhodně není zbytečné. Zjistíš, jak to dole funguje a můžeš si ho mnohem lépe ohýbat, než již hotový FW. Koneckonců, ITnetwork má vlastní FW žejo ;-)
Na druhou stranu něco o Nette. Nějakou dobu jsem v něm pracoval, ale neměl jsem z něj zas tak dobrý pocit. V některých případech se měnil pod rukama, což není příjemné. Dokumentace v mnoha ohledech taky nebyla dostačující (nevím, jak ej to v současnosti). Vím, že Nette je v ČR hodně oblíbený, ale je potřeba také zvážit, že se nejedná o jedinný FW. Je spousta dalších, které jsou v mnohých ohledech lepší. Symphony, CodeIgniter a v současnosti také velmi populární a mladý Laraveal. Výhoda těchto frameworků je, že když se je naučíš, můžeš to zužitkovat i v zahraničí. Nette přeci jen stále zůstává výhradně v ČR.

Nahoru Odpovědět  +2 27.10.2015 21:35
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 6 zpráv z 6.