Diskuze: Eshop v Nette

PHP PHP Eshop v Nette American English version English version

Avatar
Richard
Člen
Avatar
Richard:

Zdravím,
zajímala by mě jedna věc okolo seriálu o eshopu, konkrétně o jeho návrhu.
Je modulární? Modulární v tom smyslu, že je možné jakoukoliv část eshopu z administrace vypnout bez dalších zásahů - například uživatelské účty a mít eshop pouze s anonymními objednávkami. A z druhé strany modulární tím způsobem, že pokud chci do eshopu přidat určitou funkcionalitu, třeba gopay, že si napíšu modul a uploaduju na ftp a možnost platby gopay se mi automaticky objeví a možnostech platby, v administraci, na fakturách, modul si custom zpracuje platbu atd?

Zajímá mě tedy, je plně modulární? Má eshop interní api pro moduly?

Odpovědět  +1 4. ledna 11:40
$action = $_GET['Life']; | Když dáš mínus, napiš proč!
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Richard
Jindřich Máca:

Také zdravím,
bohužel e-shop není modulární na této úrovni. Obsahuje pouze nějaké členění do logických celků, které mezi sebou mají minimální soudržnost, ale zde popisované možnosti modularity nenabízí. :-)

 
Nahoru Odpovědět  +2 4. ledna 12:29
Avatar
Richard
Člen
Avatar
Richard:

Aha, takže monolit, to je dost škoda.
V tom případě bych možná zvážil upravit ty superlativy všude okolo toho seriálu na něco více odpovídajícího.

Nahoru Odpovědět  +2 4. ledna 12:56
$action = $_GET['Life']; | Když dáš mínus, napiš proč!
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Richard
David Čápka:

Já nevím, jestli jsi viděl jak vypadá třeba Prestashop nebo podobné věci, ale my nabízíme opravdu velmi čistý kód. Modularita, o které hovoříš, by byla pro úroveň seriálu zbytečně složitá (uvědom si, že to má 50 dílů tak, jak to je teď) a je tak přehledný, že funkcionalitu pár malými změnami upravíš. třeba pro anonymní objednávky jen zakomentuješ registrační tlačítka.

Nahoru Odpovědět  +3 4. ledna 18:52
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
loading84
Člen
Avatar
loading84:

Já jsem si ten Eshop v nette koupil a zatím dobrý. :) Akorát nastavení acl, permission a vůbec problematika přistupových práv, která je řešena v configu mi dost nevyhvouje. Jelikož config neon je zavislý na tabulatorech, tak by se tam mělo psát co možná nejméně. Jsem i trošku zmatený z routovaní, ale předpokladám, že se to hlavně dělá k vuli čisté url adresy.

 
Nahoru Odpovědět  +2 4. ledna 19:16
Avatar
Odpovídá na loading84
Dominik Gavrecký:

To sme dvaja :) Mám presne rovnaký problém a názor ako ty. Ale Tunik je vážne ochotný a milý chalan a ak mu napíšeš čomu konkrétne nerozumieš tak ti to určite ešte dodatočne vysvetli.

Nahoru Odpovědět  +2 4. ledna 19:22
Hlupák nie je ten kto niečo nevie, hlupákom sa stávaš v momente keď sa na to bojíš opýtať.
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na loading84
Jindřich Máca:

Je to tedy trochu off topic, ale statické ACL není jediná možnost. Je to zkrátka nejednoduší a poměrně transparentní, tak jsem ho použil. :)

Ano, soubory *.neon jsou závislé na tabulátorech, ale to je spíše o zvyku. :D

A routování se dělá hlavně kvůli hezkým URL adresám tj. lepší SEO, to jsi pochopil dobře. ;)

 
Nahoru Odpovědět  +1 4. ledna 19:58
Avatar
loading84
Člen
Avatar
Odpovídá na Dominik Gavrecký
loading84:

Já mam jenom problém se signály a trošku s orientací v kódu. Podle mě se signály dají dělat i bez handle přímo v latte šabloně. Respektive se teď bavím o angularu. Při použití tohoto mvc frondend frameworku podle mě signály nepotřebuješ, jinak tutorial o angularu na google je užasný. Tuník je super človíček :). I díky němu jsem udělal pohovor a udělal velký pokrok vpřed.

 
Nahoru Odpovědět 4. ledna 20:30
Avatar
Jindřich Máca
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na loading84
Jindřich Máca:

Tak to není úplně pravda a zrovna o tomhle všem jsme se bavili na posledním srazu. :D

  • Při použití frontendové MVC frameworku, jako je např. Angular, můžeš spoustu věcí udělat v JS na straně klienta (v JS, NE v latte šablonách, prosím - nemyslím binding apod., ale logiku), ale pořád potřebuješ prostředek na zpracování AJAX dotazů na straně serveru a na to jsou v Nette právě určené signály (tzn. handle*()). Potom by ale implementace na serveru měla směřovat spíše ke CRUD. :)
  • Pokud pak takový fronendový framework nepoužíváš a logiku provádíš převážně na straně serveru, můžeš využít například Nette snippety. Jejich zpracování na straně serveru, ale taky probíhá pomocí signálů. :D
  • A na srazu jsem doporučoval tyhle dva přístupy moc nemíchat, protože si pak rozhodíš zodpovědnosti a nebudeš vědět, co se má zpracovávat na serveru, co na klientovi atd. Samozřejmě pokud si na to uděláš jasná pravidla, klidně kombinuj a experimentuj, ale je potřeba se nad tím předem zamyslet. ;)

Každopádně, závěr je takový, že signály rozhodně potřebuješ. :D

 
Nahoru Odpovědět  +2 4. ledna 20:54
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 9 zpráv z 9.