Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Michal Kuba:

Zdravím!
Pokračuji dále ve vývoji webu. Již mi funguje zadání něčeho do editoru a to se mi potom objeví v databázi. Narazil jsem ale na další problém. Nevím, jak udělat, aby se mi v dané sekci zobrazil vlastně výpis přidaných článků. Nějaký seznam, který bych ještě časem nastyloval, ve kterém bude název článku a třeba autor nebo něco. A aby po kliknutí na to se normálně otevřela stránka, ve které se to klasicky otevře, když do URL zadám název přidaného článku s příponou .php.

Našel jsem si zde z tohoto důvodu tutoriály na tvorbu návštěvní knihy, která by měla fungovat podobně - někdo něco zadá do databáze a z ní se to později vypíše do připravené např. tabulky.

Tutoriály dodával autor Microsoft. Neříkám, že nejsou účelné, to vůbec, ale chybí mi v nich přehlednost jako třeba od Davida Čápky, který pro jistotu přidával na konci i soubor ke stažení nebo průběžně náhled toho, jak má kód vypadat a hlavně, do jakého souboru co psát. Jsem z toho zmaten a vůbec mi ta návštěvní kniha nejde.

Je zde na devbooku další takový materiál, nebo musím hledat a učit se jinde, popř. kde?

Všem budu moc vděčný za tipy, triky a rady ;)

 
Odpovědět 11.9.2014 17:37
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Žůrek (misaz):

tutoriály od Microsftu bylyzajímavé ve své době. Je to SELECT a nějaké zpracování v PHP. Davidovy tutoriály na MVC redakční systém popisují, jak lze třeba cyklicky něco vypsat.

Nahoru Odpovědět 11.9.2014 17:39
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Michal Kuba:

Dá se nějak vyhnout objektovému programování v PHP, nebo do něj budu muset zabruslit? A pokud ano, je to nějak složité na pochopení či náročné na čas i zmíněné pochopení?

 
Nahoru Odpovědět 11.9.2014 21:18
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Žůrek (misaz):

OOP je základ, není to těžké, ale chce to najít místo kde by se ti hodilo. Nicméně děláš asi něco většího, tak jeho účel najdeš brzy.

Pro příště nezapomeň kliknout na odpovědět. To že jsem si tvé odpovědi všimnul je náhoda.

Nahoru Odpovědět 11.9.2014 21:33
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Michal Kuba:

Zapomněl jsem na to kliknout, promiň.

Už jsem se do toho pustil, doufám že se přes základy rychle prokoušu a najdu tomu užitek. Jde o to, že mám již aktivní web, ale zatím pouze statický. Jde o to, že ve volných chvílích přidávám na web různé příběhy, které předtím napíši ve wordu kvůli zálohování. Jenže potom musím do PSPadu příběh nakopírovat, nastavit odstavce a vše složitě upravovat. Proto jsem se pustil do PHP, ve kterém jsem již web zprovoznil a dokonce mi funguje NERS, který přidává do databáze články, ale neumím je ještě vytáhnout na web.

V dohledné době musím začít s maturitní prací, ke které budu potřebovat PHP, takže začínám již teď a zkouším si to vše aplikovat na svém webu.

Asi je tedy nejlepší možnost se naučit OOP a následně MVC a dokážu si již s PHP hrát více? Vytáhnout články z databáze, zprovoznit knihu návštěv atd?

Jinak jsem moc rád za tento web, kterým jsem nejprve pohrdal, ale pro proniknutí dovnitř jsem objevil téměř nekonečné pole působnosti, co se mohu naučit. :-)

 
Nahoru Odpovědět 11.9.2014 21:38
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Martin Konečný (pavelco1998):

Jestli a kdy pochopíš OOP, záleží individuálně. Někdo to pochopí rychle, někdo třeba nikdy.
Dle mého názoru, pokud na to nemáš čas, tak bych s OOP nezačínal. Spíš bych se naučil porozumět danému jazyku (jaké má datové typy, jak pracovat s DB atd.). Může se pak stát, že sice dokážeš udělat nějaký web v MVC, ale pokud nepobereš základy, nikam se stejně nehneš.

 
Nahoru Odpovědět 11.9.2014 22:10
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Konečný (pavelco1998)
Michal Kuba:

Mě jde o to, abych za toho půl roku měl hotový web k maturitě a aby byl funkční. Aby se tam dalo něco zadat do databáze a následně zobrazit někde na webu, ideálně v nějaké určité kategorii. Uživatelský rozhraní beru jako samozřejmé. Zatím si myslím, že OOP docela chápu, ale je pravda, že kolem 50-ti tutoriálů budu vstřebávat dost dlouho, za tu dobu bych mohl stihnout udělat už kus práce s webem.

Takže nejlepší řešení?

 
Nahoru Odpovědět 11.9.2014 22:13
Avatar
thejoeejoee
Člen
Avatar
thejoeejoee:

Doporučuji http://doc.nette.org/…2/quickstart
Kdyby sis s něčím nevěděl rady, piš PM, rád poradím.

 
Nahoru Odpovědět  ±0 11.9.2014 22:48
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na thejoeejoee
tomasmanhal:

Ale fuj, proč tak nadějného a pilného studenta kazíš frameworkem? :-D Jednoduchý redakční systém lze napsat od píky přece hezky od ruky a nepotrvá to dlouho :-)

Nahoru Odpovědět  +1 11.9.2014 23:10
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
hitzor
Člen
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
hitzor:

Já se frameworkům hodně dlouho vyhýbal a teď jsem poznal, že to byla chyba. ;) Do Nette jsem se ponořil během pár dnů a teď bych už nic jiného nepoužil, kdybych nemusel. Pro začátečníka je ideální i díky lehké práci s databází a velké bezpečnosti, kterou tak nemusí řešit ručně (a většinou stejně špatně). :)

 
Nahoru Odpovědět 12.9.2014 2:24
Avatar
Odpovídá na hitzor
Michal Žůrek (misaz):

správně, začátečník se to naučí řešit jednoduše a bezpečně, ale pak jakmile se dostane k větší aplikaci stejně nebude chápat proč to je tak jednoduché a bezpečné. Nevím jak Vy, ale já si myslím, že každý si musí zkusit naprogramovat něco s mysqli, tabulkovým layoutem a spravovat hodně statickou stránku, až pak by měl chápat, že to jak to řeší doposud je špatné a těžkopádné a učit se to dělat lépe. Teprve až to bude umět, jakože hodně dobře, tak si může dovolit zlenivět a nechat tyto věci na frameworku, ale neměl by ten článek ("vylepšování" předchozích prasáren) vynechat.

Příklad: pokud někdo začíná s mysql, měl by se první naučit PDO, ne framework.

Nahoru Odpovědět 12.9.2014 7:02
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na thejoeejoee
Michal Kuba:

Asi nebudu začínat s frameworkem, přijde mi to jako úplně něco jiného a nemám příliš mnoho času.. Ale díky i tak za jistě užitečný tip do budoucna :)

 
Nahoru Odpovědět 12.9.2014 7:12
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomasmanhal
Michal Kuba:

Takže se mám držet PHP a redakčního systému bez objektů ze zdejších tutoriálů a nějak na to dokážu nasadit všechny ostatní funkce, které požaduji? Např. výpis článků z databáze apod.?

 
Nahoru Odpovědět 12.9.2014 7:14
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Žůrek (misaz):

jo jde to, můžeš si odskočit k SQL http://www.itnetwork.cz/…ze-tutorialy a pak to vybírání článku zvládneš pravá levá.

Nahoru Odpovědět 12.9.2014 7:18
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
tomasmanhal
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
tomasmanhal:

Já samozřejmě framework neodsuzuji, sám se o něj aktivně zajímám a zkouším, ale podstata užití frameworku je velké usnadnění práce a to podle mě dělá líné programátory :-D

Nahoru Odpovědět 12.9.2014 11:59
Kdyby nám dodali k životu zdrojový kód, vše by bylo jednodušší...
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Michal Kuba:

Těchto tutoriálu jsem si všiml ale myslel jsem, že je to spíše o phpMyAdminu a ze mi to nepřinese tolik užitku,.ale pokud se tam priucim i vytažení článku na web tak, jak budu chtít, tak se na to mrknu.

Diky moc za pomoc, snad to brzy zvládnu :-)

 
Nahoru Odpovědět 12.9.2014 13:41
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Žůrek (misaz):

víš vůbec co je to SQL, databáze, atd?

Nahoru Odpovědět 12.9.2014 14:25
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Michal Kuba:

Možná jsem to zapomněl zmínit, zkušební verzi svého webu udělaném v PHP již testuji a využívám k tomu i data z databáze. Respektive skrze administrátorské rozhraní na webu dokážu vložit článek do databáze a ten úvodní dokonce i vypsat :-) SQL bych řekl, že je jazyk, kterým zadávám dotazy atd. přímo v phpMyAdmin, ne? Pokud se pletu, tak v tutoriálech o SQL se to dovím správně, ne?

 
Nahoru Odpovědět 12.9.2014 18:36
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Žůrek (misaz):

SQL je jazyk, kterým obecně komunikuješ s databázi, umí divy a umí to co potřebuješ - příkaz SELECT. Takže tutoriál viz. odkaz výše.

Nahoru Odpovědět 12.9.2014 18:38
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Michal Kuba:

Jojo, tomu věřím :) brzy se do toho dám, SELECT znám ale mám ještě potíže k tomu zakomponovat další věci, ale to zvládnu ;)

 
Nahoru Odpovědět 13.9.2014 1:00
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 20 zpráv z 20.