Diskuze: kontaktny formular v PHP

PHP PHP kontaktny formular v PHP American English version English version

Avatar
tomas1471000
Člen
Avatar
tomas1471000:

zdravim mam urcite nejasnosti ohladne par veci co sa tyka validity formulara

  • preco sa pouzivaju v kruzku 1 oble zatvorky zatial co v kruzku 2 uz nie?
  • co je konkretne to isset?snazil som sa to najst v slovniku na webe no nic som nenasiel, cital som si tie clanky co sa toho tyka dvakrat no nikde som nenasiel odpoved mozno mi len nieco unika ak by ste mi tieto otazky zodpovedlai bol by som vam velmi vdacny za vasu pomoc. dik vopred
 
Odpovědět 22.11.2013 20:31
Avatar
Michal Maršálek:

Ahoj,

  1. protože v prvním kroužku je $_POST['jmeno'] jako parametr funkce (konkrétně isset) a ty se zapisují do kulatých závorek
  2. název funkce isset je odvozen ze dvou anglický slov - is set - což znamená "je nastaveno".
Editováno 22.11.2013 20:36
 
Nahoru Odpovědět 22.11.2013 20:36
Avatar
tomas1471000
Člen
Avatar
tomas1471000:

este ma trapi ten uplny zaciatok s premennou $hlaska = '';
preco su tam len prazdne uvodzovky?dik

 
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 16:23
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
Kit:

Protože je ten skript špatně napsaný.

Nahoru Odpovědět  ±0 23.11.2013 16:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
tomas1471000
Člen
Avatar
tomas1471000:

a preco to neopravite? co tam ma potom byt?

 
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 16:34
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
Kit:

Protože se nám to nechce opisovat z toho tvého screenshotu.

Nahoru Odpovědět  +1 23.11.2013 16:45
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
tomas1471000
Člen
Avatar
tomas1471000:

ved ten screenshot som urobil z tohto clanku :@
http://www.itnetwork.cz/…ovy-formular

 
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 16:49
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
Kit:

A to jsem měl jak čuchat, ze kterého článku jsi to ofotil? Já ho nepsal.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 16:55
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
mkub:

do hranatych zatvoriek sa zapisuje index pola, ale do gulatuch zatvoriek sa zapisuje podmienka a zaroven sa nimi upravuje aj priorita operatorov,

co sa tyka toho zapisu: (isset($premenna)), tak tu sa testuje, ci je nastavena $premenna, ci tam je nieco ulozene

 
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 16:57
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
David Čápka:

Nechápu, jak můžeš nerozumět tak základním věcem v kódu ze seriálu. Asi ho čteš od prostředka, přečti si ho od začátku.

Nahoru Odpovědět  +3 23.11.2013 17:49
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
David Čápka:

Jinak tam má být to, co tam je, žádná chyba tam není. To jen Kit rád mate začátečníky.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 17:55
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

Pro začátečníky je to dobré, pro pokročilé horší. Netušil jsem, odkud ten skript sebral.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 17:57
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

Ano, proto by se odpověď měla uzpůsobit úrovni dotazu a ne hned říkat jak je to špatně, když na tom nic špatného není, pokud nebudeme fiosofovat nad návrhem, který je udělaný pro level toho tutoriálu.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 18:03
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

Ptal se, proč je tam řádek $hlaska = '';. Takový řádek bych tam nedal vůbec a proto jsem odpověděl tak, jak jsem odpověděl. Druhou možností by bylo, že bych tu otázku nechal bez povšimnutí a to jsem asi měl udělat.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 18:09
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Petr Nymsa
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Petr Nymsa:

Ta $hlaska tam není zbytečná. Používá se dál při informování uživatele co vše má špatně / dobře.

Nahoru Odpovědět  -1 23.11.2013 18:11
Pokrok nezastavíš, neusni a jdi s ním vpřed
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

To je ale zas jen tvůj názor, mně přijde logičtější mít tu proměnnou vždy inicializovanou a složitě to větvit jen proto abych do ní nepsal 2x je zbytečné.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 18:12
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
mkub:

a k tomu webovemu slovniku... ten ti neda ziadne vysvetlenie, ze preco je taky zapis, ale tunajsie tutorialy ti to vysvetlia, preco to tak je... ale treba to cele citat od prveho dielu od tohoto dielu: http://www.itnetwork.cz/…ych-aplikaci
a tam sa dozvies, kedy sa pisu gulate a kedy hranate zatvorky

 
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 18:17
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

Ta proměnná přece není potřebná vůbec:

if (isset($_POST)) {
    if (!isset($_POST['jmeno']) || !$_POST['jmeno'])
        throw new Exception('Chybí jméno');
    if (!isset($_POST['email']) || !$_POST['email'])
        throw new Exception('Chybí email');
    if (!isset($_POST['zprava']) || !$_POST['zprava'])
        throw new Exception('Chybí zpráva');
    if (!isset($_POST['rok']) || $_POST['rok'] != date('Y'))
        throw new Exception('Chybný rok');
    // echo "Odesílám e-mail od: $_POST[jmeno]<$_POST[email]>";
    mail($_POST['email'], 'Message subject', $_POST['zprava']);
    header('Location: .');
    exit;
}

Jenom už to není pro začátečníky, takže jsi to v článku nemohl použít.

Editováno 23.11.2013 18:22
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 18:19
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

Právě, samozřejmě to jinak tak dělám.

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 20:10
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
mkub:

diki za inspiraciu s tym prikladom

 
Nahoru Odpovědět 23.11.2013 23:07
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mkub
Kit:

Není zač. Poslední dobou se dozvídám spoustu nových pravidel, jako např. vypouštění else ze zdrojáků, omezování počtu instančních proměnných a dalších. Nemá se to brát dogmaticky, ale dá se v tom najít hodně inspirace:
http://www.slideshare.net/…plied-to-php

Nahoru Odpovědět 23.11.2013 23:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Daniel Vítek:

Nechápu lidi, co si ty kroužky čmárají tužkou... Proč nepoužijete elipsy ? O.o

 
Nahoru Odpovědět 24.11.2013 18:48
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:

Já zas nechápu lidi, kteří sem posílají kód ve formě screenshotů. Kdo to má opisovat?

Nahoru Odpovědět  +2 24.11.2013 18:53
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

Nebo takový dotazy..

 
Nahoru Odpovědět 24.11.2013 19:20
Avatar
tomas1471000
Člen
Avatar
tomas1471000:

Tak sem dajte pravidla aby clovek vedel naco sa moze pytat, ako sa nato ma pytat,a scim ma robit kruzky, popripade ake otazky tolerujete a ake nie je lebo clovek ako ja ked pride na podobne forum tak nepocita stym ze musi byt dokonaly a musi citat vase myslienky aby vediel co sa vam bude pacit a co nie..

 
Nahoru Odpovědět 24.11.2013 21:51
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na tomas1471000
Kit:

Však jsi dostal odpovědi, tak co řešíš? Jen nám to trvalo o něco déle, než jsme tvůj dotaz pochopili. Napsali jsme ti, co se nám nelíbilo a podle mne jsi dostal i víc, než jen odpovědi.

Taková pravidla se psát nemusí. Jsou součástí Netikety a platí na všech diskuzních fórech stejně. Jestli chceš nějaké pravidlo, tak tady: Piš své dotazy tak, aby je pochopilo co nejvíc lidí. Ke screenshotu přilož i odkaz, odkud jsi ten kód stáhl a co ti na něm nefunguje nebo není jasné. Přilož i doslovný text chyby, kterou hlásí překladač nebo interpretr. Podstatu dotazu dej do nadpisu, třeba "Validace formuláře v PHP" nebo "Co dělá funkce isset() v PHP?"

Nahoru Odpovědět  +2 24.11.2013 22:04
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
mkub:

pomal;y, aby som ten kod zacal prepisovat :D uz ciastocne pouzivam PDO, mam vytvorenu aj databazove triedy, aj userspaces a musim este vela poprepisovat z dovodu zastaranosti mojho kodu a zastaranosti DB ovladacu...

 
Nahoru Odpovědět 25.11.2013 16:50
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 27 zpráv z 27.