Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Michal Kuba:

Nevím, jestli to zařazuji do správné kategorie.. Dá se přes PHP nebo prostě nějak zařídit, aby se mi pod horizontálním menu webu zobrazovala jakási stromová struktura značící pohyb uživatele po webu? Třeba pět, sedm kroků zpět aby viděl, kde byl a kde je nyní. Viz obrázek (tak to ale ve skutečnosti není)
Přijde mi to totiž pro web docela použitelné a často to někde vidím, ale nejsem si jistý, jak na to dojít.. jestli právě PHP nebo ne..

 
Odpovědět 3.3.2015 21:03
Avatar
Jan Vargovský
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Jan Vargovský:

Nevím jak se to implementuje, ale odborně se tomu říká breadcrumbs, s googlem už snad na to přijdeš :)

 
Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:16
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Šmahel (ceskyDJ):

Můžeš to psát na každou stránku. Přes PHP nevím. Ještě se zamyslím, takže to prosím nemínusujte, manuálně to jde na 100%.

Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:18
Nejdůležitější je motivace, ovšem musí být doprovázena činy.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Šmahel (ceskyDJ)
Michal Kuba:

manuálně jakože do kódu to předepíšu? Prostě aby to "generovalo" ten strom podle toho, jak ten uživatel postupuje..

 
Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:21
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Šmahel (ceskyDJ):

Když manuálně (nemáš velký web), napíšeš adresu k tomu souboru. Pokud to nějak dělíš v URL, šlo by to i tím.

Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:24
Nejdůležitější je motivace, ovšem musí být doprovázena činy.
Avatar
Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:25
Nejdůležitější je motivace, ovšem musí být doprovázena činy.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Šmahel (ceskyDJ)
Michal Kuba:

Jojo, taky mi to vyběhlo.. zkusím si to projít a nějak využít :)

 
Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:28
Avatar
sahlepik
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
sahlepik:

Pokud vím, tak by to mohlo jít přes superglobální proměnnou, kterou vytváří webový server: $_SERVER["HTTP_RE­FERER"].

Obsahuje informace o předchozí navštívené stránce. Problém je, že se toto sledování dá zakázat v prohlížeči, takže nespolehlivé.

 
Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:28
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Jiří Gracík:

Ideální by bylo, kdyby web používal pretty url (což beru tak nějak jako standart), a že by to sekalo url. Kdyby aktuální url byla třeba www.stranka.cz/…/akce/detail, pak bys vypsal jednoduše odkazy na:

www.stranka.cz/
www.stranka.cz/nabidka/
www.stranka.cz/nabidka/letosni/
www.stranka.cz/nabidka/letosni/akce/

To by mohla být základ. Poté bys mohl mít v databázi nějaké specifické případy (třeba pro stranka.cz/man­darinky bys chtěl vypsat url pro domovskou stránku, nabídka, ovoce, exotické). Otázka je, jak to máš celé rozvržené.

A mimochodem, česky se tomu říká drobečková navigace.

// Ještě bych dodal, že se tu vede nejspíš mylná diskuse o navštívených stránkách, drobečková navigace zobrazuje hierarchicky stránky nadřazené)

Editováno 3.3.2015 21:32
Nahoru Odpovědět  +1 3.3.2015 21:30
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Michal Šmahel (ceskyDJ):

Podívej se na ty pretty URL, jak psal Jiří Gracík. Bude to tak asi nejlepší. Nebo to prostě do každé stránky napiš. Dáš tam: odkaz domů > odkaz nadřazený > ... > aktuální soubor.

Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:39
Nejdůležitější je motivace, ovšem musí být doprovázena činy.
Avatar
Jiří Gracík
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Šmahel (ceskyDJ)
Jiří Gracík:

Rozhodně bych to nepsal ručně, pak se trochu změní logika adres a může to psát znovu.

Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:41
Creating websites is awesome till you see the result in another browser ...
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Michal Šmahel (ceskyDJ):

Njn, to je riziko. Osobně bych volil rozhodně URL. (Sám to tak vždy dělám, ale ze začátku jsem to psal manuálně - neznal jsem PHP).

Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:42
Nejdůležitější je motivace, ovšem musí být doprovázena činy.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiří Gracík
Michal Kuba:

Teď jsem se v tom zamotal.. jde mi o to, aby když je člověk na domovské stránce a někam klikne tak aby se mu ukázalo: Domů >> nějaká stránka

a pokud bude klikat dál: Domů >> nějaká stránka >> jiná stránka >> další stránka >> aktuální stránka

to je ta drobečková navigace? Aby se mohl vracet přesně po těch stránkách, kde již byl?
je to hloupý ale hodilo by se mi trochu postrčit co se týče kódu :/

 
Nahoru Odpovědět 3.3.2015 21:58
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 13 zpráv z 13.