Diskuze: Nový e-shop

PHP PHP Nový e-shop American English version English version

Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
kashpi:

Zdravím,
pro stránky http://www.motocyklovedily.cz potřebuji vyvinout kompletně nové jádro. Zatím je to celé postavené na Nette, ale je tam plno chyb a zlobí to.
Dost dlouho už přemýšlím, jestli zůstat u Nette a nebo zkusit vyvinout eshop na ASP.NET MVC. V ASPčku nejsem tak znalý, takže by mi to trvalo časově určitě déle, ale jsem ochoten se to naučit :)
Našel by se tu někdo, kdo by poradil, zda je výhodnější ta a nebo ta technologie z hlediska budoucí správy. Není potřeba sem dávat argumenty co se týkají hostingů atd. Prostě jen z hlediska programování.
Na Nette mi docela vadí, že v současné databázi (MySQL 5.5) není možné v InnoDb hledat fulltextově, což je docela problém. Potřebujeme hlavně rychlost a funkčnost.

 
Odpovědět 26.12.2013 23:32
Avatar
Filip Pýrek
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět 26.12.2013 23:41
„The best way to predict the future is to invent it.“ — Alan Kay
Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
kashpi:

To už sem viděl, je to 4 roky staré...
Od té doby se hodně změnilo

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 0:06
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
mkub:

mozes to robit aj v ASP, ako aj v PHP,ale ak by si sa rozhodol pre ASP, tak na vybere platformy by si bol obmedzeny, lebo ASP je iba MS technologia, kdezto PHP je multiplatformova, cize ak pouzijes ASP, tak to by bezalo bez velkych problemov iba na Windowse, ale pri PHP ti to bude fungovat uplne vsade (ci uz Unix, Linux, Solaris, Mac, Windows,...)
prave pre moznost prenosu z platformy na platformu by som sa rozhodol pre jazyk PHP a sa vykaslal na ASP.NET...

ASP.NET je hlavne domenou Windows serverov a MS technologii presne tak, ako je C#, J#, VB a podobne

co sa tyka Nette, tak tam mozes pouzivat aj inu databazu, nemusis iba MySQL, ale mozes kludne namiesto MySQL pouzivat aj jej fork MariaDB

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 0:40
Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
kashpi:

Na hostingu kde hostujeme je jen mysql a postgre. Jak sem psal, tak nechci resit rozdil v tom, ze ASP jede jen na MS a PHP je multiplatformni. Tyto veci vim a neni to problem co by me trapil.
Jde mi o to jestli na eshop je vyhodnejsi pouzi skriptovaci jazyk PHP a nebo to programovat v ASP. Jde mi jen o pouzitelnost z hlediska programovani a budoucnosti

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 1:13
Avatar
Filip Pýrek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
Filip Pýrek:

Budoucnost záleží na tom jak to na začátku naprogramuješ. Btw. podívej se na facebook, ten je taky hodně v php...

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 1:23
„The best way to predict the future is to invent it.“ — Alan Kay
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
mkub:

tak tu nie je nad cim rozhodovat... pouzil by som PHP, lebo PHP podporuje obe pouzite databazy a s velkou pravdepodobnostou na tom hostingu je nativna podpora pre PHP skripty...
vlastne aj framework Nette nie je nic ine iba PHP skripty

 
Nahoru Odpovědět  +1 27.12.2013 1:58
Avatar
exyi
Redaktor
Avatar
exyi:

Tak to je čistě na tobě co ti více vyhovuje. Já bych to psal určitě v ASP.NET, protože je silně typované, mám k dispozici .NET Framework (místo 10K pomatených funkcí) a umím to. Také jsem slyšel spoustu lidí nadávat na děravost PHP, ale nevím co je na tom pravdy.

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 7:51
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na exyi
mkub:

zalezi aj na platforme na serveri, lebo ASP.NET je cisto Windowsacka zlezitost, ako som vyssie spominal

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 9:12
Avatar
Juraj Mlich
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mkub
Juraj Mlich:

"Jak sem psal, tak nechci resit rozdil v tom, ze ASP jede jen na MS a PHP je multiplatformni." ...

Nahoru Odpovědět  +2 27.12.2013 9:30
Vždy je lepšie učiť sa z cudzích chýb, než z vlastných chýb.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mkub
Kit:

Ono je to vlastně jedno, protože pokud to v budoucnu bude stěhovat na cloud, tak to stejně asi přepíše do Javy. S ASP jsou totiž na cloudu docela velké licenční problémy.

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 9:30
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Michal Žůrek (misaz):

nevím proč tu řešíte php × ASP, vygenerovat export, mírně upravit a naimportovat do SQL serveru na windows je otázka 20 minut. Čili je úplně fuk, jakou DB použije. SQL server funguje stejně dobře jako třeba MySQL, nebo databáze od Oracle. Pokud vím dobře, tak fulltextově tam vyhledávat taky jde.

Pokud chceš vyvýjet pohodlně v C# a Visual Studiu ber určitě ASP. Naučit se to není problém, pokud umíš základy C#, tak je to velmi podobné. Dokumentace je k tomu skvělá. Nevidím jediný důvod proč se vyhýbat ASP.NET.

Editováno 27.12.2013 9:42
Nahoru Odpovědět  +1 27.12.2013 9:40
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek (misaz)
Kit:

Jeden důvod bych měl: Podivná licenční politika Microsoftu, pokud jednu aplikaci provozuješ na více serverech.

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 9:43
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Odpovídá na Kit
Michal Žůrek (misaz):

no to je fakt, ale i tím se dá prokousat.

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 9:47
Nesnáším {}, proto se jim vyhýbám.
Avatar
exyi
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mkub
exyi:

vicemene ano, ale kashpi rikal ze mu o to nejde (nevim proc) a navic to diky Monu muze jet i pod Linuxem (nevim jak moc dobre)

Editováno 27.12.2013 10:11
 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 10:10
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na exyi
mkub:

Mono by som nazval iba pomocnou barlickou a nemyslim si, ze by to bolo vhodne riesenie na nasadenie na Linuxe...

 
Nahoru Odpovědět  +1 27.12.2013 10:17
Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
kashpi:

Děkuji za reakce.
MySQL neumí vyhledávat fulltextově v InnoDB, které Nette potřebuje pro správný chod Nette Database.

Na ASP.NET se mi líbí právě VS a také zatím vypadá, že aplikace je rychlejší. Ale to se mi možná jen zdá.

Asi novou verzi udělám ještě v Nette (jelikož pospíchají) a pak se pokusím to pomale předělat do ASP

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 10:53
Avatar
Juraj Mlich
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
Juraj Mlich:

InnoDB vie vyhľadávať fulltextove od verzie myslím 5.6.12

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:11
Vždy je lepšie učiť sa z cudzích chýb, než z vlastných chýb.
Avatar
exyi
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
exyi:

Kdybys to dělal v ASP.NET tak se zkus mrknout na toto: http://www.codeproject.com/…cument-Store
Já jsem zatím jen četl ten článek a vypadá to zajímavě. Jedná se o noSQL databázi kompletně napsanou v C#.NET a tak by měla běžet na ASP.NET hostingu bez problému, je open source a mohla by být rychlejší než SQL. Akorát by sis musel napsat skript na přesunutí databáze.

EDIT: jo a umí to ten fulltext

Editováno 27.12.2013 11:22
 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:19
Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Juraj Mlich
kashpi:

Ano to umí, ale psal sem na podporu hostingu a zatím neplánují dělat update MySQL serveru a zůstanou na verzi 5.5. Stejně tak se jim nelíbí, že využívám InnoDb, protože je prej "náročnější". Dost vážně přemýšlím nad jiným hostingem

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:20
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Juraj Mlich
Kit:

To by provozovatelé databází museli občas upgradovat :)

Nahoru Odpovědět  +1 27.12.2013 11:20
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
Kit:

InnoDB je náročnější jen u primitivních dotazů. U komplexních dotazů má jasně navrch před MyISAM. Jenže pánové, přiznejme si, ruku na srdce, kdo z vás to má?

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:24
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
mkub
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
mkub:

a hlavne MyISAM nepodporuje cudzie kluce, ako ani transakcie a ine novinky, ale je rychlejsia oproti InnoDB

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:36
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na mkub
Kit:

Zapomněl jsi na integritní omezení sloupce. To MyISAM také neumí. Při definici tabulky to nepovažuje za chybu, ale všechna omezení ignoruje.

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:39
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
kashpi:

právě pro mě jsou ty cizí klíče nejpodstatnější, ale to už trošku odbočujeme...

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:40
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na kashpi
Kit:

A co PostgreSQL?

Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:52
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
kashpi
Redaktor
Avatar
kashpi:

s tím jsem ještě nezkoušel pracovat. Podívám se po tom

 
Nahoru Odpovědět 27.12.2013 11:57
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 27 zpráv z 27.