Avatar
marekwre
Člen
Avatar
marekwre:

Fajn članok, stretol som sa aj s takouto strankou

http://billthebuddhadickens.com/page.php?23

ta koncovka (page.php?23) to znamena ze je to nejak generovane alebo co?
uz u viacerých stranok som to takto videl, no nevedel som co to znamena

alebo aj u vás

index.php?art=programovani-v-php-tutorial-dynamicke-skladani-stranek

preco to je za .php este cosi ako to funguje? na co to je dobre?

 
Odpovědět 13.3.2012 17:41
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Kit:

Za otazníkem mohou být parametry, které si PHP může převzít a řídit podle toho zpracování skriptu. Většinou se to skrývá pomocí Mod_Rewrite, ale není to nezbytně nutné.

Nahoru Odpovědět 13.3.2012 22:01
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Mircosoft:

->Marekwre: Asi úplně přesně nechápu tvůj dotaz. Věci za otazníkem jsou parametry, které zpracováváme metodou GET; co to je a jak to funguje jsem vysvětloval v prvním díle (http://www.itnetwork.cz/index.php?…) a tenhle článek ukazuje, jak se to prakticky používá.
Ohledně toho osamělého čísla za otazníkem: přiznám se, že s tímhle tvarem jsem se ještě nesetkal, normálně se parametry zapisují stylem jméno=hodnota. Zkusím to vypátrat.

 
Nahoru Odpovědět 14.3.2012 10:12
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:

Mircosoft: Zkus si print_r($_GET); a přijdeš na to hned.

Nahoru Odpovědět 14.3.2012 10:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Mircosoft:

Právě jsem to zkusil :). Výsledek: parametr bez hodnoty se normálně předá a bude mít hodnotu null. Čili prakticky se nám může hodit jenom na předávání logických hodnot - tím, že buď existuje nebo neexistuje (isset()==true nebo false).

 
Nahoru Odpovědět 14.3.2012 10:28
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:

Mircosoft: To by bylo trochu nepraktické. Jeho hodnota se dá snadno zjistit např. přes foreach. Zrovna jsem si zkusil ...?56&98&param&dal­si, funguje to perfektně. Získal jsem všechny 4 parametry.

Nahoru Odpovědět 14.3.2012 10:42
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
marekwre
Člen
Avatar
marekwre:

Uf,vidim ze si to budem musiet lepsie pozret, zatial dakujem za vysvetlenie, ked mi nieco nebude jasne napisem8|

 
Nahoru Odpovědět 14.3.2012 11:04
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
David Čápka:

Mirku, nechtěl bys z toho 1. článku vyndat ty metody předávání dat? Podle mne to stejně nikdo zpočátku nepobere, vysvětloval bych je hezky podrobně a jen tehdy, kdy jsou potřeba, ne tím stručným výčtem zezačátku, to jen zamotá lidem hlavu :)

Nahoru Odpovědět 14.3.2012 11:31
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Mircosoft:

Jasně, ale k čemu ti pak ty nully budou, že jo :-).

S foreach máš samozřejmě pravdu - když se použije v plném tvaru (pole as index=>hodnota), dostaneme i jména a dá se zjišťovat, které mezi nimi je a které ne.

 
Nahoru Odpovědět 14.3.2012 13:52
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Mircosoft:

Vyndat ne, ale radši je nějak stručně zopakuju všude, kde se budou používat.

Původně jsem si bláhově myslel, že to lidi budou číst od začátku :D.

 
Nahoru Odpovědět 14.3.2012 13:54
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
David Čápka:

Kit asi myslí, že použiješ klíče namísto hodnot, projedeš přes foreach $_GET a klíče budeš brát jako hodnoty, v hodnotách potom budou nully. Samozřejmě musíš počítat s tím, že tam budou správně parametry zasebou.

Je to sice podle mne nepraktické, ale zkrátíš zápis a asociativní pole degraduješ na pole indexované.

Nahoru Odpovědět 14.3.2012 14:01
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:

V tom cyklu foreach můžu rovnou volat tovární metodu a ten klíč jí předat jako parametr.

Nahoru Odpovědět 14.3.2012 14:34
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Mircosoft:

Na druhý pokus, ale je to tam :).

 
Nahoru Odpovědět 14.3.2012 18:47
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 13 zpráv z 13.