Diskuze: PHP - mini Galerie

PHP PHP PHP - mini Galerie American English version English version

Avatar
user
Redaktor
Avatar
user:

Ahoj,
dělám si takovou mini galerii obrázků v php. Princip je takový, že do složky na serveru vložím obrázky => originální a náhledy (náhledy končí znaky "_mini"). Můj script rozpozná náhledy a vykreslí je na stránku. Náhledy zároveň fungují jako odkazy na originální obrázky a v tom mám právě ten problém. Nedaří se mi udělat to, aby na automaticky vykreslenou miniaturu se automaticky "vygenerovali" odkazy na originální obrázek ve stejné složce. Nevím si vůbec rady... Tak bych chtěl někoho požádat kdo si ví s mím problémem rady jestli by mě trochu "nepostrčil" do předu :) . Níže přikládám to čeho sem zatím docílil:

<?php
                   $slozka = opendir("images/fotografie/macro/"); //otevření složky
                   while($obrazek = readdir($slozka))
                   {
                   if($obrazek != "." && $obrazek != ".." && substr($obrazek, -9, 9 )== "_mini.jpg") // odstranění vyrtuálních objektů
                   {
                   echo "<td class=\"content\"><img src=\"images/fotografie/macro/".$obrazek."\" ></td>";
                   }
                   }
                 ?>
 
Odpovědět 22.3.2012 17:21
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na user
David Čápka:

Pokud jsi toto opravdu napsal, tak nevidím problém v přidání odkazu, jen musíš z názvu odmazat to mini:

echo "<td class=\"content\"><a href=\"images/fotografie/macro/" . substr($obrazek, 0, -9) . ".jpg\"><img src=\"images/fotografie/macro/".$obrazek."\" ></a></td>";

Snad jsem se neztratil v těch uvozovkách, na tohle je lepší používat apostrofy.

Nahoru Odpovědět 22.3.2012 17:33
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
user
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
user:

Jo "vypotil" jsem to asi za dva dny, s php začínám a rozhodl jsem se odejít od šprtání teorie a něco si zkusit udělat, jenom nechápu jaktože se automaticky "přiřadí" originální obrázek k tomu náhledu. To tam musí asi být nějaké automatické řazení. Můžu se na to spolehnout? Aby mi pak odkaz neodkazoval na jinej origin. obrázek. Jinak díky moc za pomoc.

 
Nahoru Odpovědět 22.3.2012 17:53
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na user
David Čápka:

No ty přeci v té podmínce procházíš jen ty soubory, co končí _mini.jpg a ty potom zobrazíš. Když víš, jak se jmenuje s tím _mini, stačí _mini.jpg nahradit za .jpg a máš ten originál. Žádné přiřazování se tam nikde nekoná, název víš.

To nahrazení dělám tím substr, odmaži posledních 9 znaků. Mohl bys to dělat i třeba str_replace($o­brazek, "_mini.jpg", ".jpg"), jestli jsem to napsal dobře.

Nahoru Odpovědět 22.3.2012 18:03
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
user
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
user:

jj to chápu, myslel jsem tím že když mám obrázky auta a míče. Tak jestli se mohu spolehnout na to že se mi k miniatuře auta přiřadí VŽDY originální obrázek auta a ne míče. Když nad tím přemýšlím tak si php musí ty soubory vždy nějak automaticky seřadit, jinak by se právě všechno vykreslovalo v náhodném pořadí...

 
Nahoru Odpovědět 22.3.2012 18:12
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na user
David Čápka:

Na to jsem teď odpovídal, php vezme auto_mini.jpg a vyrobí z toho auto.jpg. Potom vezme mic_mini.jpg a vyrobí z toho mic.jpg. Obrázků bez mini si nevšímá a tedy se nemohou poplést.

Nahoru Odpovědět 22.3.2012 18:14
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
user
Redaktor
Avatar
user:

Tak to je šikovný, jsem hold trochu pomalejší :)
Ještě bych měl jeden dotaz: Kdybych měl auto_mini.jpg a chtěl bych aby odkazoval na mic.jpg tak by to takhle nešlo, jaký by byl pak princip? (Prosím tě nepiš hnedka kód, já bych si to chtěl vyzkoušet napsat sám) Jinak díky za tvůj čas :)

 
Nahoru Odpovědět 22.3.2012 18:28
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na user
David Čápka:

No to nejde, ty vycházíš z toho, že víš, jak jsou ty obrázky označené. Když se bude obrázek jmenovat auto.jpg a miniatura k němu mic.jpg, tak to přeci nejde nijak zautomatizovat. Musel by sis někam do databáze ukládat co k čemu patří (auto = mic, kocka = slon), což je samozřejmě hloupost. Nějak mi moc nedochází smysl toho dotazu.

Nahoru Odpovědět 22.3.2012 18:51
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.