Avatar
Michal Zouhar:

Ahoj,
potřebuji poradit, jak provázat html a PHP tak, aby to fungovalo. Konkrétně dělám galerii obrázků(fotek) a bylo by velmi příjemné, kdybych mohl do nějakého pole vložit názvy obrázků (ještě příjemnější by bylo, kdybych si je nějak mohl přečíst z adresáře, ale to už je pro mě vyšší dívčí) a potom cyklem v php vždy změnit adresu obrázku a nechat ho vypsat.

Pokud to napíši např takto:
echo '<img height="180" src="Pi/Fa/Ka­c/2001.jpg" alt="2001" title="2001" />'; ... krásně to funguje

Pokud takto:
$adresa="Pi/Fa/Ka­c/2001.jpg";
echo '<img height="180" src="<?php echo $adresa ?>" alt="2001" title="2001" />';

Prosím o pomoc ... asi je to triviální, ale nevím si rady.

Dík M

 
Odpovědět 20. května 21:00
Avatar
Numero
Redaktor
Avatar
Numero:

Zdravím, je to jednoduché stačí to upravit takto:

echo '<img height="180" src="'.$adresa.'" alt="2001" title="2001" />';

Konkrétně tam místo <?php echo $adresa ?> vložíš '.$adresa.'
Viz tutoriál: http://www.itnetwork.cz/…ovani-a-pole a vkládání obsahu do proměnné

Editováno 20. května 21:06
Nahoru Odpovědět 20. května 21:05
Co si člověk neudělá sám to nemá...
Avatar
Odpovídá na Numero
Michal Zouhar:

Moc díky, to je super ... a poradíš, prosím, jak si vypsat všechny soubory z daného adresáře a naplnit tím pole?

 
Nahoru Odpovědět 20. května 21:42
Avatar
Mark Vajšbejn:

Ahoj,
všechny soubory z daného adresáře vytáhneš tak, že použiješ funkci scandir(), která ti rovnou vše nahází do samotného tebou požadovaného pole, které ti ale doporučuji přes nějaký cyklus zpracovat a pročistit tam to, co v sobě nemá tečku a nekončí to na koncovky tebou nahrávané a označující obrázky, které se mají zobrazit.. a abych se vrátil k tomu scandiru() tak v příkladu to bude vypadat takto:

<?php

 $slozka   = '/cesta/k/obrazkum';
 $soubory = scandir($slozka);

?>

mimochodem, nějakým výstupem proměnné $soubory bude něco ve stylu:

print_r($soubory);

 ->

Array
(
    [0] => .
    [1] => ..
    [2] => bar.php
    [3] => foo.txt
    [4] => somedir
)

Příště stačí jen troška hledat.. i klíčovejma slovama v googlu najdeš co chceš. :-)
viz. http://php.net/….scandir.php

 
Nahoru Odpovědět 20. května 23:38
Avatar
Martin Štěpánek (Enormyk):
$adresa = 'Pi/Fa/Kac';
$slozka = opendir($adresa);
while ($soubor = readdir($slozka)){
    if($soubor != '.' && $soubor != '..'){
        echo '<img height="180" src="'.$adresa.'/'.$soubor.'" alt="2001" title="2001" />';
    }
}

To je tedy celý kód, který by jsi měl potřebovat :-)

Editováno 23. května 8:04
Nahoru Odpovědět 23. května 8:03
Nesnáším, když někdo u if nepoužívá {}, byť se jedná o jeden řádek.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 6 zpráv z 6.