Diskuze: Vkládání dat do databáze

PHP PHP Vkládání dat do databáze American English version English version

Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Daniel Vítek:

Jak mám vložit do DB něco z formu ? (když si budu chtít udělat ten web přes databázi)

 
Odpovědět 4.7.2012 7:56
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:
$tema=mysql_real_escape_string($_POST['tema']);
$prispevek=mysql_real_escape_string($_POST['prispevek']);
mysql_query("INSERT INTO vtip (tema, prispevek) VALUES ('$tema', '$prispevek');");

Je to trochu komplikovanější, protože v článku je použit starý ovladač MySQL, u kterého to jinak nejde. Už ho nepoužívám.

Nahoru Odpovědět 4.7.2012 8:05
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

Okej,2 problémy...
index.php

<?php
$spojeni=mysql_connect('localhost','root','******');
if (!$spojeni) die('Nepodařilo se připojit k databázi "localhost"<br>');
else echo('Připojeno k databázi "localhost"<br>');
$db = mysql_select_db('test',$spojeni);
if (!$db) die('Nepodařilo se připojit k "test"<br>');
else echo('Uspěšně připojeno k "test"<br>');
?>

<form action="pridej.php" method="post">
<input type="text" name="prispevek">
<input type="submit">
</form>

<br><br>
Výsledek:<br>
<?php
$vysledek=mysql_query("SELECT * FROM diskuze",$spojeni);
echo($vysledek);
?>

pridej.php
<?php
$spojeni=mysql_con­nect('localhos­t','root','*******­');
if (!$spojeni) die('Nepodařilo se připojit k databázi "localhost"
');
else echo('Připojeno k databázi "localhost"
');
$db = mysql_select_db('tes­t',$spojeni);
if (!$db) die('Nepodařilo se připojit k "test"
');
else echo('Uspěšně připojeno k "test"
');
?>

<?php
$datum = StrFTime("%d/%m/%Y %H:%M:%S", Time());
$prispevek = mysql_real_es­cape_string($_POS­T['prispevek']);
mysql_query("INSERT INTO diskuze (datum, prispevek) VALUES ('$datum', '$prispevek');");
?>

  1. V inde.php - místo vypsání obsahu té tabuulky mi to vypíše Resource id #3
  2. Nejspíš ignoruje českou diakritiku
  3. Ignooruje $datum
 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 9:32
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:
  1. Když už používáš zastaralý ovladač MySQL, projdi si nejprve nějaký tutoriál, třeba http://www.tvorba-webu.cz/php/mysql.php
  2. První dotaz po navázání spojení musí být "SET NAMES utf8;" pokud používáš UTF-8. Jinak je přednastavena Švédština.
  3. místo '$datum' napiš jednoduše now(). Vkládání časových razítek do databáze z PHP je zlo, které je nutné vymýtit.
  4. K čemu tam je ta funkce die()? Ta tam nepatří. Vyskytuje se jen v učebnicích a špatných aplikacích.
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 9:43
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:
  1. Zastaralý ovladač...?
  2. Používám windows-1250.. takže tm mám dát SET NAMES windows-1250 ? V phpMyAdmin jsem nastavil sloupci cp_1250_czech_cs
  3. Takže tam bude ...VALUES('now()','­$prispevek').­.. nebo změnit to $datum ?
  4. die bylo už v tom 1. tutoriálu...
  5. Dík :)
 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 10:30
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:
  1. Ano. Dnes se používá MySQLi nebo PDO. Jsou rychlejší a bezpečnější.
  2. Ano. "SET NAMES cp1250;" Při každém otevření.
  3. Ne. ...VALUES(now(),'$p­rispevek')... Proměnná $datum není potřebná.
  4. V praxi se nepoužívá. Novější ovladače mají podporu pro lepší ošetření, výsledek operace se nemusí testovat.
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 10:40
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

mysql_query("SET NAMES cp1250;"); ??

 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 15:17
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

už nic.. já tam omylem dal 2x "" tak mi to nejelo

 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 15:19
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

koukal jsem tam jak si mě odkázal,vážně tam musí být všechno ?

 <?
$spojeni=mysql_connect("localhost","php@localhost","php");
$co="SELECT * FROM adresar";
$navrat=mysql_db_query("mydata", $co, $spojeni);
echo("<table border=\"1\">");
for ($i=0;$i<mysql_num_fields($navrat); $i++){
echo("<td><strong>".mysql_field_name($navrat, $i)."</strong></td>");
}
while (list($meno, $mail) = mysql_fetch_row($navrat)){
echo("<tr><td>$meno</td><td>$mail</td></tr>");
}
echo("</table>");
?>
 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 15:29
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Mircosoft:

->DanVitek: Neboj, už píšu další díl. Tam si ukládání zadaných textů do databáze rozebereme podrobněji.

->Kit: středníky se v mysql_query nepíšou (resp. nemusí psát), doporučuje to i manuál. Něco jiného by samozřejmě bylo mysql_multi_query.
BTW, co přesně myslíš tím zastaralým ovladačem?

 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 18:47
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:

To vážně vypadá hrozně. Asi proto se to tak nepíše. Možná jsem měl pro tebe najít jinou stránku. To víš, tento způsob už nepoužívám, tak to musím hledat.

Navíc ten cyklus "for" je použit nesprávně. Vlastně je zbytečný a zdržující.

Když se to udělá objektově, tak je to mnohem hezčí. Zkus se podívat jinam.

http://www.php.net/…ef.mysql.php
http://www.php.net/…book.pdo.php

Také platí zásada, že se SQL dotazy nemají v jedné funkci (resp. metodě nebo dokonce třídě) míchat s výstupem HTML. To pravidlo tě donutí psát aplikaci hezky.

S ovladačem PDO to pak vypadá ještě lépe.

Nahoru Odpovědět 4.7.2012 18:57
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:

Na středníky jsem zvyklý z příkazového řádku, když s DB pracuji přímo. Bez středníku se příkaz neprovede. Ovladače z PHP tam ten středník přidávají automaticky. Nebylo to tak vždy a špatně se ty chyby hledaly.

PHP5 má 3 ovladače MySQL:

  • MySQL je nejstarší, nejpomalejší a nejméně umí
  • MySQLi je novější, je možné ho volat procedurálně i objektově
  • PDO je udělán jako univerzální pro více druhů databází. Je objektový. Netuším, jestli se dá používat procedurálně, protože mě to zatím nenapadlo. Mám ho nejraději, protože má víc možností u parametrizovaných dotazů. Také ho používám na SQLite.

V PHP5 se doporučuje používat jeden z posledních dvou. Ten první by se už používat neměl.

Nahoru Odpovědět 4.7.2012 19:10
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
Daniel Vítek:

:D hele z toho php.net to nechápu už vubec

 
Nahoru Odpovědět 4.7.2012 19:42
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Kit:

Co nechápeš? Já jsem se z php.net učil a dnes to dělám úplně jinak.

Napsal bych sem své řešení, ale sdraco by mě zase sprdnul, že nehorázně přetěžuji objekty :)

Nahoru Odpovědět 4.7.2012 20:00
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Kit
David Čápka:

Zvoní mi v uších :P

Co tu pořád řešíte? Četl Dan celý ten seriál? Připojení je tam jednoduše vysvětlené: http://www.itnetwork.cz/index.php?…
A i dotazy. S objekty bych ho vůbec nezatěžoval.

Nahoru Odpovědět 4.7.2012 21:14
Miluji svou práci a zdejší komunitu, baví mě se rozvíjet, děkuji každému členovi za to, že zde působí.
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Kit:

Proč? S objekty je dobré začít co nejdříve, než vzniknou chybné procedurální návyky.

Ještě je dobré do těch objektů zapojit funkcionální prvky, aby z toho byl ten správný vývojářský guláš :)

Nahoru Odpovědět  +1 4.7.2012 21:49
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 16 zpráv z 16.