Avatar
Maxy_obr
Člen
Avatar
Maxy_obr:

Zdravím chtěl bych se zeptat hlavně těch co už mají více zkušeností. Jaký CMS používáte na webech které děláte pro sebe nebo i na zakázku? Především mě zajímá zda si vytváříte svůj vlastní nebo použijete nějaké komerční. Já osobně jsem si chtěl vytvářet vlastní určitě bych nerad používal open source, ale pokud by jste mi doporučil lepší řešení než je open source a vlastní CMS budu rád. Protože je mi jasné, že vlastní CMS zabere spoustu času a i tak bude mít spoustu omezení.

 
Odpovědět 12.11.2014 21:00
Avatar
bazywalker
Člen
Avatar
bazywalker:

Vlastní CMS je dobrý použít pro nějaké menší účely(blog a podobně), ale pokud budeš tvořit něco většího, tak tam už bude lepší volba využít nějaký už hotový redakční system. Když budeš psát na žádost klienta nějaký pluginy a podobně, tak se prostě upíšeš, nedostaneš za to žádnou korunu navíc a bude to dlouho trvat, než-li by jsi už využil něco hotového.

Editováno 12.11.2014 21:18
 
Nahoru Odpovědět  -1 12.11.2014 21:16
Avatar
Odpovídá na Maxy_obr
David Jančík [sczdavos]:

Rozhodně nedoporučuji dělat CMS hned ze začátku za účelem, že na něm budeš stavět weby, které budeš nasazovat do ostrého provozu. Není sice tak těžké CMS udělat, ale zjistíš, že je v něm mnoho bezpečnostních děr. Pro začátek bych ti doporučil zkoušet si psát nějaký jednoduchý CMS např. podle tutoriálů v sekci PHP a vytvořit si nějaký web, kam bude chodit několik lidí, kteří ti jej nevědomky otestují a ty si pak z debug nebo error logu vytaháš informace o chybách. Doporučoval bych nějaký blog na osobní portfolio moc lidí nepřijde.
Měl by jsi také vědět, že není jednoduché zvolit správnou architekturu a udělat kvalitní návrh, aby se ti se systémem do budoucna dobře pracovalo. Pokud jsi vytrvalý, rád se učíš a chceš se tvorbě webů do budoucna věnovat vytvoř si vlastní CMS.
V opačném případě bych doporučil naučit se pracovat s nějakým open source. Sice je to paskvil, ale je pro ně spousta pluginů, široká škála free šablon a pluginů.
Takže v podstatě chci, aby jsi se nad tím zamyslel více do hloubky :) A nic ti nebrání psát si vlastní CMS, zatím co budeš používat nějaký open source a kopírovat si z něj fce, co se ti líbí. Jen bych fakt na začátek doporučil s tím nelézt na ostrý provoz, aby to někdo neháčknul, to pak není příjemná situace.

Nahoru Odpovědět  +3 12.11.2014 21:19
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Maxy_obr
Člen
Avatar
Maxy_obr:

Open source vylučuji rovnou. Momentálně jsem se začal učit OPP. Pokud bych psal vlastní CMS asi by bylo rozumné udělat ho objektově. Nečekám, že za měsíc budu mít hotovej skvělej systém na kterým budu spouštět weby jesem ochotnej dát tomu čas. Jako další možnost mě napadlo pracovat v NETTE.

 
Nahoru Odpovědět 12.11.2014 21:42
Avatar
Matúš Petrofčík
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Maxy_obr
Matúš Petrofčík:

Plne súhlasím s Dávidom :)

"Pokud jsi vytrvalý, rád se učíš a chceš se tvorbě webů do budoucna věnovat vytvoř si vlastní CMS." je veta ktorej sa snažím držať ja :D

U mňa ide o to, že sa nesnažím vytvoriť zložitý systém ktorý by som ľahúnko a s malými zmenami mohol používať všade, ale o jednoduché CMS-ká (množné číslo) na konkrétne účely. Osobne mám teraz za sebou prezentačnú stránku pre fotografa (vypis albumov, vypis fotiek z albumu, kategorizácia albumov, mazanie, pridávanie, skrývanie, aktualizovanie...), pomerne zložitejší bazár, alebo microsite na objednávanie (+ výpis objednávok a detailov objednávky...).
Vytvoriť si vlastné CMS je dobrá vec už len preto, že sám prídeš na to koľko vecí ti pri tvorbe systému treba ošetriť, na čo všetko treba myslieť, ako správne nakódiť triedy a metody aby si ich mohol v budúcnosti použiť aj inde, prídeš na to ako čo najvhodnejšie štrukturovať súbory projektu, a podobne :)

Framework ti ušetrí hodne času s vymýšľaním "kolesa" :D niekde som však videl napísaný postup učenia nejakého programovacieho jazyku: najprv štruktúrovane -> potom objektovo -> až tak použiť framework ... asi kvôli tomu aby si sa poriadne naučil ako funguje OOP ale nesom si istý či si to dobre pamätám, lebo aj z frameworku môžeš pochytiť nejaké dobré veci v OOP o ktorých sa možno inde nenaučiš
Nette ako framework je fajn a je česky, taktiež sa môžeš poobzrieť za Laravelom

nuž ten open-source: chcel by som vidieť bazár postavený na wordpresse :D

Nahoru Odpovědět 12.11.2014 22:51
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 5 zpráv z 5.